Yeni yaşam üssü

Depremden etkilenen illerde konteyner kentler birer birer hizmete giriyor. En büyük yeni yerleşim yeri ise Malatya'da kuruldu. İnönü Üniversitesi karşısındaki alanda kurulan 10 bin 500 kişilik konteyner kentte yaşam başladı.

Akşam

Asrın felaketi olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde büyük hasar alan illerde konteyner kentler birer birer hizmete giriyor. Malatya'da depremzedeler için yapılan konteyner kent hizmete açıldı. 2 bin 100 konteynerde 10 bin 500 depremzede barınacak. AFAD'ın İnönü Üniversitesi Teknopark bahçesindeki 180 bin metrekarelik 25 futbol sahası büyüklüğündeki alanda kurduğu konteyner kentteki yeni yerleşim yerlerinde elektrikli ısıtıcı, ocak, termosifonlu sıcak su, mutfak ve banyo yer alıyor. Konteyner kentte yaşamaya başlayan Ayhan Kalkan, depremde iki dairesi ve iş yerinin yıkıldığını ifade ederek, "Konteynerler çok güzel, buraya geldik rahatız. Yataklarımız, oturma yerlerimiz, buzdolabımız, ocağımız kurulu. Bütün ihtiyaçlarımız da karşılanıyor" dedi.

ÇOK ŞANSLIYIZ

Konteyner kentte üç öğün yemek verildiğine değinen Kalkan, "Ayrıca çocuklarımızın da ihtiyaçları karşılanıyor, memnunuz. Bir ev gibi olmuyor ama çok rahatız. Burada olduğum için kendimi çok şanslı görüyorum" ifadesini kullandı.

Adıyaman'da ise 18 ayrı konteyner kent kuruluyor. Bu kapsamda Altınşehir Konteyner Kent'te çocuk oyun grubu, sağlık tesisi, kütüphane, mescit, derslik, kıraathane, çamaşırhane, basketbol sahası, yönetim ofisi ve rehabilitasyon merkezinin de yer aldığı alana şu ana kadar 500 konteyner kuruldu. Tamamlanan konteynerlerden 199'una yaklaşık 800 depremzede yerleştirildi. Diğer kurulumu gerçekleştirilen 301 konteyner ise iç döşemesi yapılarak kısa süre içinde afetzedelerin hizmetine sunulacak. Her gün çok sayıda ekip, aynı bölgede yeni konteynerleri kurmak için çalışıyor.

SEÇİM İÇİN DÜZENLEME

Konteyner evlerde her türlü ihtiyaç ve konfor düşünüldü.

KONTEYNER EVLER İKAMETGAH GÖSTERİLEBİLECEK

İçişleri Bakanlığı deprem felaketi sonucu yerleşim yeri kullanılamayacak hale gelen vatandaşların yerleşim yeri adreslerinin, karavan, çadır, prefabrik ev, yurt gibi bölgelere beyan edilebileceğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada ayrıca afetzede vatandaşların mağduriyetinin azaltılması ve kamu hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması için yerleşim yeri adresi depremden etkilenen vatandaşların, değişiklik işlemlerini nüfus müdürlükleri yanı sıra e-Devlet ve Nüfusmatikler üzerinden yapabilmelerine imkan sağlandığı bildirildi.

OSMANGAZİ BELEDİYESİ KONTEYNER KENT KURUYOR

Osmangazi Belediyesi, Gaziantep'in İslahiye ilçesinde "Osmangazi Mahallesi" adı altında konteyner kent inşa ediyor. Konteyner kent kurulacak alanda arazi düzleme çalışmalarını tamamlayarak zemin tesviyesi ve altyapı çalışmalarını da bitiren belediye ekipleri, konteynerlerin kurulumuna başladı. Her biri 54 metrekareden oluşan konteynerlerin içerisinde tuvalet, banyo ve mutfak tezgahı bulunacak. Toplam 100 konteynerden oluşacak Osmangazi Mahallesi, yüzlerce depremzedenin barınma ihtiyacını karşılayacak.

ÇADIRDA ZORLANMIŞTIM BURADA RAHATA KAVUŞTUM

Adıyaman'da da bakım ve desteğe ihtiyaç duyan engelli depremzedeler, konteyner evlere yerleştiriliyor. Engelli depremzedelerin tüm ihtiyaçları, kamu ve gönüllü kuruluşlar tarafından karşılanıyor. Konteyner eve yerleşen görme ve yürüme engelli depremzede Aziz Bozbey (80) "Bizim ev çöktü, yeğenler altta kaldı. Bizi buraya getirip, yerleştirdiler. Şimdi burada barınıyoruz. Allah devletten razı olsun, şu anki durumumuz önceki günlere göre çok şükür daha iyi. Başta çadırda kalıyordum ama ayağım katlanmadığı için ranza olmadan, yüksek yer olmadan yatamıyorum. Tek başıma ayağa kalkamıyorum, 3-4 kişi beni ancak kaldırıyor. Çadırda çok zorlanmıştım. Şimdi çok şükür burada rahata kavuştum" dedi. Adıyamanlı depremzedelerden 76 yaşındaki yürüme engelli Abdullah Demir ise yetkililerin depremzede engelliler için ayrı bir hassasiyet gösterdiğini dile getirerek, "Engelliyim, tuvalet sıkıntım vardı. Çadırlardaki lavabolar bizim için kolay olmuyordu. Metrelerce uzaktaki camiye lavabo için gidiyordum. Çok şükür bizi yerleştirdiler, şimdi rahatım" dedi. Bedensel engelli Hüseyin Çavuş ise 5 çocuğuyla konteyner kente yerleştiği için mutlu olduğunu belirtti.