Son dakika haberleri: Reina katliamcısı Esenyurt'ta yakalandı

Yılbaşı gecesi İstanbul Ortaköy'deki gece kulübü Reina'da 39 kişiyi katleden terörist Esenyurt'ta yakalandı.

1

İŞTE OPERASYONDA DİKKAT ÇEKEN KARELER 

Yılbaşı gecesi Ortaköy'deki eğlence mekanı Reina'da 39 kişiyi katleden teröristin ele geçirildiği öğrenildi

Reina'da 39 kişiyi katleden terörist Oğluyla beraber Esenyurt'ta yakalandı. Polis, 39 kişiyi katleden teröristin kaldığı evin sahibini arıyor.

Sağlık kontrolünün ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülecek. Operasyon MİT ve Emniyet’in ortak çalışmasıyla yürütüldü.

İŞTE O ANLAR

Reina katliamını gerçekleştiren teröristin yakalandığı o anlar kameralara böyle yansıdı

Teröristle birlikte evde 3'ü kadın 5 kişi gözaltına alındı.

DİKKAT ÇEKMEMEK İÇİN SİYAHİ KADINLARI KULLANDI

Beşiktaş Ortaköy'deki gece kulübüne düzenlenen saldırının faili Abdülgadir Masharipov'un yakalanmasıyla çökertilen terör örgütü DEAŞ hücresinin, alışveriş ve yer değiştirmede dikkat çekmemek için siyahi kadınları kullandığı tespit edildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Ekipleri tarafından Ortaköy'deki gece kulübü saldırganının yakalanması için yürütülen operasyonun ayrıntıları ortaya çıktı. Alınan bilgiye göre, yılbaşı gecesi 39 kişinin öldürüldüğü saldırıyı gerçekleştirdiği iddiasıyla aranan şüpheli Masharipov'un yakalanması için art arda operasyonlar düzenlendi. 

Daha önce polisin gerçekleştirdiği 4 ayrı operasyondan son anda kurtulan Masharipov'un yakalanması için İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından bin kişilik özel bir ekip kuruldu. Esenyurt 911 Sokak'taki bir siteye akşam saatlerinde düzenlenen operasyonda Masharipov ile 4 kişi daha gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 1'inin Kırgız asıllı erkek, 3'ün de Mısır, Senegal ve Somali uyruklu kadınlar olduğu öğrenildi. 

Gözaltına alındıktan sonra sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirilerek sorguya alındı.

Yapılan araştırmada şüphelilerin yakalandıkları adreste uzun süredir kaldıkları, alışveriş ve yer değiştirmede dikkat çekmemek için de siyahi kadınları kullandıkları tespit edildi. 

Öte yandan şüphelilerin gözaltına alındıkları sitede polisin güvenlik önlemi aldığı ve giriş-çıkışlara izin vermediği görüldü.

Bu arada, Abdülgadir Masharipov'un da mensubu olduğu terör örgütü DEAŞ'ın Özbek yapılanmasına yönelik İstanbul'un 5 ilçesinde düzenlenen operasyonlarda çok sayıda kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

SAĞ OLARAK ELE GEÇİRİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ

Konuya ilişkin açıklama yapan terör uzmanı Yesugay Aksakal yaptığı açıklamada 'Bu tip soruşturmalar devam ederken manipülasyonlara dikkat etsinler. Bu olay büyük motivasyon kazandırdı. Sorgular devam ediyor. Arkadaşlarımız bu yaptıkları operasyon bayağı ciddi ve hassas yapılan bir operasyon. Şahıslar sağ olarak ele geçirildi. Şimdi bakacağız muhakkak ki her şey ortaya çıkacaktır. Bu şahıs biyolojik bir savaş makinası. Ele geçirilmesi çok iyi oldu. Lütfen bunu sosyal medyada farklı haberlerle değişik şeylerle manipüle etmeyelim. Bunun altında daha büyük çalışmalar da vardır. Bunun neticesinde sonuca varılacaktır. Devletimiz büyüktür, bu operasyonlarla da yapılmış eylemlerin hepsinin faili çıkacaktır ve yine elde edilen bilgilerle bir çok olay da engellenecektir' dedi.

POLİS EVDE İNCELEME YAPTI

Beşiktaş Ortaköy'de yılbaşı gecesi bir gece kulübüne düzenlenen saldırının faili olduğu iddiasıyla aranan Abdülgadir Masharipov'un yakalandığı Esenyurt'taki dairede polis incelemesi sona erdi.

Polis ekipleri dün akşam başlatılan operasyon sonrası inceleme yaptıkları dairenin bulunduğu siteden ayrıldı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin yaklaşık 6 saat inceleme yaptıkları dairenin kapısının kırılmış olduğu görüldü.

Ekipler dün akşam Ortaköy saldırganının Esenyurt'ta bir adreste saklandığını belirleyerek düzenledikleri operasyonda şüpheli Abdülgadir Masharipov ile biri Kırgız asıllı erkek, 3'ü kadın olmak üzere 5 kişiyi gözaltına almıştı.

VALİ ŞAHİN: REİNA SALDIRGANI SUÇUNU İTİRAF ETTİ, PARMAK İZLERİ UYUŞTU

İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürü Reina saldırganının yakalanması sonrası açıklamalarda bulundu. Vali Şahin açıklamalarında, "Fail, Abdülkadir Maşhadikov, Ebu Muhammed Horasani kod adı, Özbekistan 1983 doğumlu bir kişi. Afganistan'da eğitim almış. 4 dil bilen iyi yetiştirilmiş bir kişi, bir terörist. Ülkemize 2016 yılı Ocak ayı içerisinde geldiği tahmin ediliyor." dedi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin'in açıklamalarından satır başları şöyle;

TERÖRİST AFGANİSTAN'DA EĞİTİM ALMIŞ VE DÖRT YABANCI DİL BİLİYOR

Saldırı Ortaköy semtinde meydana gelmiş ve maalesef 39 kişiyi yitirmiş durumdayız. O saldırıyı gerçekleştiren faille ilgili o günden bugüne İstanbul Emniyet Müdürlüğümüz çok ciddi ve çok girift bir çalışma yürüttü. Bu gece Esenyurt'ta yapılan operasyonda menfur saldırının faili ve katili yakalanmış durumda. Fail, Abdülkadir Maşhadikov, Ebu Muhammed Horasani kod adı, Özbekistan 1983 doğumlu bir kişi. Afganistan'da eğitim almış. 4 dil bilen iyi yetiştirilmiş bir kişi, bir terörist. Ülkemize 2016 yılı Ocak ayı içerisinde geldiği tahmin ediliyor. Bu operasyon yapılırken yaklaşık 7 bin 200 saat kamera incelemesi yapıldı. Özel ekiplerle birlikte 2 bin polisimiz görev aldı ve Konya, Hatay ve İzmir'de istihbarat daire başkanlarının da desteğiyle ortaklaşa bir operasyon gerçekleştirildi. Terörist İstanbul'a geldiğinde Başakşehir'de ev kiralıyor. Olay gününe yakın bir iki gün içerisinde ev değiştiriyor.

SALDIRGAN SUÇUNU KABUL ETMİŞTİR VE  PARMAK İZİ UYUŞMUŞTUR 

Olay yerine Zeytinburnu'na gelip eylemini gerçekleştiriyor. Gerçekten polisimiz çok büyük emek sarfetti, dikkatli bir çalışma yürüttü. Çalışma boyunca yaklaşık 152 adrese operasyon düzenlendi ve 50 şahıs gözaltına alındı. Bu arada 168 yabancı da terörist olma şüphesine binaen ilgili mercilere teslim edildi. Teröristle birlikte 197 bin ABD doları, iki adet tabanca ve şarjörü, bu tabancılardan biri havalı tabancı, iki adet sim kart ve pekçok materyal ele geçirilmiştir. Terörist suçunu kabul etmiştir. Aynı zamanda yapılan incelemeyle parmak izi de uyuşmuştur.

