AKP MHP ittifakı 2019 seçim tarihi ne zaman? Yeni oy pusulası nasıl olacak?

Yeni oy pusulası nasıl olacak sorusu yapılan açıklamalar ile yanıt buldu. 2019 seçim tarihi ne zaman sorusu ve AKP MHP ittifakı ile ilgili yapılan açıklamalar yakından takip ediliyor. AK Parti ve MHP'nin, siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemesi dün TBMM'ye sunuldu. Teklifin maddelerinin açıklanmasının ardından oy pusulasının nasıl görüneceği merak ediliyordu. Oy pusulasının taslak örneği belli oldu. Buna göre pusulada ittifak oluşturacak partiler yan yana ve ittifakın isminin altında görünüyor. 2019 seçimlerinin ne zaman olacağı ile ilgili Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Ahmet Sorgun yaptığı konuşmasında “”Şu anda planlanmış anayasal takvim 24 Mart 2019'da yerel seçimler, 3 Kasım 2019'da da Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili genel seçimini yapacağız.” Cümlelerine yer vermişti. Detaylar haberimiz içerisinde sizlerle.

Yeni oy pusulası nasıl olacak sorusu yapılan açıklamalar ile yanıt buldu. 2019 seçim tarihi ne zaman sorusu ve AKP MHP ittifakı ile ilgili yapılan açıklamalar yakından takip ediliyor. AK Parti ve MHP'nin, siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemesi dün TBMM'ye sunuldu. Teklifin maddelerinin açıklanmasının ardından oy pusulasının nasıl görüneceği merak ediliyordu. Oy pusulasının taslak örneği belli oldu. Buna göre pusulada ittifak oluşturacak partiler yan yana ve ittifakın isminin altında görünüyor. 2019 seçimlerinin ne zaman olacağı ile ilgili Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Ahmet Sorgun yaptığı konuşmasında “”AK Parti seçimleri her zaman vaktinde yapmaya özen gösteren bir parti. Bunun bir iki istisnası var. Türkiye'nin iç ve dış şartları bunu gerektirdi. Erken seçim yapmamaya vaktinde seçim yapmaya bugüne kadar kural olarak özen gösterdik. Bu çerçevede şu anda planlanmış anayasal takvim 24 Mart 2019'da yerel seçimler, 3 Kasım 2019'da da Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili genel seçimini yapacağız. Bu ilkesel olarak AK Parti'nin duruşudur.

Temenni ederiz ki Türkiye'nin özel şartları içinde bulunduğumuz özel şartları herhangi bir değişikliğe neden olmaz. ” Cümlelerine yer vermişti. Detaylar haberimiz içerisinde sizlerle.

CUMHUR İTTİFAKI OY PUSULASI NASIL OLACAK?

AK Parti ve MHP'nin, siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemesi dün TBMM'ye sunuldu. Teklifin maddelerinin açıklanmasının ardından oy pusulasının nasıl görüneceği merak ediliyordu. Oy pusulasının taslak örneği belli oldu. Buna göre pusulada ittifak oluşturacak partiler yan yana ve ittifakın isminin altında görünüyor.

2019 SEÇİMLERİ NE ZAMAN?

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Ahmet Sorgun yaptığı konuşmasında; "AK Parti seçimleri her zaman vaktinde yapmaya özen gösteren bir parti. Bunun bir iki istisnası var. Türkiye'nin iç ve dış şartları bunu gerektirdi. Erken seçim yapmamaya vaktinde seçim yapmaya bugüne kadar kural olarak özen gösterdik. Bu çerçevede şu anda planlanmış anayasal takvim 24 Mart 2019'da yerel seçimler, 3 Kasım 2019'da da Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili genel seçimini yapacağız. Bu ilkesel olarak AK Parti'nin duruşudur. Temenni ederiz ki Türkiye'nin özel şartları içinde bulunduğumuz özel şartları herhangi bir değişikliğe neden olmaz. Biz AK Parti Seçim işleri birimi olarak hiç seçim olmayacakmış gibi sakin, vakarlı, dingin ama yarın seçim olacakmış gibi hazırlıklıyız." dedi.

