Washington'da yoğun diplomasi

Başkan Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi için bugün ABD'ye gidecek. Washington'da çok sayıda ikili görüşme gerçekleştirecek olan Erdoğan'ın Gazze için dünyaya önemli çağrıda bulunması bekleniyor.

NATO Liderler Zirvesi, bugün ABD'nin başkenti Washington'da gerçekleşecek. 9-11 Temmuz tarihinde gerçekleşecek zirvenin ilk gününde NATO'nun 75'inci yaşı kutlanacak. Türkiye'yi Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil edeceği zirvede Ukrayna'daki savaş ve Gazze'deki katliamlar değerlendirilecek.

ZİRVE 3 GÜN SÜRECEK

Temmuz ayında yoğun diplomasi trafiğini sürdüren Başkan Erdoğan'ın Kazakistan ve Almanya ziyaretinin ardından sıradaki durağı ABD. NATO Liderler Zirvesi'ne katılacak Erdoğan, 3 gün sürecek programda birçok ikili görüşme gerçekleştirecek. Erdoğan, 10 Temmuz'da 32 üyeli ittifakın devlet ve hükümet başkanları toplantısına katılacak. Aynı günün akşamında liderler ve eşleri, ABD Başkanı Joe Biden'ın Beyaz Saray'da vereceği akşam yemeğinde buluşacak. Liderler, 11 Temmuz Perşembe günü de NATO-Ukrayna Konsey toplantısı için aynı masa etrafında bir araya gelecek. NATO Zirvesi'nde ittifak üyeleri, güvenlik konusunu ele alırken savunma tedbirlerini de görüşecek.

SAVUNMA TEDBİRLERİ

NATO'nun bu yılki zirvesinde ittifak üyeleri güvenlik konusunu ele alacak. Soğuk savaştan bu yana dünyanın en büyük güvenlik sınamalarından geçtiği bu dönemde üye ülkeler savunma tedbirlerini görüşecek. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Washington'daki NATO Zirvesi'nin en önemli gündem maddesinin, müttefiklerin Ukrayna'nın hem en acil ihtiyaçları hem de bu ülkeye uzun vadeli destek için anlaşmaları olacağının mesajını verdi.

DÜNYAYA GAZZE ÇAĞRISI

Erdoğan, zirve kapsamında çok sayıda ikili görüşmelerde bulunacak. Erdoğan'ın İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, Rusya-Ukrayna savaşı, Karadeniz'in güvenliği ve Ortadoğu'daki gelişmelere yönelik konuları birlik üyeleriyle ele alacak. Erdoğan'ın İsrail'in Gazze'de uyguladığı katliamın durdurulması ve kalıcı barışın yapılması gerekenler konusunda da değerlendirmeler yapması bekleniyor. Erdoğan, soykırımın artık bitmesi için dünya ülkelerinin İsrail'e daha fazla baskı yapılması ve insani yardımların bölgeye ulaştırılması için daha fazla rol almasını isteyecek. İletişim Başkanlığı, ABD ziyaretine ilişkin şu bilgileri verdi: "İttifak'a yönelik tehditlerden terörizmle mücadele konusunda atılan adımlar görüşülecek."

PEZEŞKİYAN'A TEBRİK TELEFONU

Başkan Erdoğan, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile telefonda görüştü. Erdoğan görüşmede, Türkiye ve İran ilişkilerinin köklü geçmişinden aldığı güçle yeni dönemde de her alanda gelişmeye devam edeceğine inandığını belirtti. Erdoğan, Pezeşkiyan'ı seçim zaferinden ötürü tebrik ederken yeni görevinde başarılar diledi.

YENİ DÖNEME GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE GİRİYORUZ

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, NATO Parlamento Başkanları Zirvesi için gittiği ABD'de çok kutuplu yeni bir dünya sistemine dikkat çekti. Kurtulmuş, "Dünyanın en zor bölgesinde yaşıyoruz. Kuzeyimizde Rusya-Ukrayna savaşı, güneyimizde Ortadoğu var, vekalet savaşlarının ürünleri olan terör örgütleri var" dedi. Bu dönemin Türkiye için aynı zamanda fırsatı da ortaya koyduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Güçlü Türkiye, güçlü toplum anlayışıyla önümüzdeki döneme çok daha güçlü bir şekilde giriyoruz. Türkiye olarak karşımıza çıkan tehditlerden yılarak geri adım atarak değil, fırsatları değerlendirerek yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu.