Yenilenebilir enerjide Sakarya örnek olacak

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, “Yıllık 8 GWh elektrik üretecek projemiz ile 4 bin hanenin tüketimine eşdeğer elektrik üreteceğiz. 14 bin panelle ürettiğimiz enerjinin transferi için ise ilgili görüşmelerimizi tamamlamak üzereyiz. Bu proje ile Sakarya her alanda kazanç elde edecek” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, SASKİ marifetiyle inşası tamamlanan ve elektrik üretimine başlayan Karaman Güneş Enerji Santrali ile ilgili açıklamalarda bulundu. 55 bin metrekare alan üzerine kurulan 14 bin güneş paneli ile Türkiye'nin enerji yüzyılı projeleri arasında yer alan proje sayesinde yılda yaklaşık 18 milyon TL'lik enerji üretimi sağlanacak. Üretim maliyetini kısa vadede amorti edecek olan Karaman GES'in Türkiye'de örnek olacak bir üretim üssü olacağı tahmin ediliyor. Aynı zamanda Başkan Yüce, yakın zamanda yeni bir enerji yatırımının da temelini atmayı hedeflediklerinin müjdesini paylaştı. Sakarya'nın üretimi il dışından ve yurtdışından ilgi görüyor

Üretime verilen değer sayesinde Sakarya'nın her alanda örnek projelere imza attığını söyleyen Başkan Yüce, "Taşı, toprağı altın olan bir şehirde yaşıyoruz. Böylesine verimli topraklar üzerinde yaptığımız üretimler artık şehir sınırlarımızı aştı il dışından hatta yurt dışından ilgi görmeye başladı. Geleneksel üretim anlayışımızın yanı sıra çağın ötesinde üretimi de her alanda göz önünde bulunduruyoruz. Bu anlayışla enerji alanında yaptığımız örnek projemiz olan Karaman GES Projesi sayesinde kendi enerjimizi de kendimiz üretmeye başladık. Üretim aşamasını tamamladığımız ve ilgili kurumlarla enerji nakil anlaşmasının sonuna geldiğimiz proje sayesinde Sakarya bir üretim alanında daha hem ülkemize hem şehrimize önemli bir kazanç sağlayacak" dedi.

GELECEĞE MİRAS BIRAKACAĞIZ

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, "Yenilenebilir enerji alanında daha fazla kaynak oluşturmak ve yeni projelerle hem ekonomik alanda kazanç sağlamak hem de doğamızı korumak için aralıksız şekilde çalışıyoruz. Pamukova bölgesinde inşa etmeyi hedeflediğimiz yeni güneş enerji santrali projemizin de yakın zamanda saha çalışmalarını başlatacağız. Böylelikle çevreci belediyecilik anlayışımıza yakışır şekilde yürüttüğümüz çalışmalarımızla şehrimizin bugününe ve geleceğine hizmet edeceğiz. Bizler Sakarya için attığımız adımları tüm yönleriyle düşünüyor ve gelecek nesillere miras bırakılacak şekilde hayata geçiriyoruz" diye konuştu.

MÜKEMMELİYET MERKEZİNDE 8 ÇEŞİT DOMATES ÜRETİLDİ

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, 25 dönüm alan üzerinde hayata geçirilen Seracılık Mükemmeliyet Merkezi'nde topraksız jeotermal serada 8 farklı çeşit domates ürettiklerini paylaştı. Türkiye'nin tarımsal kalkınma hamlesine, üretim odaklı anlayışına her alanda katkı sunmaya devam edeceklerinin altını çizen Başkan Yüce, serayı faaliyete aldıkları ilk 6 ayda 700 tonun üzerinde üretim gerçekleştirdiklerini ifade ederek, 2023 yılı mayıs ayından bugüne kadar üretimin 400 tonu geçtiğini aktardı.

Türkiye'nin tarımsal kalkınma politikalarına Sakarya'dan çok güçlü bir destek sunduklarını, şehrin verimli topraklarını karış karış işlediklerini kaydeden Yüce, "Büyükşehir Bolarak üretimi, verimliliği ve kaliteyi artırmak, insan sağlığına faydalı olan ürünler yetiştirmek için harekete geçtik ve Seracılık Mükemmeliyet Merkezimizi bu hedefler ışığında hayata geçirdik. Örtü altı tarımın en ileri örneklerinden birini olan merkez ile hem ülkemizin hem de şehrimizin ekonomisine katkı sağlıyoruz. Tamamen çevreci yatırımımızla organik üretim yapıyoruz" dedi.

Atıl olan alanı tarıma kazandırdıklarını da aktaran Başkan Yüce, "Tesisimizi kurduk ve ardından 8 çeşit 65 bin kök domates fidesi diktik. Topraksız tarım uygulaması ve jeotermal ısıtmalı üretim ile 25 dönümde 700 tonun üzerinde üretim gerçekleştirdik. Bu yıl fide sayımızı da 65 binden 90 bine çıkardık. Mayıs ayından bu yana 400 tonu geçen bir üretim rakamına ulaştık. Hasat süreci devam ediyor. İnşallah üretimimiz daha da artacak. İnşallah ülkemizin jeotermal sera üretim rakamlarına Sakarya'dan güçlü bir şekilde destek olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

GÜNEY KORE'DEN 'TUBİS'E ÖDÜL

Başkan Yüce'nin talimatıyla hayata geçirilen Turuncu Bisiklet (TUBİS) ve Tripy projeleri, kısa sürede Sakarya'da vatandaştan yoğun talep görmüş ve Güney Kore'nin K-City Network programında ödüle aday gösterilmişti.

