Yazgı'nın güzel yazgısı

Yetim Yazgı, Darüşşafaka'daki eğitiminin ardından ABD'nin önemli üniversitelerinden birine tam burslu kabul edildi.

ÖZLEM BEYTÜT

Darüşşafaka'nın yaşamına dokunduğu çocuklardan biri de Güller Yazgı Akata... 8 yıl sonra Darüşşafaka Lisesi'nden mezun olan Yazgı Akata, ABD'nin önde gelen üniversitelerinden New York at Buffalo'da bilgisayar mühendisliği bölümünde tam burslu okumaya hak kazandı. Ayrıca Akata, Yıldızlar Education Fund (YEF) programına da kabul edilen tek Türk oldu. 2004'te babasını KOAH'tan kaybeden Yazgı'nın bakımını annesi çalıştığı için dedesi üstlendi. Ancak dedesi de 3 ay sonra vefat etti. O sırada bir aile dostlarının tavsiyesiyle Darüşşafaka'nın sınavlarına giren Yazgı'nın başarı hikayesi başlamış oldu. Darüşşafaka için "Bu hayattaki en büyük şansım" diyen Yazgı, AKŞAM'a; başarısını, hayallerini ve hedeflerini anlattı:

EN BÜYÜK ŞANSIM OKULUM

"Darüşşafaka'ya girdiğim ilk an kendimi yuvamda hissettim. O his 8 yıl boyunca hiç bitmedi, bu his benim için hâlâ çok değerli. Darüşşafaka'da yalnızca dört duvar arasında eğitim görmüyorsunuz. Kampüsün her köşesi bir eğitim yeri. Bu, kimi zaman birileriyle iletişim kurmak adına oluyor kimi zaman akademik anlamda oluyor. Hepimiz farklı il ve kültürlerden geldiğimiz için bu sohbetler sayesinde hem Türkiye'ye hem de o günün dünyasına dair çok fazla şey öğrendim. Darüşşafakalılar olarak soru sormaktan asla korkmuyoruz. Sadece soru sormakla da kalmıyor; sorunlar için nasıl çözüm üretebiliriz kısmını da öğreniyoruz. Bir hiyerarşi ile değil de herkesin biricikliğiyle iş birliğine katılması çok önemli."

KULÜP FARKINDALIK SAĞLADI

"Kulüplerimiz sayesinde çok farklı alanlarda bilgiler edinerek kendimizi geliştirme fırsatı yakalıyoruz. 5. sınıfta İngilizce drama dersleri alıyorduk. Ben "Destination Imagination" kulübüne dahil oldum. Bu kulüp sayesinde uluslararası arenada birçok başarıya imza attık. Türkiye'de birincilik aldıktan sonra dünya turnuvasına gitmeye hak kazandık. Ardından "Erasmus Kulübü"ne katıldım. Daha sonra Robot Kulübü'ne geçtim. Orada da "Best Studies" diye bir organizasyona katıldım. Yine Darüşşafaka'ya ilk girdiğimde basketbol oynamaya başladım. 10. sınıfta KL YES ile bir yıl boyunca New Jersey'de bir devlet okulunda eğitim aldım. 9. sınıfta Robot Kulübü'nde tasarladığımız sistemi nasıl yayabiliriz, okulda ve okul dışında sistem kültürünü nasıl arttırabiliriz gibi sorulara cevaplar veren amaçlarımız vardı. Bir robota ruh eklemek diye tabirimiz var, hakikaten yaptığımız da tam olarak buydu. Bu görevlerde bulunmaya başlarken bilgisayar mühendisliği ilgimi çekmeye başladı. Bilgisayarın asıl ilgimi çeken kısmı ise sosyal alanı oldu. Artık insanların görüşü belirli siyasal kampanyalar ya da ekonomik yarar için şekillendirilebiliyor. Neden bu gücü iyilik için, daha bütüncül, daha anlayışlı, daha iş birlikçi bir dünya için kullanmayalım diye düşünmeye başladım. Bir yıl Exchange programımızla New Jersey'deki devlet okulu Indian House'ta okudum. Değişim senesinde öğrendiğim en büyük şey, farklılıkların bize zenginlik kattığıydı. Kariyer hedefimi belirlerken sadece tek bir şey için bu beni geliştirdi diyemem, hepsi bir bütün. Kulüp deneyimleri, robot yapımı bilgisi ve yaptığım araştırmalar birleşince bilgisayar bilimcisi olmak üzere Amerika'ya New York at Buffalo'da eğitim almaya geldim."

ÇİFT DALDA OKUYABİLECEK

"New York at Buffalo'da, seçtiğiniz bölüme ek olarak ilgi alanlarınızda da eğitim alma fırsatı sunuluyor. Örneğin ben bilgisayar bilimi okumaya geldim fakat sosyal alanlara ilgi duyan bir öğrenci olarak bu alanlarda da eğitim alabileceğim. Hayalimde Birleşmiş Milletler'de veri hukukunun öncülerinden olmak var. Hatta iklim krizine, iklim adaletsizliğine ve eğitimde fırsat eşitsizliğine karşı caydırıcı politikaları oluşturmak isterim. Bu hedefler şimdiden bana büyük heyecan veriyor."

FARKLI COĞRAFYALARIN İKLİM POLİTİKALARINI TAKİP EDİYOR

Pandemi döneminde 11. sınıfta yoğun bir çalışma temposunda olan Yazgı, tiyatro kulübüne katıldı. Kulüpler sayesinde tiyatro metinlerini okuma ve bunlar üzerinde felsefi tartışmalar yapabilme fırsatını yakaladığını aktaran Yazgı, küresel iklim krizi ve yapılacak eylemler konusunda bilinçlenmeye başladı. İklim krizinin herkesi aynı şekilde etkilemediğini ve dünyanın farklı coğrafyalarının farklı şekillerde etkileneceğini anlayan Yazgı, dünyanın iklim politikalarını yakından takip etmeye başladı. Kariyer hedefine de bu dönemde karar verdi.

HAYALiM BM'DE ÇALIŞMAK

Yazgı geçen hafta ABD'ye uçtu. Bilgisayar mühendisliğinin yanında birçok sosyal alanla ilgilenen Yazgı'nın hedefi BM: "Hayalimde Birleşmiş Milletler'de veri hukukunun öncülerinden olmak var. Hatta iklim krizine, iklim adaletsizliğine ve eğitimde fırsat eşitsizliğine karşı caydırıcı politikaları oluşturmak isterim.."

"Darüşşafaka'dan yolunuz geçmişse 'Ben eğitimimi bitirdim, gidiyorum' diyemezsiniz. Aidiyet duygusunu daima yüreğinizde taşırsınız. Ve bir gün vefa borcunuzu ödemek için mutlaka geri dönersiniz."