YSK 1 OCAK İTİBARİYLE SEÇİME GİREBİLECEK 9 PARTİNİN İSMİNİ AÇIKLADI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), milletvekili, belediye başkanlığı, belediye meclisi ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine katılabilme yeterliliğine sahip siyasi partileri belirledi. YSK'nın Resmi Gazete'de yayımlanan kararında, 298 sayılı "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun" ile 2820 sayılı "Siyasi Partiler Kanunu"nun ilgili maddelerine göre, 1 Ocak'tan en az 6 ay öncesi itibarıyla illerin en az yarısında teşkilat kurdukları ve büyük kongrelerini yaptıkları saptanan 9 partinin seçimlere katılma yeterliliği bulunduğu bildirildi.

Bu partilerin alfabetik sırayla Adalet ve Kalkınma Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Halkların Demokratik Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi olduğu belirtildi.

Diğer partilerin ise genel kongre veya teşkilatlanma koşulunu yerine getiremedikleri, dolayısıyla 298 sayılı kanunun 14. maddesinin 4. ve 11. fıkraları ile 2820 sayılı kanunun 36. maddesinde öngörülen nitelikleri kazanmadıklarının belirlendiği ifade edildi.

26 MADDELİK KANUN TEKLİFİ

Bu ittifak ve bundan sonraki ittifakların yolunu açmak için yasal çalışma yürüten iki parti, 9 toplantı ve toplamda yaklaşık 24 saatlik mesai harcayarak yasa teklifi hazırladı.

Bugün (21 Şubat) Meclis'e gidecek olan 26 maddelik kanun teklifi AK Parti ve MHP'nin ortak imzasını taşıyor.

ORTAK MUTABAKAT SAĞLANDI

AK Parti'den yapılan açıklamada, seçmenin hür iradesi ile oy kullanmasının önündeki bütün engelleri kaldıracak ve buna imkan sağlayacak düzenlemeler içeren kanun teklifi metninde iki partinin ortak mutabakat sağlandığı belirtildi.

YEREL SEÇİMLERİ KAPSAMIYOR

MHP tarafından ise; daha önceki seçim kanunlarında bulunan ittifakı yasaklayan hükümlerin kaldırılarak siyasi partiler arası ittifakın yolunu açacak ve ittifakın da ne şekilde yapılacağına dair düzenlemeler bulunan metin için Milletvekili Seçim Kanunu ile ilgi  düzenlemeleri içerdiği ve yerel seçimlerle ilgili bir çalışmanın yapılmadığı açıklandı.

BBP’DEN İTTİFAK AÇIKLAMASI

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, AK Parti ve MHP'nin ittifak çalışmalarına ilişkin, "BBP, ittifakın yanındadır. Görüşmelerimiz olumlu bir şekilde seyretmektedir. İnşallah BBP de bu ittifakın içinde yer alacaktır." dedi.

İTTİFAK NE DEMEK?

1.Devletlerin, çıkarlarını korumak amacıyla bir araya gelmeleri. Anlaşma, uyuşma, bağlaşma.

2. Uyuşma, birlikte hareket etmek üzere anlaşma, sözleşme.

3. Birlikte hareket etmek üzere anlaşmak, bağlaşma, birleşme, birlik, oy birliği.

CUMHUR NE DEMEK? CUMHUR NEDİR?

Cumhur, Arapça kökenli bir kelimedir. Bir yerde toplanmış olan halk topluluğu anlamı taşımaktadır. Cumhuriyet kelimesi de aynı kökten gelmektedir.

Cumhur, halk, topluluk anlamına gelen bir kelimedir. Eş anlamlısı olarak kullanılan deyim ise cümbür cemaattir.

1.Halk

2. Topluluk

3. Topluluk, kalabalık, halk.

4. Halk topluluğu. Hey'et, takım. Aynı kararı veya hükmü kabul edenler.