Yılbaşı eğlencesi vakaları artırdı

Yılbaşının akabindeki 3 günde vakalarda yüzde 50 artış olduğunu kaydeden İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tükek “Bu durum ev içi bulaşın ne kadar tehlikeli olduğunu bir kez daha gösterdi” dedi.

Yılbaşı nedeniyle uygulanan 4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasının ardından, 4-6 Ocak’ta vakalarda artış gözlendi. İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, bu artışın kendi hastanelerinde de yüzde 50 oranında olduğunu ifade etti. Tükek, vaka sayılarının kısıtlamanın ardından yükselmesini, yılbaşında vatandaşların kalabalık ortamlarda bulunması ve sosyal mesafeye uymamasına bağladı. Tükek vatandaşlara, özel günlerde aile ya da yakın çevre ile bir araya gelmenin ve sosyal mesafe kuralını unutmanın büyük bir tehlike olduğunu hatırlatarak ev içi bulaşın riskine karşı bir kez daha uyardı.

“Bu beklenen bir artıştı” diyen Tükek şöyle konuştu: “Kısıtlılık sokakta olsa da, yılbaşında ev içlerinde buna dikkat edilmeyebilir diye bir endişemiz vardı. Hakikaten de 4 Ocak’tan önce 14 bini, arkasından 13 ve 12 binli rakamları gördük.”

KISITLAMAYLA DÜŞÜYOR

“Şu anki vaka sayısının da giderek azalması, yılbaşının getiridği bir artışın düşüşü. Bu bize şunu gösteriyor; gerçekten kısıtlama ihtiyacımız çok yüksek. Aşılamalarla toplumsal bağışıklığı elde edene kadar, bu şekilde kısıtlama ve kurallara uymamız şart. Çünkü vaka ne kadar artarsa can kaybı da o kadar artıyor.”

MUTASYONA KARŞI DAHA ÇOK KORUNMALIYIZ

Hızlı bulaşan mutant virüs nedeniyle tedbirlere çok daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Tükek şöyle devam etti: “Mutasyona uğrayan bu virüsün en önemli özelliği hızlı bulaşabilmesi. Dolayısıyla toplumda, bu hastalığı ağır geçirecek kişilerin virüse yakalanmaması için korumamız şart. Hastalık çok hızlı bulaşıyorsa, vatandaşlarımızı bir kat daha fazla korumamız lazım. Ailede bir kişi olduğunda o ortamdaki bütün kişileri enfekte edebiliyor.”