Ya içinde öğrenci olsaydı... Üniversite binası enkaza döndü! ''Deprem oluyor sandık''

Sefaköy'deki konut şantiyesinde zemini güçlendirme çalışmaları sırasında önce istinat duvarı ardından da bitişiğindeki Arel Üniversitesi'nin büyük bir bölümü çöktü. Üniversite uzaktan eğitime geçti, öğrenci yurdu ile 5 bina tedbir amaçlı boşaltıldı.

Küçükçekmece Sefaköy'de bulunan bir konut şantiyesinde zemini güçlendirmek için uygulanan fore kazıkları patlarken çökme meydana geldi. Olay sonrası şantiye sahasının yanındaki İstanbul Arel Üniversitesi'nin 3 katlı binası yıkıldı, üniversitenin ana binasında da hasar oluştu. İhbar üzerine gelen itfaiye, AFAD, polis ve zabıta ekipleri bölgede çalışma başlattı. İncelemenin ardından çökme yaşanan alanın etrafındaki 71 öğrencinin kaldığı yurt ile 128 dairenin bulunduğu 5 apartman tedbir amaçlı tahliye edildi. Çökme sırasında öğrencilerin olmaması olası bir facianın önüne geçti. İnşaat alanında göçükle ilgili çalışmalar kapsamında zemine dolgu yapılmaya başlandı. Boşaltılan binaların bulunduğu sokakların elektrik, su ve doğalgazı kesildi.

EĞİTİM ONLINE SÜRECEK

Mahalle sakinlerinden Kaan Enes Yıldız, "Deprem oluyor sandık. Herkes balkona üşüştü. Dışarı baktık. Burada bir telaş vardı. Burada restoran var. İlk oradan insanlar fark edip çıkmış. İnşaat tarafından koşup 'alanı boşaltın' dediler. Bayağı sarsıldık, çok yakındık. İnşaat uzun süredir var. Biz, bu inşaatın seslerini sürekli duyuyorduk" dedi. İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, inşaat yetkililerinin kendilerine "Bir şey olmaz" dediğini söyledi. Altan, üniversitenin ana yerleşkesinin Tepekent'te olduğunu, burada sadece bir bina bulunduğunu, öğrencilerin çevrimiçi eğitime geçtiğini kaydetti.

YIKILIP YENİDEN YAPILMASI GEREKİYOR

Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan: "Bina çok hasar gördü. Şahsi görüşüm, yıkılıp yeniden yapılması. Maalesef 2-3 yıldır bu kazı sürüyor. Çukurlar inşaat yapılmadığı için iklim şartlarına göre değişmelerde hasar görebilir. Her gün çevresindeki binalardaki hareket izlenmeliydi. Rapor edilmeliydi. Biz bir hareket gördük binada, uyardık. Baktık bizi dinlemiyorlar, biz de kendimiz önlem alıp elektriğimizi, suyumuzu ve doğalgazımızı keserek binayı boşalttık ve beklemeye aldık."

İŞ MAKİNELERİ DERSTE ÜÇ KEZ TEĞET GEÇTİ

Öğrenci Sedef Demirsoy, ders sırasında da iş makinelerinin okul binasını üç kez teğet geçtiğini iddia ederek, "Kaç kez uyarıldılar ama yine de böyle bir durum yaşandı" dedi. Demirsoy, "Çok üzgünüz. Sabah kalktık ve okulumuzun yıkıldığını gördük. Derslerin iptal olduğunu öğrendik. Mutlu olduğumuz tek konu biz içerdeyken yaşanmaması. Umarım en kısa sürede düzelir" dedi.