Yargıtay'dan emsal karar! Maaşı 20 gün geciken işçiye tazminat hakkı

Maaşı 20 gün gecikince sözleşmesini feshedip, kıdem tazminatı isteyen işçiyi İş Mahkemesi haklı buldu, ancak davalı firma itiraz etti. İtirazı reddeden Yargıtay, “Maaşı bir kere bile olsa 20 gün geciken işçi, kıdem tazminatını alıp işten ayrılabilir” dedi.

NESLİHAN KESKİN

Yargıtay'dan işveren ve çalışanları ilgilendiren emsal bir karar çıktı. Kararda, maaşı bir kere bile olsa 20 gün geciken işçinin, haklı nedenle iş sözleşmesini feshedip, kıdem tazminatını alarak işten ayrılabileceği belirtildi. Bir firmada proje yöneticisi olarak çalışan bir kişi, her ayın başında maaşını düzenli olarak alıyordu. İddiaya göre maaşı 20 gün geciken işçi, iş sözleşmesini haklı nedenle fesh ederek işten ayrıldı ve kıdem tazminatı, yıllık izin ile fazla çalışma ücreti alacaklarının tahsili için İş Mahkemesi'ne dava açtı. Davayı kısmen kabul eden İş Mahkemesi, maaşı geç ödenen işçinin sözleşmeyi feshinde haklı olduğuna ve kıdem tazminatı almaya hak kazandığına karar verdi.

Karara itiraz eden davalı firmanın dilekçesinde, "Maaşların ödenmesine yönelik bir kereye mahsus bir gecikme yaşanmıştır. Çalışanlara hem e-posta hem de sözlü olarak şirketin içinde bulunduğu durum anlatılmıştır" denildi. Bölge Adliye Mahkemesi ise davalı firmanın itirazını reddetti. Bölge Adliye Mahkemesi'nin kararına itiraz eden davalı firma, davayı bu kez Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay 9'uncu Hukuk Dairesi, davalı firmanın temyiz itirazını reddetti. Maaşı geciken işçinin, iş sözleşmesini feshetmesinde haklı olduğunu kararında belirten Yargıtay, işçinin kıdem tazminatını alarak işten ayrılabileceği yönündeki kararı haklı bularak davayı onadı.

HAKLI FESİH

Kararı değerlendiren İstanbul Barosu avukatı Dilek Yüksel, "Yargıtay'a göre işçinin ücretinin işverenin içine düştüğü ödeme güçlüğü nedeniyle ödenmemiş olmasının da sonuca etkisi yok. Yani işveren, 'işlerim kötüye gitti. Bu ay geç yatırayım' diyemez. Bu durumda işçi haklı fesih ile sözleşmesini sonlandırıp kıdem tazminatı almaya hak kazanabilir" dedi. Avukat Sinem Çakar Altay ise "Baktığımızda işçinin ücretinin zamanında ödenmemesi veya geç ödenmesi durumunda da işçi, haklı nedenle fesih hakkına sahiptir. Bu durumda şartlarının oluşması halinde kıdem tazminatına hak kazanır" dedi.