Miray Çimen
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM’de yemin ederek yeni dönem görevine başlamasının ardından, parlamenter sistem ve başbakanlık makamı da sonlanmış olacak. Mevcut bakanlıkların yürüttüğü çalışmalar ve planlamalar ise Cumhurbaşkanı tarafından kurulacak yeni hükümet ve görevlendirilecek bakanlar tarafından sürdürülecek. Bu kapsamda atılacak adımların başında, Vergi Usul Kanunu’na ilişkin reform niteliğinde düzenlemelerin hayata geçirilmesi de yer alıyor. Maliye Bakanlığı’nın seçimlerden önce üzerinde çalıştığı Vergi Usul Kanunu taslağı da tamamlanma aşamasına geldi. Yeni hükümet, taslağa son şeklini verecek ve düzenleme yeni yasama yılında TBMM’ye sunulacak.
ÇALIŞMA GRUPLARI KURULDU
Maliye Bakanlığı’nın seçimlerden önce başlattığı çalışma kapsamında, Vergi Usul Kanunu’nda yer alan değerleme hükümleri, Vergi Usul Kanunu ceza hükümleri, Vergi Usul Kanunu’nda vergiye gönüllü uyum hükümleri gibi alt konulara ilişkin alt çalışma grupları kuruldu. Bu grupların seçimlerden önce her ana başlıkla ilgili ayrı çalışma yaptığı ve hazırlanan raporların Maliye Bakanı Naci Ağbal’a sunduğu öğrenildi. Kanuna ilişkin Vergi Konseyi’nin çalışmaları seçim tarihinin açıklanmasından önce başlamıştı. Halihazırda Maliye Bakanlığı’nın Vergi Konseyi ile yakın çalıştığı ve o alanlarla ilgili ortaya konulan politikaların tartışılacağı ifade ediliyor.
YEPYENİ BİR YAKLAŞIMLA YAZILACAK
Maliye Bakanı Naci Ağbal daha önce yaptığı bir açıklamada, “Yepyeni bir yaklaşımla kanunu yeniden yazmak istiyoruz. İstiyoruz ki mükellefin vergiye gönül uyumunu, beyanı esas alan, defter ve belge yükümlülükleri azaltılmış, kolaylaştırılmış hükümlerle bir yeni düzene geçelim” demişti.