3-6 ay ve 1 yıllık periyotlarla Sakarya'nın dört bir yanına kiralanan bisikletler, projeye beklenenden çok daha kısa sürede başarıya taşıdı. Başkan Yüce'nin görüştüğü Güney Kore heyetinden, projenin ödüle layık görüldüğü haberi verildi. Yüce, bisiklet projelerini ürettiği bürokratlarıyla birlikte Güney Kore'ye uçtu.

Kore Arazi, Altyapı ve Ulaşım Bakanlığı'nın K-City EXPO Solition Demonstration Programı'nda ağırlanan Yüce, Güney Kore yetkililerinden TUBİS projesi için ödülü bizzat aldı. "Smart Mobility" kategorisinde ödül alan TUBİS'in Sakarya'yı "Dünya Akıllı Şehirler Zirvesi"nde önemli bir prestij kazandırdığını söyleyen Başkan Yüce, Güney Kore yetkilileriyle farklı yenilikçi projelerin hayata geçirilmesi için görüştüklerini belirterek, "Sakarya'yı akıllı şehir yapmak hedefimizi anlattık" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANLIĞI FESTİVALİ DUYURDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla Cumhurbaşkanlığı himayelerinde alınan Sakarya Bike Fest'in takvimi Cumhurbaşkanlığı'nın resmî web sitesinde duyuruldu. 27-29 Ekim'de Ayçiçeği Bisiklet Vadisi'nde gerçekleştirilecek festivalde yer alan sahne, mapping şovlar ve bisiklet etkinliklerinin detaylarına bu duyuruda yer verildi. Cumhurbaşkanlığı ayrıca Sakarya'nın yaptığı projelerle bisiklet alanında elde ettiği başarılara dikkat çekti. Açıklamada, "Ülkemizin bisiklet alanında marka şehri olan Sakarya, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürüttüğü sürecin sonunda dünyanın sadece 14 şehrin almaya hak kazandığı, bisiklet alanında marka şehirlerine verilen UCI BIKE CITY LABEL unvanını Danimarka'da gerçekleştirilen törenle ülkemize kazandıran ilk şehrimiz olmuştur" ifadelerine yer verildi.

'CAN DOSTLAR'A HİZMET İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Bölgenin en büyük hayvan hastanesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi, can dostlara kapısını açtı. Sokaktaki canların yuvası olan merkezde tedaviler ile iç-dış parazit ve kuduz aşılaması, kısırlaştırma, küpe ve çip uygulamasına başlandı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi attığı her adımda sokaktaki can dostlarını da düşünüyor. Şehrin genelinde toplamda 138 noktada besleme alanları oluşturan, sosyal donatı alanlarında kedi evleri inşa eden, özellikle soğuk kış günlerinde besleme çalışmalarına ağırlık veren Büyükşehir, hayvanların tedavisi için de önemli bir adım attı. Bölgenin en büyük hayvan hastanesi hizmete açıldı.

Başkan Ekrem Yüce'nin talimatıyla projesi kısa sürede tamamlanan ve uygulama aşamasına geçilen Sokak Hayvanları Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi kapılarını açtı. Büyükşehir'in kurduğu güçlü ekip, bu merkezde bir süredir sokaktaki can dostlarını kucaklıyor. Tam donanımlı büyük bir hastane özelliğine sahip olan merkezde tedavilere başlandı.

Yoğun bakım ünitesi, anestezi bölümü, ön muayene ve genel muayene alanları, ameliyathaneler, laboratuvar, hayvan bekleme alanları gibi birçok alanı kapsayan merkez röntgen, EKG, ultrason gibi tanı ve tedavide kullanılan son teknoloji cihazları içinde bulunduruyor. Şehir sokaklarında kaza geçiren, hasta olan ya da yaralanmış hayvanlar buradaki uzman veterinerler tarafından tedavi ediliyor. Ayrıca hayvan hastanesinde rutin uygulamalar da başladı.

24 SAAT TEDAVİ VE HİZMET VAR

İlçe belediyeleri, vatandaşlar, veterinerler ve Büyükşehir Belediyesi'nin 24 saat sahada olan ekipleri tarafından buraya getirilen hayvanlar her türlü tıbbi süreçten geçiyor. Muayene, tanı koyma işlemlerinden sonra yine son teknoloji cihazlar ve ilaçlarla tedavi sürecine başlanıyor. Tedavisi sonrası hayvanlar, konfor seviyesi maksimum olan alanlarda bekletiliyor.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, "Hastanemiz hizmet vermeye başladı. Sakarya'da artık tüm can dostların yuvası Büyükşehir olacak. Bölgenin en büyük hayvan hastanesinde çalışmalarımıza hızlı bir şekilde başladık. Tesisimizde her yıl 10 bine yakın hayvanın tedavi edilmesi hedefleniyor. Dilsiz dostlarımızın derdine derman olacak, onlara şifa dağıtacak projemiz gurur kaynağımız olmuştur. Sokaktaki canlar için daha nice hizmetler yapmak için gündüz, gece çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz" dedi.