Yükselişin nedeni Türk mutantı mı?

'Tırmanış sürerse tamamen kapanırız' Türkiye'nin korona karnesi alarm veriyor, kırmızı il sayısı 25'ten 39'a çıktı. Vaka artışında Türkiye'ye özgü bir mutantın etkili olabileceğini belirten Prof. Şener, “Böyle devam ederse tam kapanma söz konusu” dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı son verilere göre, 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayısı 70 ilde arttı, 11 ilde azaldı. Kırmızı olan il sayısı 25'ten 39'a yükseldi. Ülke genelinde vaka sayısı yaklaşık 1 ayda yüzde 212 arttı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Enfeksiyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, "Tehlike büyük" diyerek şunları söyledi:

TÜRKİYE MUTASYONU!

"Avrupa'da olduğu gibi Türkiye de büyük olasılıkla üçüncü dalganın içinde. Bu tırmanış devam edecek olursa, Türkiye'nin tamamen kapanması söz konusu olabilir. İngiltere, Afrika, Brezilya mutantı gibi tanımlanmış mutantlar var. Türkiye'de henüz adı konmamış bir mutant olabilir; Karadeniz mutantı, İstanbul mutantı gibi. Tanımlanınca tırmanışın sebebini açıklayabiliriz."

Enfeksiyon Uzmanı Sıla Akhan ise artışı sadece tedbirsizlikle açıklamanın mümkün olmadığına dikkat çekerek şöyle konuştu: "Virüste Türkiye mutasyonu söz konusu olabilir. Bunun için mutantın tanımlanması gerekiyor."

KARADENİZ'E BİRİ 'DUR' DEMELİ

KTÜ Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, Karadeniz'deki vaka artışını değerlendirdi. Aydın, Bilim Kurulu'nun bölgeye müdahale etmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "Virüs daha hızlı bulaşmasına rağmen bizim davranışlarımızda hiçbir değişiklik yok. Bu bölgenin artık il pandemi kurullarıyla yönetilecek durumdan çıktığını görmemiz lazım. Karadeniz için majör kararların alınabilmesi ve Bilim Kurulu'nun devreye girmesi gerekiyor. Bu bölgedeki seyahatlerin ve eğitimlerin denetim altına alınması şart."

TRABZON'DA 836 KARANTİNA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı il bazlı koronavirüs haritasında 13- 19 Mart tarihleri arasında illere göre 100 bin nüfusta görülen koronavirüs vaka sayısına göre, 'çok yüksek riskli' iller arasında bulunan Trabzon'da, vaka artışı yaşanan bölgelerde karantina uygulaması kararı alınıyor. Kentte, 7 apartman, 2 pansiyon, 823 ev, 1 kurs ve 3 mahalle olmak üzere toplam 836 yerde karantina tedbiri uygulanıyor. Trabzon Valiliği'nce vatandaşlara tedbirlere ve kurallara uymaları yönünde uyarı yapıldı.

TEMASLI LİSTESİNİ GİZLİYORLAR!

SAMSUN: Valilik testi pozitif çıkan bazı vatandaşların temaslı oldukları kişileri filyasyon ekiplerine bildirmediğine dikkat çekti, adli işlem uygulanacağını açıkladı.

ESKİŞEHİR: 65 yaş ve üzeri kişiler 07.00-09.00 ve 16.30-18.30'da toplu ulaşım araçlarını kullanamayacak.

AMASYA: Doğum günü kutlamak için buluşan aynı aileden 13 kişi pozitif çıktı. 4'ü hastaneye kaldırıldı.

YALOVA: Ev ziyaretleri kısıtlandı. Evler, filyasyon ekipleri ve yöneticiler tarafından denetlenecek.

ANTALYALI MASKEYİ ATTI!

Havaların ısınması kırmızı risk kategorisinde olan Antalya'da tedbirlerin gevşemesine neden oldu. Sokaklarda gezen herkes maskesizdi.

KAPI KAPI 'EVLERDE BULUŞMAYIN' UYARISI

Risk haritasında Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da artan vakalar endişelendirdi. Bölgede yaşayan vatandaşlar, "Apartmanlarda, evlerde ziyaretler devam ediyor. Herkes salgın yokmuş gibi içi içe yaşıyor" dedi. Misafirliğin artması üzerine vatandaşların ev ziyaretleri yapmamaları için bilgilendirici broşürler kapı kapı dağıtılıyor.

22 BİN 810 KİŞİYE CEZA

İçişleri Bakanlığı, 15-22 Mart tarihleri arasında sokağa çıkma kısıtlamalarına uymayan toplam 22 bin 810 kişiye adli ya da idari işlem yapıldığını açıkladı. Bakanlık dün yapılan tematik denetimlerde ise 296 işyerinin uyarıldığını, 3.847 işletmeye işlem uygulandığını açıkladı.