Vakalar 1 ayda 3'te 1'e geriledi

Kademeli normalleşmede aşılamanın da gücüyle vakalar giderek düşüyor. Bu süreçte kişisel tedbirlerin önemine dikkat çeken Prof. İlhan, “Bu tabloyu kaybetmeyelim” uyarısı yaptı.

Salgında düşüş seyri devam ediyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 7 Mayıs'ta Kovid-19 testi yapılan her 100 kişiden 8'i pozitif çıkarken bir ay sonra 7 Haziran'da bu sayı 2.5'e indi. Aynı tarih aralığında ağır hasta sayısı 3 bin 260'dan 1060'a, hasta sayısı 2 bin 210'dan 495'e geriledi.

KAZANIMI KAYBETMEYELİM

Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, pozitiflik oranının azalmasında bayram öncesi ve süresince alınan tam kapanma tedbirleriyle aşılamanın önemli etkisi olduğunu söyledi. Hala aktif vakaların bulunduğuna dikkat çeken İlhan şunları kaydetti: "Tabloya bakıldığında kazanımlarımızın fazla olduğunu görüyoruz ancak bu noktaya zor gelindiğini unutmamak ve kazanımlarımızı kaybetmemek lazım. Bunun için de mesafe, maske, hijyen gibi kişisel koruyucu önlemleri artırmak, olabildiğince kapalı ortamlarda bulunmamak, bulunuyorsak da mutlaka temiz havayla ortamın havalandırılmasını sağlamak ve aşılanmak gerekiyor."

ASM'LERDE AŞI SEFERBERLİĞİ

E-Nabız, ALO 182 ve MHRS üzerinden randevu alarak başvuranlara Aile sağlığı merkezlerinde BioNTech aşısı yapılmaya başlandı. Kadıköy İlçe Sağlık Müdürü Dr. Neslihan Uyar "BioNTech'ler 2-8 derecede SinoVac aşısı gibi saklanmaya devam ediyor. Aşı takip sisteminden de takip ediliyor" dedi. Dün itibarıyla aşılama programına dahil edilen müzisyen, film ve dizi prodüksiyon ekipleri ile öğretim üyeleri ve üniversite personellerinin de aşılanmasına başlandı. Öte yandan tiyatrocuların listesi de Sağlık Bakanlığı'na iletildi.

'KISITLAMALARIN TAMAMEN KALKMASI AŞILAMAYA BAĞLI'

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan, kısıtlamaların tamamen kaldırılmasının etkin aşılamaya bağlı olduğunu söyledi. Turan, "Etkin aşılama yapılırsa yaz sonunda yani eylül ayında ortaya çıkma ihtimali olabilecek hasta sayısı artışının önüne geçilmiş olunur" dedi. Bu süreçte bireysel önlemlerin önem arz ettiğini söyleyen Turan "Toplum içinde hareketli, aktif olarak gezen bireylerin aşılama konusunda daha önceki grupların yaptığı gibi hassasiyet göstermesi gerekiyor. Aşılar dünyanın pek çok yerinde milyonlarca kişiye yapıldı" diye konuştu.