Yakıt vurgununu silenlere 50 ilde darbe

İstanbul merkezli 50 ilde akaryakıta bağlı vergi kaçakçılığı yapan şebeke çökertildi. ‘Silici' adı verilen operasyonda 220 şüpheli yakalandı. 608 milyon litre akaryakıt satış verisinin otomasyon sistemlerine müdahale edilerek silindiği ve bu yöntemle devletin 5 yılda 15 milyar TL zarara uğratıldığı belirlendi.

OSMAN NURİ CERİT

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ulaşan bir ihbar üzerine akaryakıta bağlı vergi kaçakçılığı yapan şebeke takibe alındı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) da koordinesinde çalışma başlatıldı. 7 ay süren teknik ve fiziki takip sonucu ülke çapında faaliyet gösteren bazı akaryakıt firmalarının satış verilerini sildiğine yönelik bilgi ve bulgular elde edildi.

‘SİLİCİ’ OPERASYONU

İstasyonlardaki akaryakıt satış verilerinin kaydedildiği otomasyon sistemlerine elektronik ve uzaktan erişimle müdahale edildiği saptandı. Örgütün içyapısı çözülüp akaryakıt satış verilerinin nasıl silindiği ortaya çıktıktan sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı operasyon için talimat verdi. Tam 50 ildeki 170 akaryakıt istasyonu, 23 akaryakıt dağıtıcı firması, 1 istasyon teknik destek firması, 2 otomasyon yazılım ve bağlı 1 şubesine eşzamanlı düzenlenen operasyonlara da ‘Silici’ adı verildi.

242 ADRESTE ARAMA

Söz konusu 242 adresteki aramalara vergi müfettişleri ile gelir uzmanları da katıldı. Mali belgeler, bilgisayar, cep telefonu gibi dijital materyallere el konuldu. Kamu kurumlarını zarara uğrattığı tespit edilen 220 şüpheli de gözaltına alındı.

5 YILDA 15 MİLYAR TL 

Örgütün 2015 ila 2020 yılları arasında maddi değerinin 3.6 milyar TL olan 608 milyon litre akaryakıt satış verisini sildiği tespit edildi. MASAK raporuna göre de devlet yıllık 3 milyar TL olmak üzere 5 yılda 15 milyar lira zarara uğratıldı. 

ÖNCE NAYLON FATURA, SONRA KAÇAK BENZİN

Deşifre edilen dolandırıcılık yöntemine göre ithal edilen akaryakıt önce dağıtım firmasına gitti. İstasyona girmeyen yakıt, kum ocağı, asfalt ve nakliye firmalarına satılmış gibi gösterilip fatura kesildi. Fatura bedelinin yüzde 6’sı oranında ödeme yapıp alıcı gibi gözüken firmalar da yüzde 18 KDV indiriminden yararlanıp devleti zarara uğrattı. Dolandırıcılar, fatura kesilen ama şantiyeye verilmeyen akaryakıtı ise istasyonlara faturasız olarak nakletti. Bu firmalarda otomasyona müdahale eden dolandırıcılar, akaryakıtları vatandaşlara satarken sistemde satış gösterilmedi.

OYUN GÖRÜNÜMLÜ OTOMASYONLA MÜDAHALE

Silme işlemini yapan şebeke merkezinin Konya’da faaliyet gösteren iki firma olduğu da saptandı. Bu firmaların akaryakıt istasyonlarında oyun görünümlü korsan otomasyon sistemi kurdukları ve yüksek ücretler karşılığında yazılımcılar vasıtasıyla verileri sildiği anlaşıldı.