Yeniden Başkan Yıldız heyecanı... Beyoğlu'nda gündem kentsel dönüşüm

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, geçen 5 yılda eğitimden sağlığa, çevre düzenlemelerinden kentsel dönüşüme, önemli projelere imza attı. Bu dönemde 114 proje hayata geçirildi. Saha çalışmasında bir araya geldiğimiz Yıldız, yeni dönemde de en önemli gündemlerinin kentsel dönüşüm olduğunu söyledi.

DURSUN TOPÇU

İstanbul Beyoğlu'nda 2019'dan bu yana Belediye Başkanı olan Haydar Ali Yıldız, 2024 Yerel Seçimleri'nde yeniden AK Parti'nin adayı. Başkan'ın ekibini arayarak, Yıldız'ın saha çalışmasına katılmak istediğimi söyledim. Aynı günün akşamı randevulaştık. Sabah erken saatte Piyalepaşa'ya gittiğimde Başkan Yıldız, AK Parti temsilciliğinde kadınlara Okmeydanı'nda kentsel dönüşümün gerekliliğini anlatıyordu. Yıldız ile göz temasım sonrası not defterimi çıkarıp boş bir sandalyeye oturdum.

Konuşmasında Okmeydanı'nın büyük bir kısmı ile Kasımpaşa, Yenişehir ve Hasköy'de riskli yapılar bulunduğuna dikkat çeken Başkan Yıldız, bir taraftan tarihi yapıların restorasyonunu yaparken bir taraftan da eskileri depreme dayanıklı modern yapılara dönüştürmek için Beyoğlu Büyük Dönüşüm Projesini hayata geçirdiklerini anlattı. Yeni dönemdeki öncelikli hedefinin de bu kapsamlı projeyi tamamlamak olduğunu ifade eden Yıldız, "Bu sayede Beyoğlu daha sağlıklı, daha yeşil ve olası afetlere karşı hazır hale gelecek'' bilgisini paylaştı.

Haydar Ali Yıldız şöyle devam etti: "Beyoğlu Belediyesi'nin katkılarıyla, Çevre Bakanlığı tarafından yürütülen Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 1. etabı Fetihtepe 3.550 ada çalışmalarının büyük kısmı tamamlandı. 778 konut ve 161 işyeri olmak üzere toplamda 939 bağımsız bölümün dönüştürüldüğü 1. etap bu yılın ikinci çeyreğinde tamamlanacak. Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Projesi, geriye kalan 5 bin 358 bina ve 23 bin 213 bağımsız bölümde vatandaşlarla uzlaşılan etaplarla devam edecek.

SİZLERLE BİRLİKTE BAŞARDIK

Toplantı sonrası konuştuğumuz Yıldız, "Vatandaşın da desteğiyle, en çok hangi adada talep varsa, en çok hangi ada 'Biz kentsel dönüşümü istiyoruz' diyerek imza verirse, ki bunun için de bir ofis kurduk. Çevre Bakanlığı'mız, Beyoğlu Belediyesi, inşallah İstanbul Büyükşehir'de Murat Kurum'un da kazanmasıyla, en çok talep olan yerlerde Okmeydanı'nın dönüşümünü sağlayacağız. Şuanda Fetihtepe'den sonra, Okmeydanı'nda 3 ayrı adada Çevre Bakanlığı'mız proje hazırlığı yapıyor'' dedi.

HASKÖY MİLLET KÜTÜPHANESİ

SPOR TESİSLERİ

KASIMPAŞA HÜKÜMET KONAĞI

Yıldız, Piyalepaşa AK Parti temsilciliğinde kadınlara, aynı bölgede bir kahvehanede ise erkeklere, Okmeydanı'ndaki kentsel dönüşümü anlattı .

