Yangın bölgelerinde “provokasyon rüzgarı” esiyor

Orman yangınlarına karşı tüm imkanlarını seferber eden Türkiye, bir yandan da yangını körüklemeye çalışan provokasyon rüzgarıyla mücadele ediyor. Bilgi sahibi olmaksızın sırf “kahramanlık hikayesi” yazmak adına yangın bölgelerine giden provokatörler, hem halkı yanlış bilgilendiriyor hem de itfaiye ekiplerinin iş yükünü artırıyor.

28 Temmuz'dan bugüne Türkiye'nin birçok ilinde çıkan 189 orman yangınının 174'ü, devletin tüm imkânları seferber edilerek kontrol altına alındı. Söndürme ve soğutma işlemlerinin amansız bir şekilde havadan ve karadan sürdürüldüğü bölgelerde, itfaiyenin işini zorlaştıran provokatörler sahneye çıkıyor.

Kimisi sosyal medyada görünürlüğünü artırmak için, kimisi ise doğrudan itfaiye ekiplerinin işini baltalamak için yangın bölgesine giden bazı kişiler, itfaiyenin görevini yapmasına engel oluyor. "Kahramanlık hikâyesi" çıkarmak adına bilgi sahibi olmaksızın ormanın içine dalan provokatörler, kendi hayatlarının yanı sıra itfaiye ekiplerinin hem hayatlarını hem de emeklerini boşa çıkarmaya çabalıyor.

Bilinçsiz paylaşımlarıyla halkı yanlış yönlendiren provokatörler, aralıksız süren çalışmaları sekteye uğratmalarına izin verilmeyince, bu kez yeni "kahramanlık hikâyelerini" hem itfaiye ekiplerine hem de devletin ilgili kurumlarına iftira atarak yazmaya çalışıyor.

Provokasyona yanıt itfaiye erinden geldi

Provokasyonların son örneğine Instagram fenomeni Batuhan Onur Maz imza attı. Bir yandan dev yangınlarla mücadele eden itfaiye ekipleri, bir yandan da alevlere bilinçsizce müdahale etmeye çalışanlarla da uğraşmak zorunda kaldı.

Yangına müdahale etmesinin "engellendiğini" öne süren Batuhan Onur Maz, itfaiyeye iftira atarak "Yangınlara müdahale edilmiyor." dedi. Kendisine yanıt ise bir itfaiye erinden geldi:

"Göz göre göre yalan söylüyorsun. Yangın bölgesinin içine kahramanlık yapmak için dalmana kimse müsaade etmez. Olası bir can kaybında senin gibilerin yapacağı şey, benzer video çekip 'Buna neden izin verdiniz?' olacak. Senin canını korumuş o yetkililer. Sen ise kıymet bilmemişsin. Sana yorum yapanların bir tanesinin bile bilgi sahibi olmadığı ortada. (Tüm yorumları) tek tek okudum. Sana itfaiye ekipleri de yorum yazmış. Sen de (onları) oku derim. Yangını fırsat bilip birlik beraberlik olmak yerine insanlara devleti ve hükûmeti düşman gösteriyorsun. Bu hakla ahirette işin zor."

Profesyonel provokasyon, amatör kameraya yansıdı

Antalya'nın Manavgat ilçesinde kamera karşısına geçen bir kadın, "bölgede hiçbir önlem alınmadığını ve itfaiyenin yangına müdahale etmediğini" söyledi. O anlar, göz göre göre gerçekleşen provokasyonu görüntüleyen başka bir vatandaşın kamerasına yansıdı.

Söz konusu röportajı ve aynı anda çevrede yaşanan yangınla mücadeleyi kaydeden vatandaş, şunları kaydetti:

"Şu an bir bayan ortalığı karıştırmak adına hiçbir önlem alınmadığını, hiçbir itfaiye ekibinin veya hava aracının yangına müdahale etmediğini söylüyor. Görüyorsunuz! Oysaki devletin tüm imkânları burada hazır bekliyor. Helikopterlerin de biri geliyor diğeri gidiyor. Daha bu millet ne yapsın. İşte bunun gibiler de ortalığı karıştırmak adına gelip bağırıp çağırıp bazılarının istediği emellere ulaşmak için çalışmalar yapıyor. Başarısız olacaklar."