Vaka artışını değerlendirdi, uyarılarını sıraladı! 'Misafirliğe asla gitmeyin, kafede uzun oturmayın'

Virüs en çok misafirlikte, kafe, restoran, market, iş yeri ve toplu taşıma araçlarında yayılıyor. “Normalleşme sürecinde kazanımlarımızı kaybetmeyelim” diyen Prof. İlhan, tedbirlere uyumun önemini bir kez daha vurguladı.

Kontrollü normalleşme sürecinde kısıtlamaların hafifletilmesinin ardından vakaların ciddi artış göstermesi, toplu alanlarda tedbirlere uyumun önemini bir kez daha gösterdi. Virüs en çok misafirlik için bir araya gelinen evlerle kafe, restoran, market, iş yeri ve toplu taşıma aracı gibi kalabalık ve kapalı yerlerde bulaşıyor. Konuyu değerlendiren Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, vaka artışını değerlendirdi, uyarılarını sıraladı: "Akraba ve arkadaşların evlerde buluşmaları vaka sayılarının artmasına neden oluyor. Bu yüzden zorunlu haller dışında vatandaşların evlerinde kalmaları, çekirdek aileleriyle zaman geçirmesi gerekiyor."

MASKEYİ ÇIKARMAYIN

"Kafe ve restoranların özellikle kapalı alanlarında yemek esnasında maske çıkarıldığı için risk artıyor. Riskin düşürülmesi için maskesiz geçirilen sürenin asgari düzeyde tutulması, yiyip içme faaliyeti biter bitmez maskenin tekrar takılması gerekiyor. Normal çalışma düzenine geçenler mesai saatlerinde maskelerini çıkarmamalı. Şehirler arası seyahatler de virüsü yayıyor. Bu seyahatlerin zorunlu olunmadıkça yapılmaması gerekiyor."

TEDBİRSİZLİK MUTASYONA ALAN AÇIYOR

Kovid-19'un bulaşıcılığı daha yüksek olan çeşitli mutasyonlarının ortaya çıktığını hatırlatan İlhan, şöyle devam etti: "Tedbirlere uyulmaması daha kolay bulaşan mutasyonlu virüsün ülkedeki yoğunluğunu da artırıyor. Tedbirlere uyduğumuzda bulaşıcılığı yüksek mutasyonlu virüslerin de bulaşma yollarını engellemiş oluyoruz. Yeni normalleşme sürecinde kazanımlarımızı kaybetmemeliyiz."