Yeni bir süreç başlatıyoruz

Başkan Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile NATO Zirvesi kapsamında bir araya geldi, “Bundan önceki buluşmalarımız adeta ısınma turuydu, şimdi yeni bir süreç başlatıyoruz” dedi.

Vilnius'taki NATO zirvesi'nde İsveç'in NATO üyeliği, Ukrayna-Rusya savaşı ve NATO'nun askeri planları ele alındı. Başkan Erdoğan, ABD Başkanı ile tarihi bir görüşme yaptı. Masada F-16'lar ve terörle mücadele vardı.

NATO ülkelerinin liderleri Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Zirvesi'nde bir araya geldi. Finlandiya, bir NATO Zirvesi'ne ilk kez tam üye olarak katılıyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, toplantının açılışında yaptığı konuşmada Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto'yu ilk zirve toplantısına katılmasından dolayı tebrik etti. Liderler, Stoltenberg'in bu sözleri üzerine Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto'yu alkışladı. Stoltenberg, Finlandiya'nın ardından dünkü anlaşmayla İsveç'i de yakında NATO'nun tam üyesi olarak göreceklerini belirtti. Liderler, Genel Sekreter'in bu sözlerini de alkışlarla karşıladı.

UKRAYNA DA MASADA

NATO ülkelerinin liderlerinin bugün önemli kararlara imza atacaklarını aktaran Stoltenberg, Ukrayna'ya desteğin artırılacağını, bunun Ukrayna'yı ittifaka daha yakın hale getireceğini, NATO'nun yeni savunma planlarının onaylanacağını ve daha iddialı savunma yatırımı üzerinde uzlaşılacağını bildirdi. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, zirvede birçok görüşme yaptı. Zirve kapsamında ikili görüşmelerde de bulunan Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi. Akşam ise ABD Başkanı Joe Biden ile görüşen Başkan Erdoğan, Washington'dan 40 adet yeni F-16 savaş uçağı ve 79 adet modernizasyon kitini masaya yatırdı. Başkan Erdoğan, Biden ile görüşmesinin başında şunları kaydetti: "Seçim nedeniyle ilettiğiniz tebrik mesajı sebebiyle teşekkür ediyorum. Stratejik mekanizma kapsamında sıranın artık devlet başkanlığı düzeyinde istişarelere geldiği kanaatindeyim. Bugün NATO marjında bu görüşmeyi ilk adım olarak görüyorum. Bundan önceki görüşmelerimiz adeta ısınma turları gibiydi ama şimdi yeni bir süreci başlatıyoruz. Tabii benim için bu yeni süreç 5 yıllık bir süreç, sizde de seçim hazırlıkları var. Bu seçim hazırlıklarıyla ilgili şimdiden başarılar diliyorum."

Başkan Erdoğan, Biden ile görüşmesine ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu: "Görüşmemizde ikili ilişkilerimizi ve güvenlik alanındaki işbirliği imkanlarımızı ele aldık. Temaslarımızın ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum."

MİDDLE EAST EYE'NİN İDDİASI: F-16 ANLAŞMASI VE 40 YENİ UÇAK TAMAM

İngiltere merkezli Middle East Eye, yayınladığı yorum haberde Başkan Erdoğan'ın zirvede isteklerini kabul ettirdiğini iddia etti. Middle East Eye, ABD'nin Türkiye'ye 40 yeni F-16 vermeyi, 80'e yakın uçağı modernize etmeyi; Kanada'nın ise Türkiye'ye yönelik silah ambargosunu kaldırmayı kabul ettiğini yazdı. Söz konusu makalede, "F-16 anlaşması, 40 yeni uçak, 79 uçağa modernizasyon, 900'den fazla hava-hava füzesi ve 800 uçak bombası içeriyor" denildi.

TÜRKİYE'DEN 'YEŞİL IŞIK' AVRUPA'YI ÜMİTLENDİRDİ

Türkiye'nin, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü TBMM'ye sevk edeceği açıklamasını Avrupalı liderler olumlu karşıladı. Stoltenberg ise zirvenin 'tarihi' olduğunu söyledi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü TBMM'ye iletme taahhüdü, Avrupa'da yankı buldu. Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, "Bu, Baltık Denizi bölgesi ve tüm İttifak'ı önemli ölçüde güçlendirecektir. Birlikteyiz ve güçlüyüz" dedi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis "Bu hepimizi daha güvenli ve daha güçlü yapar. Sürecin tamamlanmasını dört gözle bekliyorum" paylaşımını yaptı.

KARAR SEVİNDİRİCİ

Letonya Başbakanı Krisjanis Karins de Twitter'da yaptığı paylaşımda, "Bölge ve tüm İttifak için harika haberler!" dedi. İtalya Başbakan Yardımcısı Antonio Tajani, "Türkiye'nin bu karardan yana olması sevindirici" dedi. İngiliz dış istihbarat teşkilatı MI6 Başkanı Richard Moore, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın, kararı "tarihi" olarak nitelediğini duyurdu.

ANKARA BİZİM İÇİN ÖNEMLİ ORTAK

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, son AB Liderler Zirvesi'nde Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin nasıl daha fazla geliştirilebileceğine ilişkin kararlar alındığını belirtti. AB Komisyonu'ndan ilişkilerin ilerletilebilmesi için öneriler ve raporlar sunmasını talep ettiklerini aktaran Scholz, "Ben, burada Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de konuşacağım. Türkiye, bizim için önemli bir ortaktır. Bu, gelecekteki ilişkilerde de ifade edilecektir" dedi. Scholz, Ukrayna'ya destek konusunda Almanya'nın 700 milyon avroluk yeni bir destek paketi açıkladığını vurguladı.

90 MADDELİK BİLDİRİ YAYINLANDI

NATO, 90 maddelik Vilnius Bildirisi yayınladı. Bildiride, "NATO Genel Sekreteri, Türkiye Cumhurbaşkanı ve İsveç Başbakanı arasında varılan anlaşmayı memnuniyetle karşılıyoruz" ifadelerine yer verildi. Bildiride, "Rusya bu savaşı derhal durdurmalı ve Ukrayna topraklarından tüm kuvvetini tamamen çekmelidir. Rusya'nın savaşını aktif olarak kolaylaştıran herkesi kınıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

ÇİN VURGUSU

NATO ile Rusya arasında istikrar ve öngörülebilirlik arandığı belirtilen bildiride, "NATO çatışma peşinde değil ve Rusya için hiçbir tehdit oluşturmuyor" denildi. Bildiride "Çin'in hırsları ve zorlayıcı politikaları çıkarlarımıza, güvenliğimize ve değerlerimize meydan okuyor. Çin ile yapıcı ilişkilere açığız. ifadeleri yer aldı.

UKRAYNA'YA NATO DAVETİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, müttefiklerin Ukrayna'yı NATO'ya yaklaştırmak için 3 maddelik planda anlaştığını belirterek, "Şartlar yerine getirildiğinde Ukrayna'yı davet etmek konusunda mutabık kaldık" dedi. Stoltenberg, Türkiye ile İsveç arasında varılan mutabakat tarihi bir şey. İsveç NATO'ya tam üye olacak bu tarihi bir adım"diye konuştu.

TERÖRLE MÜCADELEDE KARARLIYIZ

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkesinin NATO üyeliği elde etmesiyle İttifak'a çok şey katabileceğini belirterek "Biz uzun vadeli olarak buradayız. Terörle mücadelede, organize suçla mücadelede kararlıyız" dedi. Kristersson, "Türkiye ile ekonomik bağların geliştirilmesini, Gümrük Birliği'nin güncellenmesini, daha iyi vize düzenlemelerini destekliyoruz" dedi.

KREMLİN: TÜRKİYE'Yİ ANLIYORUZ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, İsveç'in NATO'ya katılma konusunun Rusya'nın güvenliği açısından olumsuz sonuçlar doğuracağını belirtti. Peskov "Rusya'nın alacağı önlemlere gelince, Finlandiya'nın NATO'ya katılmasında alınan önlemlerin benzerini planlıyoruz" dedi. Türkiye'nin, İsveç'in NATO katılım protokolünü onaylamak üzere TBMM'ye sevk etme kararını anlayışla karşıladıklarını dile getiren Peskov, "Türkiye NATO üyesidir. Türkiye'nin yükümlülükleri var. Bu bağlamda hiçbir zaman pembe gözlük takmadık, her şeyi çok iyi anlıyoruz" dedi.

ZELENSKİ DE YEMEĞE KATILDI

NATO ülkelerinin liderleri ve eşleri, Litvanya Cumhurbaşkanı Nauseda'nın verdiği akşam yemeğinde bir araya geldi. Başkan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın da katıldığı yemeğe Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski eşiyle geldi. Zelenski, yemekten önce Ukrayna'nın NATO üyeliğine destek konserinin açılışında konuştu, "NATO Ukrayna'ya güvenlik sağlayacak, Ukrayna NATO'yu daha güçlü kılacak" dedi.

LİDER EŞLERİYLE MÜZE GEZİSİ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, resmi devlet başkanı eşleri programı kapsamında Litvanya Ulusal Sanat Müzesi'ni ziyaret etti. Emine Erdoğan'ın katıldığı müze ziyaretinde, Litvanya Cumhurbaşkanının eşi Diana Nausediene ve NATO Genel Sekreteri'nin Eşi Ingrid Schulerud da yer aldı.