Yeşil dönüşüm başladı! Paris Anlaşması yürürlükte

Küresel sıcaklık artışının bu yüzyılın sonunda 1.5 dereceyle sınırlandırılmasını hedefleyen Paris Anlaşması, dün itibarıyla Türkiye'de yürürlüğe girdi.

İklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlayan ve TBMM'de onaylanan Paris Anlaşması dün itibarıyla yürürlüğe girdi. Türkiye, Paris Anlaşması'na taraf olan 192. ülke oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 2053'te net sıfır emisyona ulaşma hedefine yönelik bir yol haritası oluşturulacak. Son dönemde hızlanan güneş, rüzgâr ve jeo-termal enerji yatırımları daha da artacak. Sanayi sektörü de adımlar atmak zorunda kalacak. Anlaşma, karbon salınımının azaltılarak, küresel sıcaklık artışının bu yüzyılın sonunda 1.5 dereceyle sınırlandırılmasını amaçlıyor. Hedef ise dünyada karbon salınımını 2030'da yarıya, 2050'de ise sıfıra indirmek.

KİRLETEN VERGİ ÖDEYECEK

Avrupa Birliği, sınırından geçen ürünlere karbon vergisi getireceği için Türk üretici ve ihracatçısı karbon ayak izini azaltmak için zorunlu bir değişime girecek. Özellikle demir-çelik, çimento, gübre, plastik, elektrik-elektronik, cam, seramik başta olmak üzere pek çok sektör karbondioksit bedeli ödeyecek ya da karbon-nötr hedefine uygun ürünler üretecek.

GÜNEY'DE ÇÖLLEŞME TEHLİKESİ

Küresel Karbon Atlas'ına göre emisyon salımı açısından dünyada 16'ncı olan Türkiye, küresel sera gazlarının yüzde 1'inden sorumlu. Türkiye'de 1970'lerde ortalama hava sıcaklığı 13.1 iken, şu an 15 derecenin üzerinde. Son 30 yılda kurak kuşak 110 kilometre kuzeye kaydı. Bu da Türkiye için şu anlama geliyor; Mısır, Suriye, Libya gibi kuraklaşacak.