BU OLAYLA İLGİLİ OLARAK YAKLAŞIK 2 BİN 500 CİVARINDA İHBAR YAPILDI

Arkadaşlarıma teşekkür ediyorum, gerçekten iyi bir iş çıkardılar. Temennimiz İstanbul'da bir daha böyle bir şey yaşanmaması. Elimizden gelen her türlü tedbiri alıyoruz. Her türlü riske karşı tedbirlerimizi almış durumdayız. Burada vatandaşımızın duyarlılığı çok önemli. Yaklaşık 2 bin 200 civarında ihbar yapıldı. Bunlar bizim için çok önemli bilgiler. Vatandaşlarımızın bu tür hassasiyetinin artarak devam etmesini bekliyoruz. Sizlerin huzurunuzda vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

TERÖRİSTLE BİRLİKTE YAKALANANLARIN ÖRGÜT BAĞLANTISI YÜKSEK

Teröristle birlikte 1 Iraklı erkek şahıs, değişik ülkelerden 3 bayan ele geçirilmiş durumda. Şu anda onlar da gözaltındalar. Dün akşam alındıkları için değerlendiriliyor. Örgüt bağlantısı çok yüksek.

ONA YARDIM EDEN BİRİLERİ SORGULAMA NETİCESİNDE ORTAYA ÇIKACAK

Yanındakilerin son üç gün içerisinde oraya geldiği  değerlendiriliyor. Bunlar yapılan araştırmalarda ortaya çıkacak. O civarda şüpheli adreslerle ilgili arkadaşlarımızın operasyonu devam ediyordu. 5 adrese yönelik operasyonlar artarak devam etti. Neticede o 5 adresten birinde ele geçirildi. Şu anda olay yeni, sorgulama devam ediyor. Tabii ki o gün yardım eden birileri var. Sorgulama neticesinde bunlar çok daha rahat açığa çıkacaktır.

TÜRKİYE'YE OCAK AYINDA GİRMİŞ DEAŞ ADINA YAPTIĞI ÇOK NET

Ocak ayında illegal giriş yapılmış. Doğu sınırlarımızdan yapıldığı şeklinde kuvvetli tahminler var. En azından bunu DEAŞ adına yaptığı net. Bu tür operasyonlarda amacımız suçluyu canlı ele geçirmektir. Yapılan işlem de buna matuf bir operasyondur. Güvenlik kuvvetlerimiz mecbur kalmadıkça, gerekmedikçe silah kullanmazlar. Karşı taraf da silah kullanmadığı için bu operasyonda silah kullanmaya ihtiyaç kalmamıştır. O geceden itibaren polisimiz iğneyle kuyu kazar gibi ciddi çalışmalar yaptı. Çalışmalar esnasında rahat hareket edebilme imkanı bulamadı. Yurtdışına kaçma imkanı bulsaydı belki de kaçacaktı, öyle tahmin ediyoruz.

EŞİNDEN ALINAN BİLGİLER BU OPERASYONDA ÇOK YARARLI OLDU

Eşinden alınan bilgiler bu operasyonda yararlanan bilgiler olmuştur. Bulundukları evde herhangi bir silah ele geçirilmedi. Şu anda 50 kişi gözaltında. Bu gözaltılarda 2 kişi tutuklandı geçtiğimiz günlerde. Bu gayret devletimiz tarafından karşılıksız bırakılmayacaktır. Konu çok yonu, arkadaşlarımız bütün detayları çalışıyorlar. Ortaya çıktıkça arkadaşlarımız sizinle paylaşacaklardır.

ÇOCUKLAR MEVZUATA GÖRE MUHAFAZA EDİLECEKTİR

Çocuklarla ilgili hem bizim ulusal mevzuatımızda hem de uluslararası mevzuatta çeşitli hükümler var. O çocukların tabii ki muhafazası sağlanacaktır.