Yalan habere karşı yeni dönem başladı! Halkı yanıltana hapis

Yalan habere karşı yeni dönem başladı. ‘Dezenformasyon yasası' TBMM'de kabul edildi. Düzenlemeye göre, yalan haber yayanlara hapis cezası verilebilecek. İnternet haber siteleri Basın Yasası kapsamına alınacak.

TBMM Genel Kurulu'nda "dezenformasyon yasası" teklifinin "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçuna bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası'nı içeren 29. Maddesi'nin kabul edilmesiyle birlikte teklif tamamen yasalaştı. Genel Kurul'dan geçen 29. Madde; "Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak" hükmünü getiriyor. Yasayla birlikte internet yayıncılığı ve sosyal medyada yeni bir dönem başlıyor. İşte o düzenlemeler:

İNTERNET SİTELERİ SÜRELİ YAYIN: Yasalaşan maddelere göre; internet haber siteleri süreli yayın kapsamına alınacak. Basın kartı başvurusu İletişim Başkanlığı'na yapılacak, resmi nitelikte kimlik belgesi olarak kabul edilecek. Basın kartı talep edenlerde, 18 yaşını bitirmesi, en az lise veya dengi bir eğitim kurumundan mezun olması, kısıtlı veya kamu hizmetlerinden yasaklı olmaması şartı aranacak.

İNTERNETE RESMİ İLAN: Resmi ilanlar, şartları Basın İlan Kurumu Genel Kurulunca belirlenecek internet haber sitelerinde de yayımlanacak. Basın kartı talep eden medya mensuplarının ve enformasyon görevlilerinin ilgili kanun kapsamına dâhil edilmesi öngörülüyor.

ZARARLI İÇERİĞE ENGEL: Çocukların, internette veya sosyal medyada yasadışı, ahlaki değerlere aykırı ve zararlı olabilecek içeriklere maruz kalmasının önüne geçilebilecek. Çocukların, gençlerin ve ailenin, internetin yasadışı içerikleri hakkında bilinçlendirilmesi ve güvenli kullanımı konusunda bilgilendirilmesi için Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne ilave görevler verilecek.

İÇERİK SAKLANACAK: Tüm haber siteleri, yayınladıkları içerikleri saklamak zorunda olacak. Yasa, hukuka aykırı içeriklerin yok edilmesinin veya keyfi olarak ortadan kaldırılmasının önüne geçmeyi amaçlıyor. Bir içerik için verilen kaldırma kararı, tüm site ve platformlarını kapsayacak. Her site için ayrı ayrı karar çıkarılmasına gerek kalmayacak.

KÜNYESİZ SİTE OLMAYACAK: Bir haber sitesi künyesiz bir şekilde faaliyet gösteremeyecek. Bir gazete için geçerli kurallar, haber üreten internet siteleri için de geçerli olacak. Sosyal medya platformlarına BTK'nın (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) denetlemesi koşulu getiriliyor.

SOSYAL AĞLAR OFİS AÇACAK: Sosyal ağlara Türkiye ofisi açma ve Türkiye temsilcisi bulundurma zorunluluğu getirilecek. Temsilcinin gerçek kişi olması halinde bu kişinin Türkiye'de ikamet etmesi ve Türk vatandaşı olması gerekecek.

DEZENFORMASYONA DÜNYANIN HER YERİNDE CEZA VAR

TBMM'de yasalaşan teklifle ilgili muhalefetten"sansür" eleştirileri gelirken Avrupa'nın pek çok ülkesinde yalan haber ve dezenformasyona ağır cezalar verildiği belirtiliyor. Buna göre Fransa'da 1881 tarihli basın özgürlüğü yasası, madde 27'de "Kötü niyetle yapılmış, kamu huzurunu bozacak veya bozma olasılığı bulunan asılsız, uydurma, spekülatif paylaşımların herhangi bir şekilde yayınlanması, 1 sene hapis ve 45 bin euro para cezasına çarptırılacak" deniliyor. İtalya'da benzer suçlar üç aya kadar hapisle cezalandırılıyor. Avusturya'da ise 6 ay hapis ve 306 euro para cezası veriliyor.