Viyana Sözleşmesi 41. madde nedir? Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi nedir, maddeleri neler?

ABD Ankara Büyükelçiliği, 18 Ekim'de 10 büyükelçiliğin Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını talep eden açıklaması ile ilgili olarak, ''Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesi'ne riayet etmeyi teyit eder'' şeklinde açıklamada bulundu. Bu açıklamanın ardından Viyana sözleşmesi nedir, maddeleri nelerdir? Viyana sözleşmesi 41. madde ne anlama geliyor? gibi soruların yanıtları yoğun bir şekilde araştırılmaya başlandı. Viyana sözleşmesine dair merak edilenlerin tümüne haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz...

ABD'den 10 Büyükelçi'nin 'Osman Kavala serbest bırakılmalı' açıklamasına Türkiye'nin verdiği tepki ABD'ye geri adım attırdı. ABD Büyükelçiliği 10 büyükelçinin 'istenmeyen kişi' ilan edilmesi ile ilgili açıklama yaptı. ABD, "Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit ederiz" dedi. Peki, Viyana Sözleşmesi nedir, maddeleri nelerdir? Viyana Sözleşmesi 41. madde ne anlama geliyor? İşte tüm detaylar...

VİYANA SÖZLEŞMESİ NEDİR, MADDELERİ NELERDİR?

Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi, diplomatların görevli bulundukları ülkelerdeki diplomatik ilişkilerini, ayrıcalıklarını ve dokunulmazlıklarını belirleyen uluslararası bir anlaşmadır. Viyana'da 2 Mart-14 Nisan 1961 tarihleri arasında düzenlenen "Birleşmiş Milletler Diplomatik İlişkiler ve Dokunulmazlıklar" konferansında alınan kararlarla çerçevesi belirlenmiştir. Konferansta ayrıca, milliyetin kazanımına ilişkin seçmeli protokol, anlaşmazlıkların zorunlu uzlaşımına ilişkin seçmeli protokol ve son kararla birleşik dört önerge de kabul edilmiştir. 24 Nisan 1964'te resmen yürürlüğe girmiştir.

VİYANA SÖZLEŞMESİ 41. MADDE NE ANLAMA GELİYOR?

MADDE 41:

1. Kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmek, ayrıcalıklarına ve bağımsızlıklarına halel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan her şahsın görevidir. Anılan Devletin iç işlerine karışmamak da bu şahısların keza görevidir.

2. Gönderen Devlet tarafından kabul eden Devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmî işler, kabul eden Devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak başka Bakanlık ile veya aracılığıyla yürütülür.

3. Misyonun binaları, misyonun bu Sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden Devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz.