ENDER TÜRKKAN
Muğla Marmaris'te 29 Temmuz'da başlayan yangın 9 günde söndürüldü ve 9 bin 52 hektar kül oldu. Aralık sonunda İçmeler'i iki kez sel vurdu. Önünde ağaç engeli kalmayan toprak ile çakıl taşları, yağışlarla birlikte dağlardan derelere, oradan da denize aktı. Erozyon tehlikesinin boyutunun belirlenmesi için Marmaris Çevrecileri Derneği (MÇD) çalışma başlattı. İlk etapta Marmaris Körfezi'nde 'ön tespit saha çalışması' yapıldı.
SUALTINDA HAYAT BİTİYOR!
Sahil Güvenlik ekipleriyle deniz temizliği konusunda uzman olan 4 temsilci üç gün boyunca denizde inceleme yaptı. 7 dalgıç tarafından su ve dipteki birikintilerden örnekler alındı. Dağlardan inen toprağın deniz dibinde 2 metreyi bulan balçık tabakası oluşturduğu saptandı.
Canlı sayısının da azaldığı gözlendi. Sivil dalgıç ekibinin lideri Tuncer Uysal, "Körfez dibindeki tabaka her yağışın ardından daha vahim hale geldiğini görüyoruz" diye konuştu. 9 Şubat'ta tehlikeye dikkat çeken AKŞAM'a konuşan çevreciler ve bilim insanları da acil önlem alınmasını istemişti.
ÖNCE DOĞA, SONRA TURİZM ZARAR GÖRÜR
MÇD Başkanı Ahmet Kutengin, araştırmalar tamamlandıktan sonra çözüm önerilerinin de yer alacağı raporu, başta Çevre ve Şehir Bakanlığı olmak üzere yetkili mercilere sunacaklarını söyledi. 2011'den bu yana körfezde defalarca inceleme ve araştırmalar yaptıklarını belirten Kutengin, "Binlerce numune laboratuvarlarda incelendi. Deniz kirliliği vardı ama son yangın felaketiyle denizdeki tahribat kat kat arttı. Önlem alınmaz, çözüm bulunmaz ise önce doğa sonra turizm zarar görür."