Yapay zekaya teşvik

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Yönlendirme Kurulu'nun ilk toplantısı yapıldı. “Yapay zeka artık bizden biri” diyen Fuat Oktay, Yapay Zeka Ekosistemi Teşvik Çağrısı'yla bu alandaki girişimlere yeni bir destek kanalı oluşacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ilerleyen günlerde Yapay Zeka Ekosistemi Teşvik Çağrısı'nı açıklayarak bu alandaki girişimlere yeni bir destek kanalı oluşturacağını bildirdi. Oktay başkanlığında, Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Yönlendirme Kurulu'nun ilk toplantısı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirildi. 'Dijital Türkiye' çalışmalarıyla Türkiye'nin veri madeninin oluşturulduğunu belirten Oktay, veri madeninin, yerli ve milli yapay zeka ve uygulamalarla ekonomiye kazandırılması aşamasına geçildiğine işaret ederek, çığır açan teknolojilerin hızlı yükselişiyle hayatın her alanında köklü bir dönüşüm sürecinin yaşandığını söyledi.

16 TRİLYON DOLAR PAY ALACAK

"Yapay zeka artık bizden, içimizden biri" diyen Fuat Oktay, Küresel Yapay Zeka Etki Endeksine göre, yapay zekanın 2030'da dünya ekonomisinde yaklaşık 16 trilyon dolarlık bir paya ulaşmasının beklendiğini bildirdi. Yapay zeka kullanımıyla 2030'a kadar yerel ekonomilerde beklenen büyüme oranının ise yüzde 26 olduğunu aktaran Oktay, "Bu dönüşümde Türkiye olarak pay sahibi olmak için yüksek teknoloji ürünlerini milli ve özgün olarak üretebilecek kapasitenin geliştirilmesini hedefleyen Milli Teknoloji Hamlemiz ve Dijital Türkiye hedeflerimiz doğrultusunda, yapay zeka atılımlarında 'Biz de varız' diyoruz" ifadesini kullandı.

BİZE GIPTA EDEN ÜLKELERİ ŞAŞIRTACAĞIZ

TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zeka Enstitüsü gibi kuruluşların bu alanda girişimcilik ekosistemine katkı vereceğini vurgulayan Oktay, şunları kaydetti: "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız önümüzdeki günlerde Yapay Zeka Ekosistemi Teşvik Çağrısı'nı açıklayarak bu alandaki girişimlere yeni bir destek kanalı oluşturacaktır. Üretim ve savunmadan sağlığa, enerjiden finansa pek çok alanda yapay zekayı verimli ve güvenli şekilde hayatımızın her alanında kullanacağımız bir yakın geleceğe hazırlanıyoruz. Veriden katma değer üreten, teknolojik bağımsızlığa sahip Türkiye vizyonuna yapay zeka ekosistemimizle güç katacağız. İnsansız hava araçları ve otonom araçlarımız sayesinde Türkiye'ye gıpta eden ülkeleri milli yapay zeka uygulamalarımızla bir kez daha şaşırtacak, yine paradigmaları değiştireceğiz. Bunu hep birlikte yapacağız."

2025'TE 50 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Oktay, şöyle devam etti: "Yapay zeka ekosistemimizin gelişmesi için tüm kurumlarımızla eş güdüm içinde çalışarak 2025 yılı itibarıyla Türkiye'de yapay zeka alanındaki istihdamın 50 bine çıkarılmasını, bu alandaki lisansüstü mezun sayısının en az 10 bin kişi olmasını, uluslararası yapay zeka endekslerinde ilk 20 ülke arasında yer almayı ve yapay zeka ekosistemiyle gayri safi yurt içi hasılaya yüzde 5 katkı sağlanmasını hedefliyoruz."