Yapay zekada kadın liderliği desteklenmeli

KADEM'in düzenlediği Yapay Zeka ve Kadın Zirvesi sonuç bildirgesinde, “Kadınların yapay zeka odaklı dijital ekosistemde tam katılımını, temsilini ve güvenliğini sağlayacak hedefe yönelik bir eylem planı” çağrısı yapıldı.

Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) tarafından düzenlenen açılışını Başkan Erdoğan'ın yaptığı 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi iki gün sürdü. Farklı ülkelerden akademisyen, uzman ve araştırmacıların yer aldığı oturumlarda "Yapay Zeka ve Kadın" teması işlendi. Zirvede "Yapay Zeka Çağında Kadın: Meydan Okumalar ve Gelişen Fırsatlar", "Yapay Zeka, Bilgi Üretimi ve Algoritmalar", "Yapay Zeka, Sosyo-Kültürel Kodlar", "Yapay Zeka Üzerine Etik Tartışmalar ve Politik Düzenlemeler", "Yapay Zekanın Kadının İyi Olma Haline Etkileri", "Demokratik Savunuculuk ve Hak Temelli Aktivizm" ile "İlham Veren Kadınlar" oturumları gerçekleştirildi. Oturumlarda; yapay zekanın herkes için adil sonuçlar üretebilmesinde veri setlerinin nasıl beslenmesi, hangi kaynaklar kullanılarak oluşturulması gerektiğinin belirleyici olduğu vurgulandı.

Yapay zekanın aile yapısını nasıl değiştirdiğinin gündeme getirildiği zirvede eskiden ailenin bilge kişisi konumundaki yaşlıların, bugün gerek teknoloji kullanımı gerekse araçlarla sağlanan bilginin doğruluğunun kontrolü için torunlara bağımlı olduğu belirtildi. Zirvede; yapay zekanın kadınların refahı için sunduğu fırsatlar ve yapay zekada kadın istihdamının hem sektör hem de genel olarak toplum üzerindeki etkisi incelendi.

KADINLAR EKOSİSTEMDE OLMALI

Zirvenin sonuç bildirgesini okuyan KADEM Savunuculuk ve Araştırma Departmanı Direktörü Dr. Betül Özel Çiçek, "Kadınların yapay zeka odaklı dijital ekosistemde tam katılımını, temsilini ve güvenliğini sağlayacak hedefe yönelik bir eylem planı çağrısında bulunuyoruz" dedi. Önerilerini sıralayan Çiçek, cinsiyete duyarlı yapay zeka girişimlerine yatırım yapılması, yapay zekada ön yargının azaltılması ve kadın liderliğinin desteklenmesi, araştırmalarda cinsiyet adaletinin teşvik edilmesi, en iyi uygulamalar rehberi oluşturulması, demokratik hukuk ve politika yapımı konularına dikkati çekti.

TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM ARACI

Kapsayıcı bir yapay zeka ortamı oluşturarak demokrasiyi besleyen sürdürülebilir ve adil bir ilerlemeyi hedeflediklerini aktaran Çiçek, "Bu yaklaşım, yapay zekanın tüm toplumsal kesimlerin yararına sosyal dönüşüm için güçlü bir araç olmasını sağlayacak ve cinsiyetten bağımsız olarak toplumun tüm bireylerinin fayda sağlayacağı yenilikleri destekleyecektir. Yapay zekanın etik, yasal ve sosyal etkilerinin adalet, hesap verebilirlik ve şeffaflığı önceliklendiren bir bakış açısıyla ele alınmasını sağlayacaktır. Bu, tüm bireylerin ve toplulukların gelişebileceği daha kapsayıcı, dinamik ve ileri görüşlü bir dijital dünyaya katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

GAZZE SOYKIRIMINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Yapay Zeka Destekli Soykırım Gazze konulu söyleşide ise İslamofobi üzerine çalışmalarıyla bilinen hukukçu, yazar, aktivist Prof. Dr. Khaled A. Beydoun, belgesel fotoğrafçısı, sanatçı Belal Khaled ve TRT Uluslararası Haber Yayınları Dijital Kanal Koordinatörü Hatice Banu Acar yer aldı. Oturum sonrası KADEM Mütevelli Heyeti Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, konuşmacılara katılım sertifikalarını takdim etti.