Van'da CHP fırsatçılığı

Mazbata krizi sonrası halk iradesi açıklamaları yapıp, Van'a heyet gönderen CHP, Saray ilçesinde DEM adayına itiraz etti.

Van'da Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliğine sahip olmaması nedeniyle mazbatanın AK Parti adayına verilmesi üzerine DEM'liler sokakları savaş alanına çevirdi. YSK, bir gün sonra mazbatayı tekrar Zeydan'a verdi. 2019'da ise Kozan'da MHP'li aday, YSK kararına uymuştu.

Van İl Seçim Kurulu, "PKK sizi tükürüğü ile boğar" diyen DEM Parti Belediye Başkan Adayı Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliği olmadığına ve mazbatanın en yüksek ikinci oyu alan AK Parti adayı Abdulahat Arvas'a verilmesini kararlaştırdı. DEM Karara itiraz ederken provokatörler sahaya çıktı. Van, Hakkari, Diyarbakır, Siirt, Batman ve Bitlis'te sokağa çıkan provokatörler kamu mallarına zarar verdi. Göstericilere polis, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Van ve Bitlis'te 17 Nisan'a kadar gösteri yasağı getirildi. Siirt Valiliği de Pervari ilçesinde sokağa çıkma yasağı ilan etti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Van, Hakkari, Siirt, Batman, Şırnak ve İzmir'de güvenlik güçlerine taşla saldıran 89 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Yerlikaya, "Güvenlik güçlerimiz ülkemizin huzur ve güvenliği için canla başla çalışmaya devam ediyor" dedi.

YSK'DAN ONAY GELDİ

Yüksek Seçim Kurulu dün saat 17.00'de DEM Parti'nin, Van İl Seçim Kurulunun, Abdullah Zeydan'ın Van Büyükşehir Belediye Başkanı "seçilmemiş sayılması" ve mazbatanın ikinci sıradaki adaya verilmesi kararına yaptığı itirazı görüştü. DEM'in itirazını oy çokluğu ile kabul eden YSK, Van İl Seçim Kurulu'nun kararını kaldırarak mazbatanın Abdullah Zeydan'a verilmesine karar verdi.

MHP KARARA UYMUŞTU

2019 seçimlerinde ise Adana'nın Kozan ilçesinde seçimi kazanan MHP adayı Nihat Atlı'ya, sabıka kaydı silinmediği gerekçesiyle mazbata verilmemiş, yerine ikinci sıradaki Saadet Partisi adayı Kazım Özgan'a mazbata verilmişti. MHP'li aday YSK'nın kararına uymuştu.

ÇAĞLAYAN'DA 'VAN' GERİLİMİ

Van İl Seçim Kurulunun DEM kararını protesto etmek isteyen avukatlar Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde eylem yaptı. Adliyeye zorla girmek isteyen gruba polis engel oldu. 14 avukat gözaltına alındı. Esenyurt'ta da izinsiz gösteri düzenleyen grup çöp konteynerlerini ateşe verdi, MHP bayrağı asılı olan bir evi de taşladı. İstanbul'da 132 kişi gözaltına alındı.

SARAY'DA CHP'DEN DEM'E 'PUSU'

MAZBATA krizi sonrası Van'a heyet gönderen CHP Genel Başkan Özgür Özel, "Yaşananlar Van halkına pusu kurmaktır" dedi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da, "Van'da yaşanan tam bir garabet, haktan ve hukuktan yana olacağız" açıklaması yaptı.Van için 'hukuk' vurgusu yapan CHP'nin 2. sırada oldukları Saray ilçesinde ise DEM'e karşı itirazda bulunduğu ortaya çıktı. CHP tarafından YSK'ya yapılan başvuruda; seçimi kazanan DEM adayı Davut Acar ile ilgili 'seçim yeterliliğinin olup olmadığının araştırılması, hak mahrumiyeti söz konusu ise mazbatanın iptal edilmesi" talep edildi.