Özgül Öztürk
Yeni eğitim öğretim dönemine sayılı günler kala okulların dudak uçuklatan servis ücretleri velileri isyan ettirdi.
İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) okul servislerinde 0-1 kilometre arası mesafe ücretini yüzde 16 zamla 1665 liradan 1931.40 liraya çıkardı.
Bu rakam yıllık 23 bin liraya denk geliyor. Ancak bazı okullardaki servis şirketleri buna uymayarak velilerden en kısa mesafe için 70-80 bin lira istemeye başladı.
Bazı bölgelerde taksi fiyatını da geçen bu rakam karşısında velilerin izleyeceği 4 aşamalı yol bulunuyor.
80 BİN TL İSTİYORLAR
Uzmanlar önce servis şirketi, ardından okul yönetimi, Milli Eğitim ve Tüketici Hakem Heyeti'nden çözüm çıkmazsa tek çarenin Tüketici Mahkemesi'ne başvurmak olduğunu belirtiyor.
Tüketici Konfederasyonu Hukuk Komisyonu Başkan Yardımcısı Mücahit Saraçlı, bu yıl en kısa mesafenin 23 bin lira olarak belirlendiğini ancak bazı servis şirketlerinin buna uymayarak 70-80 bin lira civarında para talep ettiğini belirterek velilerin böyle bir durumla karşılaşmaları halinde önce okul yönetimine dilekçe sunarak bildirmesi gerektiğini söyledi.
BAKANLIK EL KOYSUN
Saraçlı, bu şirketlerin okul idaresinin izni doğrultusunda servis hizmeti verdiğini belirterek, yönetimin durumu düzeltmemesi halinde velilerin ödeme makbuzlarıyla birlikte ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri'ne de şikayette bulunabileceklerini kaydetti. Saraçlı, velilerin ödemelerinin 104 bin liraya kadar olan kısmına ilişkin makbuzları, ikamet ile okul adreslerini ve aradaki mesafeyi Tüketici Hakem Heyetlerine bildirmeleri halinde yapılacak tespitler neticesinde parayı geri alma hakkına sahip olduklarını kaydetti. Saraçlı, Milli Eğitim Bakanlığı'nca bu konuda inceleme ve denetleme yapılması gerektiğini de dile getirdi.
VELİLER İSYAN EDİYOR
■ Okul, servisçiden komisyon alıyor
Okul servislerine yapılan fahiş zamlar velileri mağdur ederken konuyla ilgili tepkiler sosyal platformlara taşındı. Şikayetvar'da 'Okul Servisi' başlığıyla 741 şikayet kaydı bulundu. 5 kilometre mesafe için 63 bin lira servis ücreti istenen bir öğrenci velisi "Servis sorumlusundan açıklama istediğimizde okulun fazla komisyon aldığını bu sebeple ücrete yansıtıldığını belirtiyor. Niçin servis ve okul yönetimlerine yasal olarak müdahale edilmiyor" tepkisini gösterdi.
■ Servise yüzde 120 zam yaptılar.
Geçen yıla göre servise yüzde 120 zam yapılan özel okul velilerinden biri, "Bu fiyatlar düşmez ise ben çocuğumu bu okuldan alacağım. Okul yetkilileri ile konuşuyorum bana servisi savunuyorlar. Belli ki düzen kurmuşlar" yorumunda bulundu.
■ Davayı kazandım çocuğumu almadılar
Fahiş fiyat artışını Tüketici Hakem Heyeti'ne götürüp kazanan bir başka bir veli ise çocuğunun servis aracında yer kalmadığı gerekçesiyle kaydının yapılmadığını yazdı.
■ UKOME ne iş yapar neyi denetler
Bir başka veli ise "UKOME'nin açıkladığı servis ücretini özel okul servis firmaları resmen hiçe sayıyor. Bize UKOME karışamaz, denetleyemez diyorlar ve tavırları çok rahat. 29.660 TL ödemem gerekirken 100.000 TL talep ediyor. UKOME ne iş yapar neleri denetler?" diyor.
DAVALAR KISA SÜREDE KARARA BAĞLANIYOR
Avukat Barış Ülker, baktığı bir davada mahkemenin servis şirketine ödenen parayı faiziyle iadesina karar verdiğini belitti. Ülker velilerin ilk önce servis şirketine gitmesine, sonuç alamazsa Hakem Heyeti'ne müracaatta bulunması gerektiğine işaret etti. Ülker, Tüketici Hakem Heyeti'nin başvuruyu reddetmesi durumunda Tüketici Mahkemesi'ne gidilmesini, mahkemenin bilirkişi raporu gibi herhangi bir talebinin olmaması durumunda davanın kısa sürede karara bağlandığını dile getirdi.
ANAOKULUNA YÜZDE 150 ZAM
İstanbul'da anaokulu ve bakıcı fiyatları anne-babaları zorluyor. Anaokulu fiyatları geçen yıla göre yüzde 150 zamlanırken bakıcı fiyatları ise 45 bin liraya kadar çıkıyor. Fiyatlarla ilgili bilgi veren Özel Anaokulları Derneği Başkanı Hacı Murat Kuş, "Geçen yıl 7-14 bin TL aralığında olan anaokulu ücretleri, bu yıl 17-35 bin lira seviyesine geldi. Burada fiyatlar okulun vermiş olduğu hizmetlere ve o bölgede bulunan mülkün kira giderleri ve diğer giderlerine göre değişiyor" dedi. Hacı Murat Kuş, "Bakıcı fiyatları ise bu yıl yaklaşık 45 bin lira gibi bir rakama tekabül ediyor" değerlendirmesinde bulundu.