Yalanı Google Earth yakaladı

Adana'da depremde yıkılarak 84 kişinin ölümüne neden olan apartmanın karot örneklerinde beton yerine taş çıktı. Müteahhidin “C blok inşaatını 4. kattayken devraldım” iddiasını da 2000'deki Google Earth görüntüsü çürüttü.

Akşam

MÜTEAHHİT 'PROJEYE BAŞLADIĞIMDA C BLOK YARIMDI' DEDİ

ADANA Çukurova'da İhsan Bayram site, inşaatına 1996'da başlandı. 14 katlı 3 bloktan oluşan site 2006'da tamamlandı. Depremde yıkılan bina 84 kişiye mezar oldu. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, yıkılan C blokuyla ilgili soruşturmasını tamamladı. Davanın tutuklu sanıkları müteahhit Celal Gül ve Ferit Işık hakkında da; 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak' suçundan 22.5'ar aya kadar hapis istendi. AKŞAM, iddianamenin detaylarına ulaştı.

GOOGLE EARTH'A GÖRE MART 2000'DE C BLOK HİÇ BAŞLANMAMIŞ GÖRÜNÜYOR

Müteahhit Gül, inşaatı 2000'de Ferit Işık'tan devraldığında; C Blok'un 4. katta olduğu iddiasını, o dönemdeki 'Google Earth' haritası yalanladı. Avukat Nazan Akça Subaşı, yaptığı araştırmada o tarihte çöken C Blok'un da inşaatına başlanmadığı ortaya çıkardı.

BETON YERİNE TAŞ

Subaşı, "Celal Gül'ün iddia ettiği gibi 2000'de 4 katı tamamlanıp, kendisine devredilen yapı çöken C değil, B Blok. O dönemin müteahhidi Ferit Işık" dedi. Ayrıca Subaşı, "Alınan karot örneklerinde beton olması gereken yerlerden yumurta büyüklüğünde taşlar çıktı" dedi. Ayrıca Celal Gül'ün, C Blok'un zemin katında düğün salonu için kolonlarla oynama yapıldığı iddiası da çürüdü. Yapılan araşıtırmada kolon kesilmediği ortaya çıktı.

Alınan karot örneklerinde yumurta büyüklüğünde taşlar var.

CHP'Lİ BAŞKAN DA YETKİLİ

İddianamede en dikkat çeken detay ise İhsan Bayram Sitesi'nin yapımını üstlenen firmanın yönetiminde yer alan Mehmet Çelebi. Şu anda CHP Adana İl Başkanı olan Çelebi, 1990'da hisse satın alıp, şirketin ortakları arasında yer aldı. İddianamede; "İhsan Bayram Sitesi, inşaat yapı ruhsatının alındığı 1 Eylül 1997'de yapı müteahhidi olan İksa Mühendislik'in yetkilisi Ferit Işık ve Mehmet Çelebi olduğu tespit edilmiştir" deniliyor.

TAKİPSİZLİĞE İTİRAZ

Ferit Işık, 1999'da Mehmet Çelebi ile anlaşmazlığa düşünce yollarını ayırıyor. İddianamede Çelebi'nin, inşaatın yapım aşamasında görev aldığı ya da yetkisi bulunduğuna dair herhangi bir delil bulunmadığı için kovuşturmaya yer olmadığı kaydedildi. Avukat Subaşı, bu karara itiraz ettiklerini belirterek, "Onların müteahhitlik yaptığı dönemde inşa edilen; B Blok'taki ilk 4 kat yıkılmasa da ağır hasar aldı. Bunun da o binanın sağlam yapılmadığını gösteriyor. Bu nedenle Mehmet Çelebi hakkında da adli sürecin devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle takipsizlik kararına itiraz ettik" diye konuştu.