İnatçı olmayan öksürük, genel kas ve eklem ağrıları ile başlayan koronavirüsün, tedavi olmayan hastada akciğerlere inen enfeksiyon tablosu oluşturduğunu dile getiren Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, takvimi şöyle anlattı:
TEDAVİ 3 HAFTAYI BULUYOR
“Hastalık kritik sürece doğru gidiyorsa bu genellikle 10 günden sonra oluyor. Stokin fırtınası gibi birtakım sonuçların ortaya çıktığı, organ yetersizliklerinin geliştiği, sepsis hastalığının ortaya çıktığı daha zor bir süreç görülüyor. Genellikle böyle bir durumda hastanın tanı, tedavisi ve sonuçlanması 3 haftayı buluyor. Ancak kritik sürece ilerlemiyorsa genellikle ilk 10 gün içerisinde belirtiler yavaş yavaş azalarak geçiyor. Tat- koku kaybı, unutkanlık gibi olguların nedeni virüsün sinir hücrelerine olan etkinliği. Bel ve sırt ağrısı gibi genel vücut sızısı bu viral enfeksiyonlarda beklenen, olasılığı yüksek semptomlardan bazıları.”
Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, tedavinin gecikmesiyle birlikte yoğun bakıma kaldırılan hastalarda Stokin fırtınası, organ yetmezliği ve sepsis hastalığının geliştiğini söyledi.
BELİRTİ OLMADAN TEST YAPTIRMAYIN
Herhangi bir belirti göstermeden test yaptırmanın doğru bir yaklaşım olmadığının altını çizen Prof. Dr. Gündüz, şöyle konuştu: “Aşırı yoğunluk test sonuçlarının da geç çıkmasına neden oluyor. Bu da pozitif vakaların karantinasını, izole edilmesini geciktiriyor.”