World Wide Web bugün Doodle oldu. Google World Wide Web'in 30'ıncı yaş gününü kutlamak için anasayfasını eski bir bilgisayar logosu ile açtı. World Wide Web denildiğinde akla ilk gelen isim Tim Berners-Lee oluyor. World Wide Web 1989 yılında İngiliz bilim adamı Tim Berners-Lee tarafından bulunmuştur ve internet kavramı ile sıkça karıştırılır.
WORLD WİDE WEB NEDİR, NASIL ÇALIŞIR?
WWW yada W3 yazı, resim, ses, film, animasyon gibi çok farklı yapıdaki verilere kompakt ve etkileşimli bir şekilde ulaşılmasını sağlayan çoklu hyper ortam sistemidir.
Hiper ortam bir dökümandan başka bir dökümanın çağrılmasına (navigate;-iç içe dökümanlar-) imkan sağlar. Bu ortamdaki her veri bir başka veriyi çağırabilir (link). Link aynı doküman içinde başka bir yere olabildiği gibi, fiziksel olarak başka bir yerde de (internet üzerindeki herhangi bir makinede) olabilir.
Bütün bu farklı yapıdaki veriler uygun bir standat ile bir arada kullanılıp bir Web listeleyicisi’nde (web browser) görüntülenebilir. Web’in diğer bir işlevi de, özeki bazı internet servislerini kendi içerisinde barındırmasıdır. (ftp, gopher, news, wais) Web uygulamaları (web sayfaları) web listeleyicilerinde (browser, gezgin, tarayıcı9 görüntülenebilir. Web sayfaları, başka sayfalara ve değişik türden verilere hiper linkler içermektedir. Buralara fare ile tıklayarak başka sayfalara, oradan da başka sayfalara geçilir. Bu aslında çok basit bir bilgiye erişim modelidir.
Web sistemleri, kullanılan platformdan bağımsızdır. Bir Macintosh, PC ya da Unix Web Listeleyicisi aynı sayfaları, aynı şekilde alırlar. Sayfaların alındığı Web Servisleri de farklı bilgisayar platformlarında olabilir.
Web Listeleyicileri ve Web Servis Sağlayıcı ortamlar dünyada her yerde vardır ve global olarak kullanımları üstel bir şekilde artmaktadır. Web yapısının bu kadar çok kabul görmesinin temel nedenleri aşağıdaki gibidir.
Web açık bir sistemdir; platform, bilgisayar ve işletim sistemi gibi bağımlı değildir.
Web üzerinden pek çok bilgi kaynağına kolaylıkla erişilmektedir.
Web uygulamaları geliştirmek ve bunları kullanıma sunmak kolay bir işlemdir.
Çoğu durumlarda, fazla bilgisi olmayan kullanıcıların bile web sayfası dizayn edip kullanıma sunması uzmanlık gerektirmemesi nedeniyle mümkündür.
Web ortamları artık son derece dinamiktir. Java ve ActiveX kullanarak, tamamen konfigüre edilebilir. İstemci (Client) uygulamaları geliştirerek, java (web sayfalarının içerik ve görselliğini zenginleştirmede kullanılan bir programlama dilidir. Java Scripts ve Java Applet gibi türleri vardır.) uygulamalarıyla firma, ürün tanıtımları yapılabilir.
Bir kullanıcı, isteğe bağlı olarak, bağlandığı bir veri tabanından istediği bilgileri farklı
gruplarda isteyebilir. (client side corparation) Aranılan bilgilere, bir takım tarama mekanizmaları (search engines) sayesinde kolayca ulaşılabilir.
ÖZET
Internet, ilk olarak ABD’de askeri bir proje olarak ortaya çıkmış olan, global bir bilgisayar ağıdır. Bu bilgisayar ağı vasıtasıyla metin, ses, video vs. dosyalarını dünyanın istenilen yerine saniyeler içerisinde göndermek ve almak mümkündür. Internet protokolü olan TCP/IP protokol grubu dört katmandan oluşur. Bu katmanlar, DoD (Department of Defence) modelini örnek alır ve Link, Network, Internet ve Uygulama katmanları olarak bilinir. En üstte bulunan uygulama katmanı protokollerinden bazıları Telnet, Ftp, Http, Gopher, Wais, SMTP’dir. Şu an Internet’teen çok kullanılan protokoller e-mail için kullanılan SMTP, dosya transferi için kullanılan Ftp ve web için kullanılan Http protokolleridir.
TİM BERNES-LEE KİMDİR?
Tim Berners-Lee 8 Haziran1955 tarihinde Londra'da dünyaya geldi. Oxford Üniversitesi'nde Fizik okudu. 1989 senesinde CERN laboratuvarlarında HTML işaretleme dilini geliştiren Berners-Lee, Dünya Çapında Ağ (www.) olarak da tanımlanan bilgi paylaşım sistemini kurdu. Aynı zamanda 1990 senesinde ilk Ağ tarayıcısı yazılımını geliştirdi. 1994 senesinde Ağ ile ilgili standartları dünya çapında belirleyecek açık bir kurum olan W3C'yi kurdu. Halen de başkanlığını yürütmektedir. Berners-Lee, şu anda World Wide Web Consortium'un (W3C) başkanı, MIT'de kıdemli araştırmacı ve Southampton Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri profesörüdür. 2004 senesinde kendisine insanlık kültürüne katkılarından ötürü İngiltere Kraliçesi tarafından sör (sir) unvanı verilmiştir.