1
Avrupa’ya vize serbestisinin haziran ayında başlatılabilmesi için yoğun çaba harcayan Türkiye, Vize Muafiyeti Yol Haritası kapsamında TBMM Genel Kurulu’nda uluslararası anlaşmaları onaylayan yasa tasarıları ve bu anlaşmalar kapsamındaki düzenlemeleri öngören yasa tasarılarını teker teker geçirdi. AB’nin vize muafiyeti için gereken Kolluk Gözetim Yasası’nın ise bugün çıkması bekleniyor. Böylece Türkiye vize muafiyeti için gereken 72 kriteri yerine getirmiş olacak.
AB, RAPORUNU AÇIKLIYOR
AB Komisyonu, vize muafiyetiyle ilgili üçüncü ve son raporunu 4 Mayıs’ta açıklayacak. Türkiye, AB Komisyonu raporunun vizenin kalkması yönünde bir tavsiye kararını içerecek şekilde çıkmasını bekliyor. Ardından konu AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’nda değerlendirilecek.
OLMAZSA ANLAŞMA İPTAL
Burada da oybirliği değil de, nitelikli çoğunlukla karar alınacağı belirtiliyor. Türkiye’nin beklentisi, haziran sonundan önce bu sürecin olumlu şekilde tamamlanması. Hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de Başbakan Davutoğlu ve ilgili bakanlar, vize serbestisinin sağlanmaması halinde Geri Kabul Anlaşması’nın da uygulamaya konulmayacağını net ifadelerle vurgulamıştı.
Merkel anlaşmaya uyacak
Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk başta olmak üzere AB yetkililerinin önemli bir kısmı da vize serbestisinin sağlanacağının altını çizmişlerdi.