Yeni yerleşimler için jeolojik etüt

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, illerde yer tespitlerinin yapıldığını belirterek, “Şimdi ayrıntılı jeolojik etüt çalışmalarını başlattık” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremin etkilediği Gaziantep'in Nurdağı İlçesi'nde depremzedelerin yaşayacağı geçici barınma alanlarını inceledikten sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kalıcı konutlarla ilgili çalışmaların TOKİ Başkanlığı eliyle yürütüldüğünü aktaran Kurum, şöyle devam etti:

AYRINTILI ETÜT YAPILIYOR

"Şu an depremden hasar görmüş 10 ilimizde yer tespitleri yapılmış durumdadır. Tüm alanlarda, ön alan çalışmalarını tamamladık ve burada şimdi ayrıntılı jeolojik etüt çalışmalarını başlattık. Burada, şehrin 50 yılını, 100 yılını tüm ihtiyaçlarını, kültürünü yaşatacak, daha iyisini, daha güzelini yapabilecek anlayışla planlamaları başlattık. Bu kapsamda 10 ilimizde eş zamanlı olarak, öncelikle rezerv alanlardaki yerleşim alanlarında bu ihtiyaçları karşılıyoruz, ardından mevcutta depremin ağır hasar verdiği yerlere de yeni bir master plan çalışması yapıyoruz. Bu master plan çerçevesinde vatandaşlarımızın, şehrimizin ihtiyaçlarını içerecek anlayışla bir çalışma başlattık." Kurum, "Yöresel mimariye uygun, zemin artı, 3-4 katı geçmeyecek konutlarımızın inşası sürecini de eş zamanlı yürüteceğiz" diye konuştu.

32 BİN 500 KİŞİLİK GEÇİCİ BARINMA

Depremin etkilediği Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde inşaatına başlanan 32 bin 500 kişilik geçici barınma alanlarının kısa sürede tamamlanması hedefleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Nurdağı İlçesi'ndeki geçici barınma alanı, 2 ayrı kesimde toplam 305 bin metrekare olarak planlandı. 19 bin kişinin yaşam süreceği ve 3 bin 208 birimden oluşan bu alanlarda sosyal donatılar yer alacak. Geçici barınma alanlarında inşaatına başlanan tuğladan evler de yükseliyor.

Bakan Murat Kurum Gaziantep'teki geçici barınma alanı çalışmalarını inceledi.

400 PROFESÖR SAHADA ÇALIŞIYOR

Bakanlığa bağlı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, 20'nin üzerinde üniversiteden 400 profesör ve doçentin de aralarında bulunduğu 7 bin 328 uzman ekibiyle deprem bölgelerinde çalışmalarına devam ediyor. Hasar tespit çalışlarında yer almak isteyen farklı kurum ve kuruluşlardan birçok gönüllü inşaat mühendisin talebi değerlendirilerek eğitim verildikten sonra ihtiyaca göre belirlenen bölgelere sevk ediliyor.

118 BİN BİNA AĞIR HASARLI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı hasar tespit çalışmalarını tamamladı. Bakanlık açıklamasında şunlar kaydedildi: "Deprem bölgelerinde, 927 bin 783 binadaki 3 milyon 273 bin 605 bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı. Hasar tespit çalışması tamamlanan 118 bin binadaki 384 bin 545 bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi. 11 ilde toplamda 20 bin 662 bina 71 bin 52 bağımsız bölümün yıkıldığı tespit edildi.

YIKILAN BİNALARA 131 TUTUKLAMA

Deprem bölgesinde yıkılan ya da üzerinde imara aykırı değişiklik yapılan binalarla ilgili sorumlulukları bulunan kişiler hakkında yürütülen soruşturmalar devam ediyor. 432 şüpheli arasından 131 kişi tutuklandı. Adli kontrol ile serbest bırakılanların sayısı 127 iken yurt dışında olduğu tespit edilen kişi sayısı ise 5 olarak belirtildi.