Yeni pandemi miyop ve şaşılık! Çocuk vakaları ‘salgın' gibi artıyor

Pandemide teknolojiyle iç içe olan çocuklarda görülen miyop ve şaşılık vakalarında dünya genelinde artış yaşandı. Bu durumu ‘pandemi' olarak nitelendirdiklerini söyleyen Prof. Hüseyin Yetik, “Gözlük ya da kapama yöntemiyle tedavisi mümkün” dedi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yetik, çocuklarda miyop ve şaşılık şikayetlerinin arttığını belirtti. Miyobun halk arasında 'uzağı görememe' diye bilindiğini aktaran Yetik, şaşılık ve göz kaymasının ise birbirlerinden farklı gibi algılandığını ancak aynı durum olduklarını ifade etti. Tüm dünyada kliniklere müracaat eden çocukların şikayetlerinin ortak olduğunu belirten Yetik, "'Dünyada korona pandemisiyle bu hastalıkların da pandemisi oldu' şeklinde ifade ediyoruz; birincisi miyop, ikincisi de şaşılıklar, göz kaymaları. Nedeni yoğun şekilde yakına bakmak, pandemide eğitimlerin uzaktan ve bilgisayardan yapılmaya başlanması, çocukların daha uzun süreli tablet, telefon, bilgisayar, televizyon karşısında eğitim almak üzere zaman geçirmeleri" dedi.

20-20-20 KURALI UYGULAYIN

Prof. Yetik, göz sağlığını korumanın yollarını anlattı: "Çocuklarda şaşılık %90 oranında gözlük takarak, kapama tedavileriyle ameliyata gitmeden çözülebilir. 20-20-20 kuralı var. Bilgisayar karşısında otururken her 20 dakikada bir, 20 saniye süreyle 6 metre ve uzağına bakarak gözü dinlendirme. İyileştirici faktörlerden biri bu. Bir diğeri çocukları kapalı ortamlarda bilgisayar başında değil daha çok dışarıda zaman geçirmeye sevk etmek."

HER YIL BİR KEZ MUAYENE OLUN

Yeni doğanın 1 ay içinde göz muayenesinin yapılması gerektiğini belirten Prof. Hüseyin Yetik, 40 yaşından itibaren de sağlıklı tüm bireylerin her yıl en az bir kez muayeneye gitmesinin önemli olduğunu vurguladı.