Yeşil vatan için 72 saatlik seferberlik

Marmaris'teki orman yangını 4'üncü günde söndürüldü. 4 bin 500 hektar ağaçlık alan küle döndü ancak havadan ve karadan yapılan erken müdahaleler sonucu çok daha büyük alanlar yanmaktan kurtarıldı. Şimdi ise yanan ormanların eski haline getirilmesi için çalışmalar başlatılacak.

ENDER TÜRKKAN

Marmaris'in Bördübet mevkiindeki ormanda, 21 Haziran'da kundaklama sonucu çıkan orman yangını, 4'üncü günde tamamen kontrol altına alındı. 72 saat süren yangında Kızılçam ağaçlarıyla kaplı 4 bin 500 hektar ormanlık alan küle döndü. Soğutma çalışmaları, günün ilk ışıklarıyla 3'ü Katar'dan gelen 46 helikopter ve 1'i Azerbaycan'dan gelen 15 uçakla havadan sürdü. Karadan ise 405 arazöz ve 2 bin 202 iş makinesi, 119 su tankeri 28 TOMA ve 1169 araç ile 1204'ü orman işçisi olmak üzere 4 bin 587 kişilik personelle çalışmalara destek verdi.

77 YIL SONRA EN BÜYÜK KAYIP

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, soğutma çalışmalarının geniş alanda devam edeceğini belirterek, "Her şeyden önce tüm dünyada yangınla mücadelede asıl olan kara mücadelesidir. Dünyada gerçekten geceleyin orman alanına girip bu mücadeleyi bizden başka veren bir ekip yoktur desek abartmış olmayız. En büyük tesellimiz, can kaybı olmamasıdır" dedi. Kirişci, geçen yıl Muğla'da yanan alanın 50 bin 500 hektar olduğunu 72 saatte kontrol altına alındığını söyleyerek Marmaris'teki yangının geçen yılki yangından çok daha önce kontrol altına alındığını belirterek, şöyle devam etti: "Geçtiğimiz yıl da 139 bin hektar orman yandı. 1945 sonrası en büyük orman kaybımız yaşandı. Türkiye'deki orman yangınlarının yüzde 88'inin insan kaynaklı"

4 BİN 48 SORTİ, 12400 TON SU

Bakan Kirişci, yangınla mücadeleye ilişkin rakamları da şöyle paylaştı; n Bin 69 saat uçak ve helikopter uçuruldu. n 4 bin 48 adet sorti yapıldı. n Yangında atılan su miktarı 12 bin 400 ton. Bu rakam 1 Mart'tan itibaren toplam 13 bin 384 ton.

DÜNYA STANDARTLARININ ÜZERİNDE HIZLI MÜDAHALE

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yangına erken müdahale edilmesiyle daha büyük bir felaketin önüne geçildiğini belirtti. Soylu, "Yangına dünya standartlarının üzerinde hızda müdahale edilmiştir. 87 saattir buradayız. Bu bizim görevimiz. Farklı işlerimiz de var, bunları sürdürmek zorundayız" diye konuştu.

GECE GÖRÜŞ GÖZLÜĞÜNÜN AMACI ÇOK FARKLI, PİLOT ALEVİ GÖREMEZ!

Marmaris'teki orman yangını sonrası gündeme gelen gece görüş gözlüğü ile müdahale tartışmasına Jandarma Havacılık Başkanı Tümgeneral Ali Doğan son noktayı koydu. Gece görüş gözlüğünün sıfır ışık ortamına göre tasarlandığını belirten Tümgeneral Doğan, "Ay, yıldız ya da yerden bir suni ışık olmadan pilotların uçabileceği şekilde yapılmıştır" dedi. Gece görüşle yangın söndürmek ve gece yangın söndürebilen helikopter kavramlarının birbirinden çok farklı olduğunu belirten Doğan, helikopterin gece görüş gözlüğüyle uçmadığını, aydınlatma yardımıyla kendine bir kanal açarak o kanalda uçtuğunu söyleyerek, "Helikopter gündüz şartlarında kendisine emniyetli, engellerden kaçınmış, aydınlatılmış bir koridor çiziyor, gece o noktada ancak yangın söndürülebiliyor. Onda da en fazla 4 ya da 5 atım yapıyor. Gece farklı rotada yangın söndürme imkân ve kabiliyetine sahip değil" dedi.

KUNDAKÇI HAİNLERE AĞIR CEZA GELİYOR

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, orman yangınlarını çıkaranlara yönelik cezalarla ilgili idamın tartışılması gerektiğini söylemesinin ardından gözler Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a çevrildi. Ağrı'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bozdağ, ormanları yakanlara verilecek cezalara ilişkin olarak şöyle konuştu: "Sayın Cumhurbaşkanımız mevcut cezaların yeterli ve caydırıcı olmadığı konusunda kanaatini ortaya koydu, en ağır yaptırım olan idam yaptırımı dahil her tür yaptırımın bu konuda değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Şu anki mevzuatımıza göre kasten orman yakanlara verilen cezanın, hapis cezasının alt sınırı 10 yıldan başlıyor, üst sınırı yok. Bir örgüt faaliyeti çerçevesinde orman yakanların suçunun cezası ise müebbet hapis. Sayın Cumhurbaşkanımızın konuşmaları bizim için ayrıca talimattır. Bakanlık olarak çalışmaya başladık."

ÇOCUĞUN ÇIKARDIĞI ORMAN YANGININDAN AİLESİ DE SORUMLU

Erzurum'da arkadaşlarıyla ormana giden 18 yaşından küçük çocuğun ısınmak için yaktığı ateş büyüdü, 25 hektarlık sarıçam ormanı zarar gördü. Çocuk hakkında dava açıldı. İlgili idare kurumu, zarar gören fidanlar, ağaçlandırma ve yangın söndürme bedeli olarak 191 bin liranın çocuk ve ailesinden tahsil edilmesini istedi. Çocuğun idareye 148 bin 722 lira ödenmesine hükmeden mahkeme, anne ve babanın sorumlu tutulamayacağına karar verdi. İtiraz üzerine dosya Yargıtay'a gitti. Mahkemenin kararını bozan 3. Hukuk Dairesi, olaydan anne ve babanın da sorumlu tutulması gerektiğine hükmetti. Kararda, 'ev başkanı' sıfatını taşıyanların önlem almakla yükümlü olduğu vurgulandı.

EMNİYET VE JANDARMANIN ALEV SAVAŞÇILARI

Marmaris'teki yangınına müdahale eden Jandarma'nın ilk ve tek kadın pilotu yarbay Hülya Eker, görevini başarıyla tamamlamanın gururunu yaşıyor. 3 günde alevlerin üzerine 100 ton su bırakan Eker, "Yangının söndürülmesinde katkım olduğu için onurluyum, gururluyum" dedi. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün helikopter pilotu komiser Özge Karabulut Coşan da yanan yerleri havadan tespit edip söndürme çalışmalarına katılan hava araçlarını yönlendirdi. Coşan, "Çıkan yeni yangınları görmek bizleri çok üzdü, duygusal anlamda kendimi kötü hissetim" diye konuştu.

YABAN HAYATA İYİLİK ELİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 21 Haziran'dan bu yana orman yangınının devam ettiği Mersinlik bölgesinde sağanak alevleri söndürdü. Sağanak yağış, bölge halkı, yetkililer ve yangın söndürme çalışmalarına katılanlar tarafından sevinçle karşılandı. Yangında yaklaşık 20 bin dönümlük alan zarar gördü.