Yeni deprem kapıda, sağlam bina şart

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde hayatını kaybeden 20 bin kişi, Kocaeli, Sakarya, Yalova ve İstanbul'da dualarla anıldı. Avcılar Kent Konseyi Başkanı Turgay Halisçelik, “Uzmanlar yeni deprem için uyarıyor. Riskli binaların yerine depreme dayanıklı yapılar yapılmalı” dedi.

Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin üzerinden 24 yıl geçti. Saat 03.02'de 7.4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi; Kocaeli, Yalova, Sakarya, İstanbul ve Düzce'de yıkıma neden oldu. Felakette 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti, 43 bin 953 kişi yaralandı. İstanbul'da 1880 kişinin yaralandığı depremde 41 bine yakın konut ve iş yerinde hasar oluştu, 18 bin 162 konut orta ve ağır şiddetteki hasar yüzünden oturulamaz hale geldi. İstanbul'da depremden en çok zarar gören yer Avcılar oldu. İlçede 270 kişi hayatını kaybederken yüzlerce kişi de yaralandı. Dün hayatını kaybedenler için düzenlenen anma programında konuşan Avcılar Kent Konseyi Başkanı Turgay Halisçelik, depreme karşı gerekli yasal düzenlemelerin tolerans gösterilmeden yapılması gerektiğini söyledi. Halisçelik, "Bilim insanlarımız Marmara bölgesinde ciddi bir deprem beklediklerini özellikle son 1 yıldır daha fazla dillendirmeye başladı. Bu bağlamda tespit edilen tüm riskli binaların bir an önce yıkılarak yerlerine depreme dayanıklı binaların yapılması gerekiyor. Hiçbir şey insan hayatından değerli değil" dedi.

Marmara Caddesi'ndeki deprem anıtı önünde meşale yakılarak deprem anıtı önüne karanfil bırakıldı.

ÖLENLER İÇİN ANMA TÖRENİ

Sakarya: Büyükşehir Belediyesince Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen programda Kur'an-ı Kerim okundu. Bazı vatandaşlar, kasideler okunduğu sırada gözyaşlarına hakim olamadı.

1999 depreminde ölen Sakaryalılar, Serdivan Deprem Şehitliği'nde yad edildi.

Kocaeli: Gölcük Kavaklı Sahili'ndeki Deprem Anıtı önünde düzenlenen anma etkinliğinde, depremin yaşandığı saat olan 03.02'de saygı duruşunda bulunuldu. Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, yaşanan acıların halen canlı ve diri olduğunu belirterek, "Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen kentlerimiz de yeniden eski güzel günlerine kavuşacaklar. Geriye bir tek depremde hayatını kaybeden yakınları gelmeyecek. Yapmamız gereken mevzuata uygun, sağlam ve zemine uygun binalar yapmak. Deprem değil sağlam olmayan binaların insanların hayatını kaybetmelerine sebep olduğunu aklımızdan çıkarmamız lazım" dedi.

Gölcük Deprem Anıtı'nda düzenlenen anma töreninde dua edildi.

'SESSİZ YÜRÜYÜŞ'

Yalova: Deprem Anıtı'nda stantların gezilmesiyle başlayan anma programı, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan katılımcıların sahildeki Deprem Anıtı'na kadar 'sessiz yürüyüş'ü ile devam etti. Depremde hayatını kaybedenlerin isimleri yazılı mermer blokların bulunduğu anıta karanfil bırakan katılımcılar, deprem günü çekilen fotoğrafların yer aldığı sergiyi ve salonları gezdi.

PROF. SÖZBİLİR'DEN KORKUTAN UYARI: 'YENİ KIRILMA KUMBURGAZ SEGMENTİNDE OLACAK'

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin yıl dönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Prof. Dr. Sözbilir, bu depremden 24 yıl sonra 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin Türkiye'nin jeolojik konumu itibarıyla deprem tehlikesi en yüksek ülkelerden bir tanesi olduğunu bir kez daha kanıtlandığını belirterek şunları söyledi:

MARMARA KIYISI ETKİLENİR

"Bu depremleri üreten farklı illere dağılmış 485 diri fayın yanı sıra denizlerimizde de çok sayıda diri fay mevcut. Yıkıcı depremlerin önemli bir bölümü Kuzey Anadolu Fay Zonu ve Doğu Anadolu Fay Zonu içindeki fay segmentleri tarafından üretilmiş. Kuzey Anadolu Fayı, 1939 Erzincan Depremi'nden beri batıya doğru kırılacak şekilde stresini transfer etmekte. 1999 Kocaeli ve Düzce depremleri bu fayın ürettiği son yıkıcı depremler niteliğinde. Bilim insanlarının önemli bir bölümü bundan sonraki kırılmanın Kumburgaz Segmenti üzerinde olacağını düşünüyor. Tabii ki bu deprem yakın zamanda gerçekleşirse sadece İstanbul değil Marmara denizine kıyısı olan tüm iller etkilenir."