İZ BIRAKAN PROJELERLE DOLU 5 YIL

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız geçen 5 yıllık dönemde eğitimden sağlığa, çevre düzenlemelerinden kentsel dönüşüme kadar birçok önemli projeye imza attı. Başkan Yıldız döneminde 114 proje hayata geçirildi ve 400'ü aşkın da etkinlik düzenlendi. Semt Kütüphaneleri, spor tesisleri, mahalle bahçeleri, gençlik merkezleri, sanat galerileri, kültür sanat merkezleri, Beyoğlu'nun yeni sosyal tesisleri olan Beyoğlu Mekan'lar, Bilim Beyoğlu, Akıl ve Zeka Oyunları Merkezi, ilk şehir içi Uydu Kuluçka Merkezi ve daha nicesi beş yıl gibi kısa bir sürede tamamlanarak Beyoğlu'nda yaşayan vatandaşların hizmetine sunuldu.

Haydar Ali Yıldız'ın Piyalepaşalılara dağıttığı simitlerden biz de nasibimizi aldık.

Toplantı sonrası Belediye Başkanı Yıldız ile sokağa indik. Piyalepaşalıların yeniden aday gösterilmesine çok sevindiklerini söylemesi Yıldız'ı mutlu etti. Sokakta, girdiği her dükkan ve kahvehanede vatandaşlar tarafından sıcak ve samimi karşılanan Yıldız, talep ve önerileri de dikkatle dinledi.

OKMEYDANI FETİHTEPE PROJESİ

Haydar Ali Yıldız, muhalefetin tüm engellemelerine rağmen hayata geçirdikleri Okmeydanı Fetihtepe Pojesi ile gurur duyuyor.

'600 METREKAREYE İLAVE BİR KAT VERİYORUZ'

Devletin yarısı bizden kampanyasıyla vatandaşa 700 bin lira hibe, 700 bin lira kredi, 100 bin lira da kira ve taşınma, toplam 1.5 milyon lira destek olduğunu belirten Yıldız, "Beyoğlu'nda 600 metrekareyi toplayanlara ise ilave bir kat veriyoruz" dedi.

Beyoğlu'nda 600 metrekareyi toplayanlara bir kat ilave verdiklerine dikkat çeken Başkan Yıldız, "Devletimiz yarısı bizden ile 700 bin lira hibe, 700 bin lira kredi, 100 bin lira da kira ve taşınma yardımıyla 1.5 milyon lira vatandaşımıza destek oluyor. Böylece depreme dayanıksız binalarımızı yeniliyoruz. Daha huzurlu ve güvenli bir Beyoğlu için çözüm hep birlikte başardığımız Fetihtepe örneği gibi kentsel dönüşümü bütün Beyoğlu'na yaymak'' dedi.

HAK KAYBINA UĞRANMAYACAK

"İstiklal Mahallesi'nin (Hacıhüsrev) dönüşümü için de proje hazırlandı" diyen Yıldız, "Yeni dönemde tamamlanması planlanan proje ile 635 adet parsel, 1.061 bina ve 2.138 bağımsız bölüm dönüştürülecek. Ayrıca Hasköy ve Kasımpaşa'da dönüşüm projelerinde yer almayan riskli yapılar için de önemli bir adım atıldı. Hazırlanan imar planı değişikliği ile vatandaşlara hak kaybına uğramadan binalarını yenileyebilme imkânı sağlandı. İstanbul'un en önemli yeşil alan projelerinden birisi olan Beyoğlu Millet Bahçesi'nin büyük bir kısmı tamamlandı. 12 dönüme inşa edilen projede nikah sarayı, kapalı otopark, yeşil alan, yürüyüş yolları, bisiklet yolu ve piknik alanları yer alıyor. Beyoğlu sakinlerine yeni bir yaşam alanı sunacak projeyi bu yılın ortalarında tamamlayacağız" şeklinde konuştu.

İlçenin tarihi dokusu korunarak yeni yaşam alanları oluşturulması amacıyla hayata geçirilen bir diğer önemli proje ise mahalle bahçeleri. Başkan Yıldız, "Türkiye'de ilk kez uygulanan yeni bir konsept olan proje kapsamında 60 mahalle bahçesi inşa edilerek hizmete sunuldu. Çalışmalar yeni dönemde de aralıksız devam edecek" bilgilerini verdi.

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, girdiğimiz bir fırında küreği eline alıp, ocaktan ekmek çıkarmadaki becerisini gösterdi.