Önceki gün akademisyenlerle yapılan toplantıda, yeni Anayasa’da üzerinde dikkatlice durulması gereken 4 kritik başlık belirlendi.
KRİTİK BAŞLIKLAR
Komisyon, yeni Anayasa’nın yazımına, konunun uzmanı akademisyenlerle birlikte başlayacak. Komisyonda, AK Parti’nin daha önce TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na sunduğu metin esas alınacak. Ancak özellikle kritik görülen başlıklarla ilgili detaylı bir çalışma yürütülecek. Yeni Anayasa’da en çok tartışılacağı tahmin edilen ve daha geniş müzakere edilmesi gereken konular, “Başlangıç kısmı”, “Başkanın yetkileri”, “Parlamento-başkan ilişkisi” ve “yargı kurumları”nın pozisyonları olarak belirlendi. Bu konular üzerinde hassasiyetle durularak çok boyutlu bir çalışma yapılması kararlaştırıldı. Bu başlıklarla ilgili dünya örnekleri detaylı şekilde incelenecek, alternatifli hazırlık yapılarak üst komisyona bu alternatifler beraber sunulacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da, ilgili akademisyen çevresinin katılımıyla bir toplantı yapması planlanıyor. Bu hafta gerçekleştirilmesi öngörülen toplantıyla birlikte yeni Anayasa’nın yazım süreci başlayacak. Hazırlık Komisyonu, başlangıç kısmından başlayarak, öncelikle, Anayasa’da olması ve olmaması gerekenlerle ilgili bir “ilkesel bakış” ortaya koyacak.
MADDE SAYISI
Başlangıç bölümüne ihtiyaç olup olmadığıyla, Anayasa’nın kaç maddeden oluşacağı, bu çerçevede masaya yatırılacak ilk konu olacak. Anayasa’nın, detaylı yazılmış uzun maddeli bir metin mi olacağı, yoksa İngiltere örneği başta olmak üzere Avrupa ülkelerindeki gibi az maddeli kısa bir metin mi olacağı kararlaştırılacak. STAR