'Yerinde Dönüşüm'ün ilk temeli Malatya'ya

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca deprem bölgesini yeniden ayağa kaldırmak için başlatılan Yerinde Dönüşüm Projesi'nde ilk temel, Malatya'nın kalbi tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda atıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 6 Şubat'taki depremlerden en çok etkilenen illerden Malatya'da Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Bakırcılar Çarşısı'nın temeli atma törenine katıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca deprem bölgesini yeniden ayağa kaldırmak için başlatılan Yerinde Dönüşüm Projesi'nde ilk temel, Malatya'nın kalbi tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda atıldı. Toplam 250 bin metrekare alanda kurulacak Bakırcılar Çarşısı'nın ilk etabında 7 bin 600 metrekare alanda, 293 dükkan ve 165 araçlık kapalı otopark inşa edilecek.

BİTENE KADAR GİTMEK YOK

Bakan Özhaseki, törendeki konuşmasında, depremzedeler için yapımına başlanan konutlar tamamlanıncaya kadar deprem bölgelerinden ayrılmayacaklarını söyledi. Özhaseki, "Yerinde dönüşümün ilk ayağını Malatya'dan başlatıyoruz. Devamında Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay'da da şehir merkezlerini inşa edeceğiz" dedi.

Bakan Özhaseki temel atma töreninin ardından kent merkezindeki esnafı ziyaret etti.

134 BİN BAŞVURU YAPILDI

Asrın felaketi için "11 il deniyor ama 18 il etkilendi. 14 milyon nüfus etkilendi ve 680 bin konut, 170 bin iş yeri yıkıldı" diyen Özhaseki, 50 bin kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Yerinde dönüşüm projelerine 134 bin civarında müracaat olduğunu belirten Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu anda 55 bin kişi çadırlarda, 75 bin kadar kardeşimiz yurtlarda, sosyal tesislerde, 450 bin kadar kardeşimiz konteynerlerde kalıyor ve 300 binden fazla aileye de kira yardımı yapıyoruz. Onlar oralarda çadır kentlerde ve zor şartlarda yaşarken bizim de önceliğimiz burası, bir an önce gelelim bunları yapalım, kardeşlerimizi evine gönderelim, onlar evine otursunlar ve bizlere de dua etsinler. İnşallah bunu yapıncaya kadar buralardan ayrılmayacağız, buralardan çıkmayacağız."