Yeşil kart nedir? Yeşil kart nasıl alınır?

Sosyal güvencesi olmayan ve maddi durumu el vermeyen vatandaşlar, yeşil kart ile tedavi olabiliyor. Milyonlarca vatandaşın merak ettiği konuların başında nasıl yeşil kart alınacağı geliyor. Yeşil kart alabilmek için vatandaşların belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Nasıl yeşil kart alınır? Yeşil kart alabilmek için hangi şartlar yerine getirilmeli? Yeşil kart alabilmeniz için öncelikle gelir testi başvurusu yapmanız gerekiyor. Gelir testi başvuruları ise ikametinizin bağlı olduğu Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılmakta. Gelir testi sonuçlandıktan sonra en son yeşil kart başvurusu için bağlı olduğunuz SGK’ya uğramanız gerekiyor.

Maddi durumu yeterli olmayan milyonlarca vatandaş, devletin sağladığı imkânlar ile tedavi olabiliyor. Milyonlarca vatandaşa umut olan ve maddi durumu el vermeyen vatandaşların yararlanabileceği imkânlardan birisi de yeşil kart. Pek çok vatandaş nasıl yeşil kart alındığını merak ediyor? Yeşil kart nedir? Yeşil kart nasıl alınır? Hepsi haberimizin devamında... 

YEŞİL KART NASIL ALINIR?

Yeşil kart alabilmeniz için öncelikle gelir testi başvurusu yapmanız gerekiyor. Gelir testi başvuruları ise ikametinizin bağlı olduğu Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılmakta. Gelir testi sonuçlandıktan sonra en son yeşil kart başvurusu için bağlı olduğunuz SGK’ya uğramanız gerekiyor.

YEŞİL KART ALMAK İÇİN ŞARTLAR NELER?

Yeşil kart açtırmak için gerekli şartlar şunlardır;

Hane halkı gelirinin kişi başı ortalamasının net asgari ücretin 1/3’ünün altında olması gerekmektedir. SGK yeşil kart için aranan diğer şartlar başvuru yapan kişinin emekli olmaması, herhangi bir kapsamda sigortalı olmaması, vergi ya da çiftçilik kaydının olmaması gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen yeşil kart alma şartlarını sağlamanız halinde SGK tarafından 60/C-1 yani eski adıyla yeşil kartlı olarak GSS tesciliniz açılacaktır.

Yeşil kart başvurusu SGK tarafından onaylanmaktadır. Siz yine de gelir testi belli olduktan sonra en kısa sürede tescil için SGK’ya uğrayın.

Yeşil kart başvurusu yani gelir testi başvuru sonucunda ortalama geliriniz net asgari ücretin 1/3’ünün üzerinde ise bu durumda GSS kapsamında aylık prim ödeyerek sağlıktan yararlanmanız gerekiyor. GSS primi 2019 yılında aylık olarak 76,74 TL’dir.

YEŞİL KART KAÇ GÜNDE ÇIKAR?

Aslında bu sorunun cevabı gelir testinin sonuçlanmasında saklı. Gelir testi başvurunuz sonuçlanır sonuçlanmaz bağlı olduğunuz SGK’ya giderek tescili açtırabilirsiniz ve açılış tarihinden itibaren sağlıktan yararlanmaya başlayabilirsiniz. Gelir testi başvurusunun ortalama sonuçlanma tarihi ise değişkenlik göstermekle birlikte 10-15 gün arasıdır.

YEŞİL KART SAĞLIK SİGORTASI SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

Yeşil kart sigorta sorgulamasını e devlet sisteminden kolayca yapabilirsiniz. E-devlet sisteminden yeşil kart sorgulamasını SGK-SPAS Müstehaklık Sorgulama(Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi) menüsü aracılığı ile yapabilirsiniz. Yeşil kart sigortası sorgulamanı buradan yapabilirsiniz: yeşil kart sorgulama

Sorgulama sonucu Tescil Kapsamı kısmında “60/c1 Primi Hazine Tarafından Karşılananlar(Yeşil kart)” açıklamasını görüyorsanız ve ”Sorgu Sonucu: 0000 – Müstahaktır, provizyon alabilir.”  açıklamasını görüyorsanız yeşil kartınız aktif demektir. Aksi durumda aktif değildir.

YEŞİL KART NELERİ KARŞILIYOR?

Devlete ait tüm sağlık ocağı, hastane vs. benzeri tüm sağlık hizmet sunucularında ücretsiz olarak sağlık hizmeti alabilir, ilaçlarınızı katılım payı ödemeden alabilirsiniz. Ancak özel hastanelere gitmeniz halinde muayene bedeli ve diğer masrafların tamamını cebinizden ödersiniz.

E-DEVLETTEN YEŞİL KART BAŞVURUSU YAPILIR MI?

Maalesef e-Devlet sisteminde böyle bir seçenek bulunmamakta.

GELİR TESTİ NEREDE YAPILIR?

Kaymakamlık yeşil kart başvurusunu ikametinizin bağlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapabilirsiniz.