Yeni Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Güler kimdir nereli kaç yaşında?

Orgeneral Yaşar Güler'in Genelkurmay Başkanlığı hayali suya mı düşecek? Bugün yapılan YAŞ toplantısında çıkan karar Yaşar Güler'in kariyeri için kritik önemde olacak. Geçen yıllarda alınan Yüksek Askeri Şura kararları Yaşar Güler'in 2019'da emekli olacak olan Hulusi Akar yerine Genelkurmay Başkanı olacağını işaret ediyordu.

Yaşar Güler yeni genelkurmay başkanı oluyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan Yaşar Güler 2019 yılında Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturacak. Peki yeni Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler kimdir nerelidir? İşte yanıtı... Normal şartlarda 2019'da Genelkurmay Başkanı olması beklenen Yaşar Güler için işler istediği gibi gitmeyebilir. 15 Temmuz darbe girişimi tüm hesapları bozdu. 15 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'da güvenliğini sağlayan ve darbecilere karşı yaptığı sert açıklamayla TSK'da darbe karşıtı unsurları bir araya getiren dönemin 1.Ordu Komutanı Ümit Dündar geçen yılki YAŞ'ta sürpriz bir şekilde Genelkurmay 2. Başkanı olmuştu. 2017 YAŞ kararlarında da Ümit Dündar'la ilgili sürpriz bir karar çıkabileceği konuşuluyor. İşte Yaşar Güler'i Genelkurmay Başkanlığı hayalini sekteye uğratan o ihtimal...

SALİH ZEKİ ÇOLAK EMEKLİ EDİLMEZSE...

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulisi Akar, görevde 2. yılını doldurdu ve normal şartlarda iki yıl daha süresi var. 2017 YAŞ'ta Akar’la ilgili olumsuz bir karar çıkması beklenmiyor.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak 2013’ten beri Orgeneral ve 2015’teki YAŞ toplantısından beri Kuvvet Komutanı olarak görev yapıyor. Çolak’ın görev süresinin uzatılabileceği konuşulsa da emekli olma ihtimalinin daha yüksek olduğu belirtiliyor. Ancak Çolak için bir emeklilik kararı çıkmazsa bu Yaşar Güler'in de Genelkurmay Başkanı olamayacağını gösterecek. 

Çünkü bu seviyedeki atamalar domino taşları gibi birbirinden etkileniyor. Eğer Çolak bu görevde bir yıl daha kalırsa, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler’in de aynı süre içinde görevine devam etmek zorunda kalacak. Ancak Yaşar Güler'in Genelkurmay Başkanı olabilmesi için bugünkü YAŞ'ta Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevine getirilmesi gerekiyor. Aksi halde 2019’da Hulusi Akar’ın emekli olmasının ardından TSK'nın başına geçmesi mümkün olamayacak. 

YAŞAR GÜLER KİMDİR NERELİ?

1954 yılında dünyaya gelen Yaşar Güler doğma büyüme Bayburtludur. 1974 yılında Kara Harp Okulu'ndan Muhabere Teğmen rütbesiyle mezun olduktan sonra. 1984 yılında kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı muhabere birliklerinde takım ve bölük komutanlığı yapmıştır.

Yaşar Güler 1986 yılında Kara Harp Akademisinden mezun olarak kurmay subay oldu. Kurmay subay olarak çeşitli karargahlarda plan subaylığı ve şube müdürlüğü görevlerini üstlenmiştir.

Güler, 2009 yılında korgeneral rütbesine terfi etti ve bu rütbede sırasıyla MSB Harita Genel Komutanlığı, 4'ncü Kolordu Komutanlığı ve Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı görevlerini yaptı. 2013'te orgeneralliğe terfi ederek Genelkurmay 2. Başkanlığına atandı. FETÖ'nün darbe girişiminden sonra Jandarma Genel Komutanı Orgenerali olarak atanan Yaşar Güler halen bu görevdedir. 

YAŞ NEDİR? ÇALIŞMASI KARARLARI 

Yalnız barış zamanında görev yapmak üzere Başkent'te Yüksek Askeri Şura kurulmuştur. Yüksek Askeri Şûranın üyeleri. Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı, Kuvvet Komutanları, Ordu Komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Donanma Komutanı ile Silahlı Kuvvetler kadrolarında bulunan orgeneral ve oramirallerdir. 

Yüksek Askeri Şura'nın Başkanı Başbakandır. Başbakan bulunmadığında Genelkurmay Başkanı Yüksek Askeri Şura'ya Başkanlık eder. Yüksek Askeri Şura üyelerinin terfi işlemleri ile ilgili konulardaki oy hakkı ve değerlendirme notu eş değerdedir. 

Genelkurmay Başkanlığınca hazırlanan askeri stratejik anafikrin (Konseptin) tespiti ve gerektiğinde yeniden gözden geçirilmesi hususlarında görüş bildirmektir. Silahlı Kuvvetlerin anaprogram ve hedefleri ile ilgili konularda görüş bildirmektir. Silahlı Kuvvetlerle ilgili olup önemli görülen kanun, tüzük ve yönetmelik taslaklarını inceleyip görüş bildirmektir. Başbakan, Genelkurmay Başkanı veya Milli Savunma Bakanının lüzum gördükleri hallerde Silahlı Kuvvetlerle ilgili diğer konular hakkında görüş bildirmektir. Yüksek Askeri Şura, Başkanın çağrısı ile yılda en az bir kez toplanır. Kararlar toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile alınır. Oylarda eşitlik halinde Başkanın katıldığı tarafın oyları geçerli sayılır. Oylama işlemi aksine bir karar alınmadıkça açık olarak yapılır. Toplantıya katılamayan üyeler, gündemdeki konular hakkında, görüşlerini yazılı olarak bildirebilirler. Yüksek Askeri Şûra kararları Cumhurbaşkanının onayı ile tekemmül eder. 

Genelkurmay ikinci Başkanı aynı zamanda Yüksek Askeri Şura'nın Genel Sekreteridir. Yüksek Askeri Şura üyeleri, kendileri, kendilerinden kıdemli veya eşidi olan general ve amirallerin yükselme veya emeklilikleri ile ilgili konularda toplantılara katılamazlar. 

YAŞ'TA EMEKLİYE SEVK EDİLEN AMİRAL VE GENERALLER

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, emekliye sevk edilen general/amiraller paylaşıldı.

Buna göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığından, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ömer Paç, eski Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu, 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Yılmaz Uyar ve 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Mehmet Faruk Şengün emekliye sevk edilen isimler arasında yer aldı.

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Tümgeneral Abdullah Arslan, Genelkurmay Cari Harekat Daire Başkanı Tuğgeneral İlhan Kırtıl, Genelkurmay Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrulgazi Özkürkçü ile Ankara Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanı Tuğgeneral Bülent Tuğrul da emekliye sevk edildi.

Tümgeneraller Şenol Alparslan, İzzet Çetingöz, Mehmet Okkan, Gürsel Öztürk, Atilla Şirin, Ömer Şevki Gençtürk ile Rafet Sevinç Şaşmaz emekli edilen generaller arasında yer aldı. Tuğgeneraller Rıza Çağatay Erdoğan, Mesut Bedri Usta, Erhan Sipahioğlu, Adnan Baksı ile Ufuk Ekinci de emekli oldu.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığından, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Hasan Uşaklıoğlu, Türk Askeri Temsil Heyeti Başkanı Koramiral Serdar Dülger, Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Komutanı Tümamiral Hayati Bilgiç ile "askeri yargının bir numaralı isimleri" olarak kamuoyunca bilinen Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Tümgeneral Abdullah Arslan ve Askeri Yargıtay Başkanı Tuğamiral Ahmet Zeki Liman emekli edilen isimler arasında yer aldı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığından ise İzmir Çiğli'deki 2. Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Sargun Göktun emekliye sevk edildi. Tuğgeneral İhsan Özdamar emekli olan bir diğer isim oldu.