Virüsü iki kez yendi

'Çevrenize potansiyel taşıyıcı gözüyle bakın' Koronavirüsü ikinci kez yenen Prof. Tutluoğlu AKŞAM'a konuştu. “Yatağımda bile hastalarımı düşünüyordum” diyen Tutluoğlu şöyle uyardı: “En küçük belirtiyi önemseyin. Akraba ya da dostlarımız bize bulaştırmaz diye bir şey yok.”

BÜLENT ŞANLIKAN

Kovid ile savaşını ikinci kez kazanan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, zorlu geçen mücadelesini AKŞAM'a anlattı. İlkinde yoğun bakımda ağır şartlar altında hastalığı geçirdiğini belirten Tutluoğlu, ikincisinde ise yatarak tedavi gördüğünü ifade etti. "8 gün önce 'işe gidiyorum' diye evden çıkıp pozitif olduğumu öğrenince hastaneye yatmıştım. 2. Korona Meydan Muharebesini de kazandım" diyen Tutluoğlu şunları anlattı:

İLAÇLARA CEVAP VERMEDİM

"Türkiye'deki ilk hastalardan biriyim. Hafif geçecek sandım ama öyle olmadı. Bünyem ilaçlara cevap vermedi. Yoğun bakımda 20 gün sonra 12 gün entübe edildim. İki kez kök hücre, 5 kez de plazma uygulandı. Bunlara rağmen kötüleştim. Sonrasında bünyem tedaviye cevap verdi, 2 ay evde rehabilitasyon gördüm. 2 ayın sonunda işime devam ettim. O günlerde 30-40 hastam vardı; yatağımda bile onları düşünüyordum."

VİRÜS FIRSAT VERMEDİ

"İlk doz aşıdan sonra beklemeyi seçtim ancak virüs fırsat vermedi. Nezle gibiydim, testim pozitif çıktı. İkinci kez hastaneye yatışımda kan değerlerim çok bozulmuştu. Ancak 1 haftada taburcu oldum. Mutasyona uğrayan virüs çok bulaşıcı. Kendi akrabalarımız ya da dostlarımız bize bulaştırmaz diye bir şey yok. Bulaştırabilir. Herkese potansiyel taşıyıcı gözüyle bakmalıyız."

Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, koronavirüsü yenerek hastaneden alkışlarla taburcu oldu.

HAFİF GEÇİRENLER TAŞIYICI OLABİLİR

"Toplu ulaşım ve kalabalıkta çift maske takmak doğru olacaktır. Nezle, grip, boğaz ağrısı koronavirüs olabilir. Kimse 'bekleyeyim, düzeleyim' diye düşünmesin. Hastalığı hafif geçirenler aslında ciddi bulaştırıcı olabilir. Vatandaşlarımız bu konuda uyanık olsun. Kovid olanların yüzde 20'si çok ciddi bulaştırıcı özelliğe sahip."