Yarasalardan bulaşıyor... Nipah virüsünün belirtileri nelerdir?

Dünyada yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele devam ederken Hindistan'ın Kerala eyaletinde, yarasalardan insanlara bulaşan ve ''Nipah virüsü'' olarak adlandırılan ölümcül virüs can aldı. Kerala'da ilk olarak 2018 yılında görülen Nipah virüsü nedeniyle 17 kişi hayatını kaybetmişti. Yeniden yükselişe geçen vakalar nedeniyle ülkede karantina uygulanmasına karar verildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının yüksek seyrettiği Hindistan'ın Kerala eyaletinde, ilk olarak 2018'de görülen ve yarasalardan insanlara bulaşan Nipah virüsü nedeniyle bir çocuk hayatını kaybetti.

Eyaletteki ölüm sonrası yetkililer olası bir salgına karşı harekete geçti. Virüs nedeniyle ölen çocukla teması olan kişilerin tespit edildiği ve yüzlerce kişinin karantinaya alındığı bildirildi.

NİPAH VİRÜSÜ NEDİR?

Malezya'nın Nipah bölgesinde ilk kez bir salgınla başlayan Nipah virüsüne ilişkin Ulusal Viroloji Enstitüsünden (NIV) Haziran 2018'de yapılan açıklamada, virüsün meyve yarasaları aracılığıyla taşındığı bildirilmişti.

Açıklamada, Nipah virüsünün hayvanlarda görüldüğü ancak meyvelerde yaşamasının mümkün olmadığı, çoğalabilmeleri için insan veya hayvan hücrelerine ihtiyacı olduğu bilgisi verilmiş ve halka her olasılığa karşı bir kuş veya yarasa tarafından parçalanmış haldeki meyvelerden tedbiren uzak durmaları uyarısı yapılmıştı.

NİPAH VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Nipah virüsü bulaşanlarda belirtiler hemen ortaya çıkmasa da ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve kaslarda ağrı gibi belirtilerle grip benzeri bir durum gelişebiliyor. Sonraki aşamada ise baş dönmesi, yorgunluk, bilinç değişiklikleri yaşanabiliyor.

TEDAVİSİ VAR MI?

Sağlık uzmanlarının, virüsün ölüm oranının yüzde 40 ila 75 olduğunu tahmin ettiği Nipah'ın aşısı ve bilinen bir tedavisi bulunmuyor.