YÖK Başkanı Özvar: Deprem bölgesindeki üniversiteler 1 yıl uzaktan eğitim yapabilecek

Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'daki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin, yüz yüze veya uzaktan eğitimi üniversite senatolarınca karara bağlanacak. Ayrıca öğrencilerden talep edenlere, eğitim öğretim süresine dahil edilmeden, 1 yıl kayıt dondurma hakkı tanınacak.

TRT Haber

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, deprem bölgesine gerçekleştirdiği ziyaretinde bölgedeki üniversitelere yönelik alınan yeni kararlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Özvar, açıklamasında şunları kaydetti;

Bildiğiniz üzere "Asrın Felaketi" olarak tanımlanan 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremler ülkemizde tarifi mümkün olmayan büyük bir acıya neden olmuştur. Bu depremlerden 11 ilimiz ve Türkiye nüfusunun yüzde 16,4'ünü oluşturan 14 milyonu aşkın vatandaşımız derinden etkilenmiştir. En büyük üzüntü kaynağımız olan can kayıplarının yanında 11 ilimizde konutlar, kamu binaları, iş yerleri ve alt yapı çok ciddi bir yıkımla karşı karşıya kalmıştır.

Bu zor zamanlarda, deprem bölgesindeki büyük yıkımı ortadan kaldırmak ve yaraları sarmak adına devlet-millet birlikteliğiyle ülke çapında büyük bir seferberlik sürdürülmüştür. Biz de bugün 2023-2024 eğitim ve öğretim yılına başlamadan önce deprem bölgesindeki üniversitelerimizde yapılan çalışmaları yerinde görmek ve bölgedeki üniversitelerimizin rektörleriyle durum değerlendirmesi yapmak üzere bölgeye geldik.

"ÖĞRENCİLERİMİZİN YÜZDE 15'İNİN DEPREM FELAKETİNİN ETKİLERİYLE KARŞI KARŞIYA KALDIĞI GÖRÜLMEKTEDİR"

Yükseköğretim Kurulu kayıtlarına göre, deprem bölgesindeki 18 üniversitemizde öğrenim görmekte olan öğrenci sayısı 410 bin 434'tü. Ayrıca kendileri farklı illerde üniversite eğitimine devam etse de aileleri deprem bölgesinde yaşayan öğrenci sayısı da yaklaşık 300 bindi. Bu şekilde yükseköğretim öğrencilerimizin yüzde 15'inin deprem felaketinin etkileriyle karşı karşıya kaldığı görülmektedir. Öğrencilerimizin yanında, deprem bölgesinde görev yapan yaklaşık 45 bin akademik ve idari personel de göz önüne alındığında yaşanan etkinin büyüklüğü daha net ortaya çıkmaktadır.

Bu büyük felaketin etkileriyle mücadele için Yükseköğretim Kurulu sorumluluk alanlarıyla ilgili ilk andan itibaren hızlı ve önemli kararlar almıştır. Öğrencilerin, akademik ve idari personelin sağlık ve güvenliklerini öncelerken eğitim-öğretim faaliyetlerinin devamı için de gerekli tedbirler alınmıştır.

Öncelikle deprem bölgesinde ortaya çıkan barınma krizini aşmak adına devletimiz ülke çapında Kredi ve Yurtlar Kurumuna ya da üniversitelere bağlı yurtları depremzedelerin ikametine tahsis etme kararı almıştır. Bu şekilde, kışın ağır şartlarında çok sayıda depremzede vatandaşımıza barınma, beslenme ve temizlik gibi temel imkanların sunulması mümkün olmuştur.

Üniversitelerimizin eğitim-öğretim faaliyetlerine sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi adına Yükseköğretim Kurulu tarafından, pandemi döneminde uzaktan eğitim alanında kazanılan büyük tecrübe de dikkate alınarak, 2022-2023 Bahar Yarıyılında ülke genelinde hibrit eğitime geçilmesi kararı alınmıştı. Bu şekilde hem uzaktan hem de yüz yüze eğitimin birlikte yürütülebilmesine yönelik üniversitelere imkân tanınmıştı. Ayrıca isteyen öğrencilere bahar döneminde tercihe bağlı olarak kayıt dondurma ve özel öğrencilik gibi imkanlar da sağlanmıştı. Bunların yanında, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile depremden etkilenen öğrenciler katkı kredisinden muaf tutulmuş ve ödeme yapmış olanların ücretleri iade edilmişti.

