Yeni askerlik salıya kaldı

Yeni askerlik yasasının ilk 30 maddesi kabul edildi. Tümünün oylaması salı gününe kaldı. Yasa çıktıktan sonra 130 bin asker kademeli olarak terhis edilecek.

İlk 30 maddesi önceki gün yapılan görüşmelerde onaylanan yeni askerlik sisteminde Cumhurbaşkanı'na bazı kişileri askerlikten muaf tutma yetkisi veren madde değiştirildi. MGK'nın gerekli gördüğü sahalarda Milli Savunma Bakanlığı'nın teklifiyle askerlikten muaf olunacak. MGK ve Savunma Bakanlığı teklifiyle Cumhurbaşkanı bazı kişileri askerlikten muaf tutabilecek. Görüşmelerin tamamlanmasının ardından detaylar Resmi Gazete’de yayımlanacak ve kabul edilen tüm maddeler yürürlüğe girecek. 

İŞTE GEÇEN DÜZENLEMELER

- Askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilecek. 

- Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak.  

- Erbaş ve erlerden istekli olanlar, 6 ay süreyle sınırlı olmak üzere askerlik hizmetine devam edecek, bu sürenin sonunda terhis edilecek.  

- Askerlik çağı, Cumhurbaşkanınca 5 yıla kadar uzatılabilecek veya kısaltılabilecek  

- Askeri personel 240 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı peşin ödeyerek ve bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlayarak askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. 

- İstekli miktarının bedelli askerlikten yararlandırılacak miktardan fazla olması halinde, bedel ödemeye istekli olanlar kurayla seçilecek. 

- Yükümlülerin sağlık muayeneleri, öncelikle kayıtlı olduğu aile hekimi yoksa müracaat ettiği askerlik şubesine en yakın resmi sağlık kuruluşundaki hekim tarafından yapılacak. 

- Askerlik çağına girmeden önce yaşları değişenlerin yoklamaları değişen yaşlarına göre yapılacak, askerlik çağına girdikten sonra yapılan yaş değişiklikleri askerlik işlemlerinde dikkate alınmayacak 

- Askerlik işlemlerinin yürütülmesine ilişkin görev ve sorumluluklarını zamanında yerine getirmeyenler hakkında cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacak 

- Yoklama kaçakları, saklılar, bakayalar, geç iltihak bakayalara kaçak kaldıkları gün süresi kadar idari para cezası uygulanacak.  

- Askerlik şubesi başkanlıkları, para cezası vermeye yetkili olacak.