Yüksek yargıda paralele nester

Yüksek yargıda büyük dönüşümü öngören düzenleme TBMM'den geçti. Paralel yapının temizlenmesini de sağlayacak düzenlemeyle yüksek yargı üyeliği ömür boyu değil 12 yıl sürecek.

HAKKI KURBAN

Yüksek yargıda son yılların en kapsamlı dönüşümünü beraberinde getiren düzenlemeye Meclis'ten onay çıktı. Yargıtay ve Danıştay’da üye ve daire sayılarının azaltılma öngören düzenleme, 65 yaşında emekli olana kadar "yüksek hakimlik" uygulamasını sonlandıracak. Yargıtay ve Danıştay üyelerinin görev süreleri, Anayasa Mahkemesi'nde olduğu 12 yılla sınırlanacak. Görev süresi dolan üye ikinci kez seçilemeyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı sonrası yürürlüğe girecek ve yüksek yargıda paralel yapılanmaya neşter vurulmasını sağlayacak düzenlemeden öne çıkan başlıklar şöyle: 

- 20 Temmuz’da İstinaf mahkemeleri devreye gireceğinden, Yargıtay’ın 46 dairesi 24'e, Danıştay'ın 17 dairesi  10'a indirilecek. Yargıtay'ın 516 üyesi 200'e, Danıştay'ın 196 üyesi 90'a üç yılda aşamalı olarak düşecek.

- Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte yüksek yargıdaki tüm üyelikler otomatikman düşecek, 5 gün içinde yeni üyeler seçilecek.

-  Yeniden seçilemeyen üyeler, bölge adliye ve ilk derece mahkemelerine gidecek.  

Adaylara sozlu sınav

- Danıştay'ın yeni üyeleri HSYK ve Cumhurbaşkanı, Yargıtay'ın yeni üyeleri HSYK tarafından seçilecek.

- Hakim ve savcı adayları, meslek öncesi eğitim sonunda yazılı ve sözlü sınava girecek. - Yargıtay tarafından incelenen dosyalarda, ilgili hakim ve savcılar hakkında not verilmesine ilişkin uygulama yeniden hayata geçirilecek. 

- Adalet Bakanlığı'nca soruşturma ve davaların tamamlanması için makul süreler belirlenecek. Böylece taraflar, yargılamanın ne zaman sona ereceğini önceden bilecek.