Varyant virüs 1.5 kat hızlı

Farklı mutasyonlar yeni virüs türü doğuruyor. Aynı evdeki hastalar ayrı odalarda kalmalı. Sağlık Bakanlığı, mutasyonla bulaşma hızı artan virüse karşı ‘tek kişilik izolasyon' ve ‘10 gün sonunda PCR testi' şartı getirdi.

Sağlık Bakanlığı, 'Temaslı takibi, salgın yönetimi, evde hasta izlemi ve filyasyon rehberi'ne mutasyonlu vakalarda alınacak önlemlere dair iki madde ekledi. Buna göre, farklı mutasyonlardan hasta olan kişilerin ayrı odalarda izole edilmesi gerektiği vurgulandı. Farklı mutasyonların aynı yerde başka bir varyanta neden olduğu belirtildi. Normalde 7 gün olan karantina süresi mutasyonlu virüs taşıyanlarda 10 güne çıkarıldı. İzole bitiminde PCR testi normal vakalarda yapılmıyordu. Mutasyonlu vakalar için 10. günün bitiminde test zorunlu kılındı. 10. günde pozitif olan hastalar için 48 saat aralıklarla kontrol şartı getirildi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, farklı varyantların tespit edilmesinin filyasyon uygulamalarını değiştireceğini belirterek şöyle konuştu:

EVDE 10 GÜN DİKKAT

"İki farklı mutant virüs tek kişide enfeksiyon yaparsa, virüsler kendi içlerindeki genetik materyalleri değiştirip farklı bir virüse dönüşebilir. O yüzden artık evdeki aile fertleri maskesiz aynı ortamda olmamalı, farklı odalarda izolasyonda kalmalı. Hastaların çoklu virüsle enfekte olması, hastalığın daha da farklılaşma riskini doğurur."

Prof. Tükek kendi hastanelerinde, 40'lı yaşlarda bir kişide Brezilya varyantının tespit edildiğini açıklayarak "Klinik olarak çok farklı değil. 10. gününde, klasik tedaviye yanıt verdi" dedi.

TRABZON'DA 10 VAKA VAR

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, mutasyon geçiren koronavirüsün Trabzon'da yaklaşık 10 kişide görüldüğünü açıkladı. Aydın, mutantvirüsün 1.5 kat daha hızlı bulaştığını belirterek alınması gereken önlemleri sıraladı: "Kalabalığa girmeyin, sosyal mesafeyi 2 metreye çıkarın, çift maske takın."

YENİLENMİŞ AŞI HAZİRAN AYINDA KULLANILABİLİR

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, hızlı aşılama ve kurallara uyarak yeni mutasyonlar gelişmeden koronavirüsü durdurma şansı olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Aşının etkinliğinde Güney Afrika mutasyonu öne çıkıyor. Ancak bu daha aşıları değiştirmeyi gerektirecek basamakta değil. Bilim yenilmez. Yeni mutasyonlu virüse karşı haziranda 1 değil 2 suşlu (bir virüsün farklı alt türleri) aşılar, 1 mRNA değil 2 mRNA'lı aşıların devreye girme ihtimali var."

10 GÜN KARANTİNA! 98 KİŞİNİN YAŞADIĞI BİNADA MUTANT VİRÜS ALARMI

Eskişehir'de, 98 kişinin yaşadığı 40 dairelik 10 katlı apartmanda 14 kişinin koronavirüs testleri pozitif çıktı, diğer dairelerde yaşayanlar da 10 gün karantinaya alındı. Virüsün mutasyona uğrayan 'mutant virüs' olduğu iddia edilirken, binanın girişi de polis ekiplerince güvenlik şeridiyle kapatıldı. Apartman yöneticisi Avni Öndül, herkese test yapıldığını ancak mutasyonlu olup olmadığı hakkında kendilerine bilgi verilmediğini belirtti.