Yollarda akıllı ulaşım devri

Yolları akıllı sistemlerle donatan Ulaştırma Bakanlığı, ulaşımda devrim yaratacak. Akıllı yolları kullanan sürücüler diğer araçlarla ve yolun kendisiyle haberleşecek. Böylece trafik verimli kullanılacak ve kazalar önlenecek.

Kara yolu altyapısını inşa ederken teknolojideki gelişme ve küresel trendleri dikkate alan Ulaştırma Bakanlığı, bu hedefe yönelik yerli yazılım sistemlerini hayata geçirmeye devam ediyor. 2023 yılında çalışmalarına başlanan "Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu" ve "Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi"yle trafiğin etkin ve verimli kullanılması ve kazaların önlenmesi hedefleniyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, iki projeyle ulaşım verilerini tek bir merkezde IoT yazılım çatısı altında toplayarak AUS uygulamalarında koordinasyonu sağlayacaklarını söyledi.

30 KM'DE PİLOT UYGULAMA

AUS IoT Merkez Yazılımı'nın Ankara, Antalya ve İstanbul Karayolları Bölge Müdürlüğü'ndeki kontrol merkezlerinde yapılacağını kaydeden Bakan Uraloğlu, "Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu ile yeni nesil iletişim teknoloji ve protokollerinin kullanılarak haberleşme ve uyarı senaryolarının gerçekleştirileceği Türkiye'de ilk defa 30 kilometrelik kesimde pilot sahada bir proje başlattık" dedi.

SÜRÜCÜYE ANLIK MESAJ

Bakan Uraloğlu'nun verdiği bilgiye göre yerli akıllı ulaşım sistemleriyle yolda meydana gelen kaza, duran araç, gizli buzlanma, yola düşen nesne, yol yapım ve bakım çalışmaları, şerit veya yol kapama gibi trafik güvenliği, seyahat hızı, konfor ve zamanı etkileyen olaylar tespit edilerek yol kullanıcılarına anlık olarak bilgilendirme sağlanacak. Proje kapsamında yollara; akıllı sinyalizasyon, kamera, yol sensörleri, görüntü işleme, olay algılama, değişken mesaj işaretleri, değişken trafik işaretleri, meteorolojik bilgi sistemleri gibi akıllı ulaşım sistemleri kurulacak. Akıllı yolları kullanan araçların araç-araç, araç-altyapı haberleşme altyapısının kurulumu yapılacak. Yani bu sistem hayata geçtiğinde akıllı yolları kullanan araçlar diğer araçlarla ve yolun kendisiyle haberleşecek, böylece kaza riski en aza indirilecek.

PROJE 2026'DA TAMAMLANACAK

Uraloğlu, Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi Projesi'nin Karayolları Genel Müdürlüğü, Türksat ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanlığı (UDHAM) ile yapılan 3'lü protokol çerçevesinde bir Ar-ge projesi olarak yürütüldüğünü söyledi. Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi Projesi'nin 23 Kasım 2023 tarihinde başladığını anımsatan Uraloğlu, yazılımın tamamlanması ve saha kurulum süresinin 24 ay olduğunu belirtti. Uraloğlu, projenin işletme ve bakım süresinin ise 12 ay olduğunu, 23 Kasım 2026'da projenin bitirilmesini hedeflediklerini söyledi.

İNSANSIZ ARAÇLARA UYDU DESTEĞİ

Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Uraloğlu şunları kaydetti: "Proje hizmete alındığında akıllı ulaşım sistemi mimarisi, Türksat uyduları ile desteklenerek veri akışı kesintisiz hale getirilecek. Projeyle ayrıca karayolu ve haberleşme sektörleri başta olmak üzere, ulaşım sektörlerinin birbiriyle entegrasyonunu sağlamak amacıyla Türkiye'nin Ulusal AUS Mimarisi'nin oluşturuldu. Böylece insansız kara araçları başta olmak üzere yeni nesil ulaşım teknolojilerinde kullanılan araçların iletişimi Türksatuyduları ile kesintisiz hale gelecek, kazaların da önüne geçilecek."