Ya terör ya Türkiye!

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson yarın Türkiye’de. Ankara’nın mesajları ise net: Ya terörün karşısında durup Türkiye’nin yanında olun, ya da ilişkiler bozulur! 

OSMAN NURİ CERİT

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un, Türkiye-ABD ilişkisinin geleceğini belirleyecek kritik ziyareti yarın gerçekleşecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edilmesi beklenen Tillerson’a, “ya terörün karşısında durup Türkiye’nin yanında olun, ya da ilişkilerimiz bozulur” mesajı net bir dille verilecek. Görüşmede “Zeytin Dalı” operasyonu, ABD’nin terör örgütüne yönelik beş bin TIR’ı aşan silah desteği, ABD bütçesinden teröre ayrılan 550 milyon dolar, ABD’nin Münbiç’teki varlığı masaya yatırılacak. Tillerson’un önüne PYD’nin terör eylemler bir kez daha belgeleri ile konulacak. Türkiye görüşmelerde PYD’nin Türkiye’yi hedef alan saldırılarını hatırlatacak. Saldırılar ve yaşanan can kayıplarının listesi Tillerson’a verilecek.

SİVİLLERİ KATLEDEN KİM?

Saldırılarda ABD’nin DEAŞ’la mücadele bahanesi ile gönderdiği silahları Türkiye’ye karşı kullanıldığı yönündeki delillerde sıralanacak. Terör örgütünün sivilleri nasıl canlı kalkan yaptığı, sivillerin çatışma bölgelerinden kaçmalarına nasıl engel olduğu ortaya konacak. Terör örgütünün kendinden olmayan kürt grupları nasıl yok ettiği, örgütlerin yöneticilerine yönelik gerçekleşen suikastlar anlatılacak. 

Ziyaret öncesi küstah açıklama

Kuveyt ziyareti sırasında konuşan Tillerson, Zeytin Dalı Harekâtı hakkında küstah açıklamalarda bulundu. ABD’li bakan, YPG’ye yaptığı desteği, DEAŞ bahanesiyle işgal ettiği toprakları unuttu. Tillerson, terör örgütü PYD’nin güçlerini Afrin’e gönderdiğini itiraf etti, Zeytin Dalı Harekatı için “Bizim Suriye’nin doğusunda DEAŞ’ı yenmek için verdiğimiz savaştan uzaklaşmalara yol açtı. Çünkü YPG’nin ana omurgasını oluşturan DSG Afrin’e kaydı” dedi.

50 TIR’lık tahrik konvoyu 

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un Türkiye ziyareti öncesinde, ABD terör örgütüne yeni sevkiyat gerçekleştirdi. ABD silahlarıyla yüklü 50 TIR’dan oluşan konvoy, Kuzey Irak’ta IKBY’nin kontrolündeki Semelka Sınır kapısından geçerek Suriye’nin Kuzeyinde PYD’nin kontrolündeki bölgeye ulaştı. “DEAŞ’la mücadele” bahanesiyle gönderilen silahların bir bölümünün Afrin’de, bir kısmının ise Münbiç’te tutulduğu belirtildi. ABD, Zeytin Dalı Harekatı başladığından bu yana üçüncü sevkıyatını gerçekleştirdi.