Yasaya uymayan başkana hapis

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hükümet olarak başıboş sokak hayvanları sorunu çözmede kararlı olduklarını, köpeklerin sokaktan çekilip rehabilite edilerek sahiplendirileceğini belirtti. Yumaklı, düzenlemeye uymayan belediye başkanları için 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğünü bildirdi.

Yeni yasal düzenlemeye göre belediyeler hayvan bakım evleri kurmakla yükümlü olacak.

Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik yasa teklifi TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yazal düzenlemeye ilişkin bilgi verdi. 'Yakala, kısırlaştır, sal' modelinin uygulanamadığını kaydeden Bakan Yumaklı, "Popülasyon kontrol altına alınamamış. Artık herkes kabul ediyor ki bu popülasyonun artması sebebiyle sosyal hayatın farklı şekillerde ve olumsuz bir biçimde etkilenmesi söz konusu" dedi.

4 MİLYON BAŞIBOŞ KÖPEK VAR

Bakan Yumaklı, sorunun hayvanların sahipsiz olma sorunu olduğuna dikkati çekerek, "Sahipsizlik, sorumsuzluğu getirmektedir. Dolayısıyla buradaki temel bakış açımız, toplumsal hayatı etkileyen hususların elimine edilmesi ve sahiplendirme. Daha sonra da popülasyonun kontrol altına alınması için kısırlaştırma, rehabilitasyon ve diğer hususlar. Yaklaşık 4 milyon civarında başıboş köpek olduğunu tahmin ediyoruz. Hiçbir şeye dokunmazsak bu şekilde devam edilirse karşılaşacağımız o kadar çok problem olacak" ifadelerini kullandı.

ÖNCELİK SAHİPLENDİRME

Kamuoyunda tartışılan "uyutma" konusuna ilişkin değerlendirme yapan Yumaklı, şu bilgileri verdi: "Bu yasanın bir 'katliam yasası' şeklinde söyleniyor olması, anlam veremediğimiz bir husus. Temel bakış açımız, toplumsal hayatı etkileyen hususların elimine edilmesi ve sahiplendirme. Daha sonra popülasyonun kontrolü için kısırlaştırma ve rehabilitasyon. Hükümetimiz bu konuda kararlı, Meclisimiz gereğini yapıyor, toplumun her kesiminden insanı mağdur edecek bu husus çözülecek. 'Alacaklar, hepsini öldürecekler' gibi bir düşüncemiz hiçbir zaman olmadı. Önerdiğimiz husus sahiplendirme."

Sahipsiz köpek sorunu için yerel yönetimlerin "ben sokaklardaki köpeklere dokunmayacağım, onları toplamayacağım" şeklinde bir yaklaşım içinde olamayacağını bildiren Yumaklı, "Bu konuda görevlerini yerine getirmeyen kamu görevlileri için de halihazırda yasal düzenlemeler var ama burada tekrar belirtiliyor bu, 6 aydan 2 yıla kadar bu görevlerini yerine getirmeyenlere hapis cezası öngörülüyor" diye konuştu.

YANAN BÖLGELER FİDANLA BULUŞUYOR

Bakan Yumaklı, yanan orman alanlarının imara açıldığı iddialarını yalanladı: "Buradan açıkça ilan ediyorum, varsa örneğini göstersinler, anayasal olarak bunun olması mümkün değil. Yanan alanları bir sonraki yılın sonuna kadar tohumla ve fidanla buluşturuyoruz, bunun aksine bir şey tespit eden varsa buyursun hodri meydan, ortaya koysunlar." Yumaklı, "Yangınların çıkış nedeni yüzde 90 insan kaynaklı. 25 bin arkadaşımız aynen vatanı koruyan güvenlik güçlerimiz gibi yeşil vatanı korumak için canlarını hiçe sayarlar. TUSAŞ'a yaklaşık 5 ton kapasiteli 8 yangın söndürme helikopteri siparişini verdik, inşallah 2028'den itibaren de teslimatlar başlayacak" dedi.

FAHİŞ FİYATA SIFIR TOLERANS

Fahiş fiyatla mücadeleye dikkat çeken Bakan Yumaklı, "Ticaret Bakanlığımızla halihazırda devam eden fahiş fiyata karşı ciddi bir mücadelemiz var. Bunlara hiçbir şekilde göz açtırmayacağız" dedi. Et fiyatlarına değinen Yumaklı, "Hiçbir şekilde toleransımız olamaz. Üreticinin hiçbir şekilde faydalanmadığı, tüketicinin de yüksek fiyatla et tüketimine sebep olan bu hususu tolere etmeyeceğiz. Ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.