Veteriner hekimler endişeli! Toplumsal sağlık tehdit altında... Başıboş köpekler kontrolden çıktı

Köpek saldırılarında 11 ayda 27 kişi can verdi. İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Arslan, sahipsiz köpeklerin toplum sağlığı sorunu olmaya başladığını belirtti. Arslan, belediyelerin tüm imkanlarını kullanması durumunda bile artık köpeklerin sayısının yönetilebilir seviyeye düşmeyeceğini söyledi.

AA

Sokaklarda sürüleşen başıboş köpekler, tüm yurtta sorun haline geldi. Son olarak Bitlis'te bir çocuk kendisini ısıran köpekten kaptığı kuduz nedeniyle öldü. Sahipsiz köpeklerin 11 ayda sebep olduğu can kaybı 27'ye yükseldi. İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, sokak köpeklerinin popülasyonun kontrol altına alınması için belediyeler aracılığıyla uygulanan 'kısırlaştır, aşıla, bırak' sisteminin yetersiz kaldığını savundu.

TEK ÇÖZÜM KISIRLAŞTIRMA AMA...

Bazı belediyelerde veteriner işleri müdürlüğünün bile olmadığını, bazılarının da bu işlere ciddi bütçe ayıramadığını belirten Arslan, şöyle konuştu: "Avrupa ülkelerinde öncelikle sahiplendirilmeye çalışılıyor, belli bir süre beklendikten sonra uyutma yoluna gidiliyor. Bizde gerek kanunlar gerekse toplumsal değerler nedeniyle bu yöntem mümkün değil. O halde yapılacak tek şey var, kısırlaştırma."

Yerel yönetimlere bütün imkanlar sağlansa bile sorunun çözümü için en az 5-10 yıllık bir planlama yapılması gerektiğine işaret eden Arslan, buna rağmen sahipsiz köpeklerin sayısının yönetilebilir bir sayıya indirilmesinin mümkün görülmediğini kaydetti.

KUDUZ ORMANDAN YAYILIYOR!

Özellikle büyükşehirlerde başıboş köpeklerin ormanlık alanlara terk edildiği hatırlatan Arslan, "Burada yaban hayatıyla teması olan köpek ısırdığı insanlara kuduzu bulaştırabilir" dedi.

Eskiden arabaların peşinden koşan köpekler, artık insanlara saldırıyor.

AKŞAM, çeteleşen köpekler sorununu 3 Nisan ve 10 Nisan tarihlerinde manşetine taşımıştı.