ENDER TÜRKKAN
Marmaris'TE 29 Temmuz'da başlayan yangın 9 günde söndürüldü ve 9 bin 52 hektar kül oldu. Aralık sonunda İçmeler'i iki kez sel vurdu, şimdi de erozyon başladı. Önünde ağaç engeli kalmayan toprak ve çakıl taşları, dağlardan yağmur sularıyla hızla derelere, denize akmaya başladı. Dereler ile denizin buluştuğu noktalarda ise adacık ve yarımadacıklar oluştu.
"Marmaris'in Venedik"i olarak da adlandırılan, İçmeler Deresi'nde ise demirli kayıklar durdukları yerde karaya oturdu.
ACİL ÖNLEM ŞART
Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nedim Özdemir, AKŞAM'a büyük tehlikeyi değerlendirdi: "Her geçen gün Marmaris Körfezi ve bazı koylar doluyor ve malzemeler derinliği azaltıyor. Böyle olunca da sudaki canlılar ölüyor. Bir an önce önlem şart, yoksa geç kalırız. Dağlardan, yamaçlardan inen toprak, tarım ve ağaç açısından son derece kaliteli. Dolayısıyla erozyon sebebiyle çok değerli topraklarımızı da kaybediyoruz. Denize dökülen derelere filtreleme sistemi getirilmeli."
'Denizin üstünde yürümek' diye tarif edilen olağanüstü bir deneyim yaşatan Kızkumu sahilinin de erozyon sebebiyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı belirtildi.
İçmeler Deresi'nde kayık karaya oturdu.
Yağışlarla ve toprakla birlikte değişik malzemeler denize inerek adacık oluşturuyor. Su seviyesiyle birlikte yeterli oksijen alamayan canlılar ise ölüyor.