Vatandaşa kesim ve hijyen semineri

Vatandaşın salgından etkilenmemesi için aylardır özverili bir çalışma yürüten ve ilçede her yeri dezenfekte eden Sincan Belediyesi, Kurban Bayramı öncesi uzmanlar eşliğinde eğitim semineri düzenledi.

Seminerde Kovid-19 sürecinde kurban kesiminde dikkat edilecek hususlar anlatıldı. Dini vecibelerini yerine getirecek olan vatandaşların kurban alırken ve keserken nelere dikkat etmesi gerektiği, hijyen konusunda yapılması gerekenler sıralandı. Sincan Müftüsü Mevlüt Topçu, Ankara Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Tansel Şireli’nin katıldığı seminer büyük beğeni topladı.

ETİ KOVALARA DOLDURMAYIN

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ kesim öncesi ve sonrasında yapılması gerekenleri anlattı. Yalçındağ, “Arife gününden kesim esnasına kadar yem ve su vermeyeceğiz. Çünkü dolu mide ile kesilmesi eziyet verir, biz ibadetimizi eziyet vermeden yapmalıyız. Kesim işlemlerinin kesim için ayrılan alanlarda yapılmasını tavsiye ediyorum. Kurban kesim işlemi bittikten sonra hemen etler üst üste kovalara koyulup sıcak sıcak eve götürülüyor. Etler bu şekilde eve gidene kadar bozulur. Kurban etlerini eve gider gitmez gölge bir yerde birbirine değmeyecek şekilde bekletip sonra buzluğa kaldırmalıyız. Et yıkanmaz, yıkarsak etteki kirliliği bütününe bulaştırırız. Kirli kısmı kesilerek atılmalıdır” dedi.

 ‘EL SIKIŞARAK PAZARLIK YAPMAYIN’

Ankara Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, özellikle kurban satış alanlarında oluşabilecek kalabalığa karşı uyardı. Tanrıverdi, “Pazarlara girdiğinizde sosyal mesafe kuralına lütfen uyalım, temizlik olayını muhakkak göz önünde tutalım, maskelerimizi takalım” dedi.

SAĞLIKLI HAYVAN SEÇİN

Tanrıverdi, sözlerine şöyle devam etti: “Türk halkımızın çok sevdiği bir şey var o da pazarlık. Bunu el sıkışmadan yapmanızda yarar var. Hayvan seçimi yapacaksanız sağlıklı hayvanları almanızı tavsiye ediyoruz. Sincan Belediyesi’nde çalışan veteriner hekimlerimiz, yine odamızdan 20 veteriner hekim hizmet veriyor, her türlü yardım talep edebilirsiniz. Kesim sırasında sağlıklı görünse bile kesim sonrasında iç organ muayenesi de isteyebilirsiniz.”

DERİLERİ GÜVENLİ KURUMLARA VERİN

Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, devletin güvenilir kurumlarına bağışta bulunmanın önemine vurgu yaptı. Başkan Ercan, “Kurban meselesinde Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Vakfımız ciddi inisiyatif alıyor. Sağlıklı, İslami kural ve kaidelere uygun şekilde kesilmesi ile ilgili bilgilendirmeleri iletişim araçları ve yüz yüze görüşmelerle sağlıyorlar. Derilerin, ekonomik değeri olan unsurların güvendiğimiz kurumlara teslim edilmesi çok önemli” dedi.

MUAYENE EDİLMESİ ŞART

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Tansel Şireli de önemli bilgiler verdi. Kurbanlık alan ve satan kişilerin hangi kurallara uyması gerektiğini anlatan Şireli, bu konuda yerel yönetimlere büyük görevler düştüğünü kaydetti. Kurbanlık hayvanların satın alınmadan önce mutlaka muayene edilmesi gerektiğini ifade eden Şireli, bunun sağlık açısından önemine dikkati çekti.