"ADIYAMAN, HATAY, KAHRAMANMARAŞ VE MALATYA İLLERİNDE BULUNAN ÜNİVERSİTELERİMİZLE İLGİLİ BAZI KARARLAR ALINMIŞTIR"

Alınan ilk kararlardan sonra deprem bölgesindeki üniversitelerimizin durumları Yükseköğretim Kurulu tarafından çok yakından izlenmiş ve gerekli durumlarda yeni kararlar almaya devam edilmiştir. Bu çerçevede, kapsamlı değerlendirmeler sonucunda Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından 7 Eylül 2023 tarihinde depremde en ağır hasarı alan Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerinde bulunan üniversitelerimizle ilgili bazı kararlar alınmıştır.

Bu illerimizdeki üniversitelere ait binaların depremden etkilenme durumları ve öğrencilerin barınma olanakları göz önünde bulundurularak 2023-2024 eğitim ve öğretim yılına mahsus olarak alınan kararlar şu şekildedir:

"YÜZ YÜZE VEYA UZAKTAN ÖĞRETİMİ ÜNİVERSİTE SENATOLARI KARARA BAĞLAYACAKTIR"

Söz konusu illerdeki üniversitelerin mevcut fiziksel durumları, şehirdeki barınma imkanları gibi etkenleri göz önünde tutarak, fakülte ve yüksekokulları bünyesindeki önlisans ve lisans programlarında hangi program ve sınıflarda yüz yüze, hangi program ve sınıflarda ise uzaktan öğretim yapılacağını, enstitüler bünyesindeki lisansüstü programlarda anabilim dalı bazında yüz yüze veya uzaktan öğretim yapılacağını üniversite senatoları karara bağlayacaktır.

"ÖZEL ÖĞRENCİLİK HAKKI VERİLECEK"

Ayrıca, üniversite senatolarının aldığı karar gereğince uzaktan öğretim veya yüz yüze öğretim görecek tüm öğrencilerden talep edenlere, kayıtlı olduğu programla eşdeğer ve öğretim dili aynı olan diğer devlet üniversitelerindeki programlarda özel öğrencilik hakkı verilecek.

İkinci madde kapsamında özel öğrenci olarak eğitim almak isteyen öğrencilerin 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı başlangıç tarihini de dikkate alarak özel öğrenci olmak istedikleri devlet üniversitelerine başvuru yapmalarına ve başvurdukları üniversite tarafından öğrencinin kayıtlı olduğu programla eşdeğer ve öğretim dili aynı olan program ile sınıfının olması durumunda özel öğrencilik başvurusunun kabul edilmesine karar verilmiştir.

Üniversite senatosunca uzaktan öğretimle eğitim verilmesine karar verilen ve öğrenci tarafından başka bir üniversitede dönem için özel öğrenci olarak eğitim almak için başvuru yapmayan ancak eğitim ve öğretim dönemi sırasında Öğretmenlik Uygulaması dersini yüz yüze alması gereken öğrencilerin talepleri halinde Öğretmenlik Uygulaması dersine halihazırda bulundukları illerdeki üniversitelerde devam edebilecekleri gibi sadece bu ders için özel öğrencilik başvurusu da yapabilecekler.

"1 YIL KAYIT DONDURMA HAKKI TANINACAK"

Üniversitelerin, ihtiyaç duyması halinde, bu durumdaki öğrencilerin iş ve işlemlerini koordine etmesi için sorumlu birim görevlendirmesine, söz konusu illerdeki üniversitelerde kayıtlı olan tüm öğrencilerden talep edenlere, eğitim öğretim süresine dahil edilmeden, 1 yıl kayıt dondurma hakkı tanınacaktır.

Bu kararlar, Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından detaylı değerlendirmeler neticesinde alınmıştır. Deprem bölgesindeki öğrencilerimizin sağlıklı ve güvenli bir ortamda eğitim hayatlarına devam etmelerini Yükseköğretim Kurulu olarak öncelikli bir konu olarak görüyoruz.

Diğer taraftan öğrencilerimizin eğitim-öğretimden geri kalmaması için gerekli tedbirleri almak Yükseköğretim Kurulu açısından aynı şekilde hayati bir konudur. Bütün bu hususlar göz önüne alınarak dört ilimizdeki üniversitelerimize sahip oldukları imkân ve şartları değerlendirerek uzaktan ve yüz yüze öğretim için karar alma imkanı tanınmıştır.

Ülkemizin yaşadığı büyük felaketin acılarını ve etkilerini devlet ve millet dayanışmasıyla en kısa sürede sileceğine inanıyoruz. Bu süreç içinde Yükseköğretim Kurulu depremden etkilenen illerimizdeki üniversitelerin durumlarını çok yakından izlemeye ve gerekli durumlarda her türlü tedbiri almaya devam edecektir. Biz her türlü felaketin ardından el ele vererek daha güçlü bir şekilde ayağa kalkmayı başaran bir milletiz. Bugün de yaralarımızı hızla sararak yolumuza devam ediyoruz.