Vatandaş kurallara uyuyor! Tatilci tedbirli, plajlar hijyenik

AKŞAM, Türkiye'nin en gözde tatil merkezlerinden Marmaris'te vatandaşların salgının gölgesinde nasıl deniz keyfi yaptığını mercek altına aldı. Tatilcilerin plaj ve denizde sosyal mesafe, maske ve hijyen kuralına uyduğu görüldü.

ENDER TÜRKKAN

Koronavirüs nedeniyle aylardır kapalı olan plajlar, normalleşmeyle birlikte katı kurallarla açıldı. Muğla Marmaris’teki halk plajında çalışmalar “maske, mesafe ve hijyen” kurallarına uyularak yapıldı. AKŞAM Marmaris’te tatilcinin nabzını tuttu.

MESAFE AYARLANDI

1 kilometre uzunluğunda 30 metre genişliğindeki plajda, 2019’da 300 olan güneş şemsiyelerinin sayısı 200’e indirildi, aralarındaki mesafe ise 4 metreden, 7 metreye çıkarıldı. Kordon boyunca konumlandırılan bariyerler vasıtasıyla plaja giriş-çıkış noktaları saptandı. Bu noktalara da uyarı levhaları asıldı.

Tatilcilerin plajda maske taktığı, yüzerken 1.5 metre kuralına uyduğu görüldü.

MASKESİZ GİRİLMEZ

Soyunma kabinleri, duş yerleri ve tuvaletler de mesafe ve hijyen kurallarına göre yeniden ayarlandı, her kullanım sonrası dezenfekte edildi. Tüm plaj alanında vantilatör ya da su buharlı serinletme amaçlı aletlerin kullanımı yasaklandı. Misafirlerin kişilerle yüz yüze olma, konuşma ve benzeri etkinliklerde mesafenin korunmasının yanı sıra maske takmaları sağlandı. Tatilcilerin 1.5 metre mesafe kuralına göre yüzdüğü görüldü.

SİGARA YASAKLANDI

İzmaritlerden virüs bulaşma ihtimaline karşı plajda sigara içmek yasaklandı. Tiryakiler için, kumsalın arka kısmında etrafı şeritle çevrili sosyal mesafeli sigara alanları oluşturuldu. 

ÜÇ DİLDE TEDBİR ÇAĞRISI

Plajın giriş çıkış noktalarına Türkçe-İngilizce-Rusça olmak üzere 3 dilde uyarı levhaları asıldı. Gün boyu zabıta ve emniyet “kurallara uyalım” çağrısı yaptı.

UYGULAMALAR YERİNDE

Plajda kurallara neredeyse harfiyen uyulduğu gözlemlenirken, AKŞAM’ın sorularını yanıtlayan tatilciler, alınan önlemler ile uygulamaları yerinde ve olumlu karşıladıklarını dile getirdi.

Leyla Esen (62): “Plajda hijyene dikkat ediyorum. Sosyal mesafeye göre denizde boş olan bölümlerde yüzüyorum. Islak mendille silmedikçe yanımda getirmediğim hiçbir şeye dokunmuyorum.”

Tuncay Coşkun (46): “Eşim ve 12 yaşındaki oğlumla tatile geldik. Plajı da alınan önlemleri de beğendik. Kurallara uyulduğu sürece tatilimizi güvende yapabiliriz.”

Taner Acer (34): “Plaja yedek maskelerle geliyorum, herkese de bunu tavsiye ediyorum. Denize gireceğiniz, güneşleneceğiniz ya da bir şey yiyeceğiniz sırada çıkaracağınız maske bir şekilde kirleniyor.”

Sinem Hüsman (28): “Eşim ve oğlumla hem plajda, hem denizde insanlarla aramıza mesafe koyarak vakit geçiriyoruz. Sigara yasağını takdirle karşıladım çünkü çocuklarımız kumda oynarken bir şekilde sigara izmaritleri ile temas ediyor. Bu da büyük risk.” 

Mualla Özklipçi (53): “Alınan önlemleri destekliyor ve gereğini yapıyorum. Bu hepimizin vatandaşlık görevi.”